Κύριε ∆/ντα,
Αλήθεια πώς επορεύθηκε η ανθρώπινη ζωή σ’ αυτές τις περιόδους; Πού βρίσκεται σήµερα;
Μήπως το τέρµα της ζωής του τερµατίζεται στην περίοδο του σήµερα και είναι αµφίβολο αν υπάρξει αύριο!
Υπάρχουν ενδείξεις αλλά και αποδείξεις που αναδεικνύονται και κυριαρχούν. Τις ζούµε, τις βλέπουµε. Αυτές αφορούν πρωτίστως τον περιβάλλοντα χώρο που ζούµε. Τον χώρο αυτόν που δεν σεβάστηκε ο άνθρωπος και µε ασύστολες και καιροσκοπικές- κερδοσκοπικές παρεµβάσεις, οδήγησε και οδηγεί τον περιβάλλοντα χώρο που τόσα πολλά καλά του προσέφερε, να τον κάνει κάθε µέρα και περισσότερο απρόσιτο και αφιλόξενο.
Στον κοινωνικό τοµέα σήµερα, οι ανθρώπινες σχέσεις όλο και ατονούν µέχρι που σπανίζουν. Αυτές που προσέφεραν αγάπη, αλληλεγγύη, ανθρωπιά.
Στον εργασιακό τοµέα κυριαρχεί η ασύδοτη εργασία και η κακή έως και βάρβαρη αντιµετώπιση του εργαζοµένου.
Στην ασφάλεια της διαβίωσης του ανθρώπου κάθε µέρα να βάλλεται µε παραβατικότητες, ληστείες, βιασµούς, µέχρι και φόνους.
Η παγκοσµιοποίηση, ενώ έφερε τους λαούς κοντά µε διακίνηση ιδεών- τεχνογνωσία και αγαθών, δεν µπόρεσε να σταµατήσει ή δεν θέλησε λόγω οικονοµικών συµφερόντων να σταµατήσει τους πολέµους και όχι µόνο, αλλά ενέτεινε ακόµα περισσότερο την παραγωγή οπλικών συστηµάτων: την πώληση αυτών των πολεµικών την προωθεί δηµιουργώντας τον κίνδυνο του πολέµου. Άµα δεν πετύχει όσο προσδοκεί την απόκτηση αυτών των οπλικών συστηµάτων από τους λαούς, δηµιουργεί πραγµατικό πόλεµο για να αναγκάσει τους λαούς να τα αποκτήσουν.
Τη διακίνηση και παραγωγή όπλων την κατέχουν ισχυροί που ελέγχουν και κυβερνούν τον πλανήτη.
Τον µεγαλύτερο πλούτο που παράγεται στον πλανήτη τον καταναλώνουν στην αγορά οπλικών υλικών, γιατί αυτά επιφέρουν πολλά πλούσια κέρδη σ’ αυτούς που τα παράγουν, από οιαδήποτε άλλα είδη που παράγονται για ειρηνικούς και άλλους σκοπούς.
Υπήρξαν στο προχθές- χθες πόλεµοι, όµως κυριαρχούσε σ’ αυτούς η ανδρειοσύνη. Η σωµατική και ψυχική δύναµη. Από το προχθές, το χθες υπήρξε αναµφισβήτητα πρόοδος.
Το µυαλό του ανθρώπου κατασκεύασε αρκετά ωφέλιµα είδη, που τον βοήθησαν να µην κουράζεται. Να παράγει περισσότερα αγαθά µε λίγο κόπο. Όµως οδηγήθηκε και σε ατραπούς µε αχαλίνωτο ρυθµό παραγωγής πολεµικών ειδών. Αγνόησε και αγνοεί τους ΦΥΣΙΚΟΥΣ νόµους, τους οποίους παραβίασε και η ΦΥΣΗ εκδικείται!
∆εν θα τον σάσουν οι ικανότητες του µυαλού του. Ούτε η τεχνητή νοηµοσύνη, που αυτή µάλιστα θα τον οδηγήσει στο ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΒΥΣΣΟ και δεν θα φθάσει στο ΑΥΡΙΟ!
Το προχθές και χθες απαξιώνονται συχνά. Σήµερα προβάλλονται τα επιτεύγµατα της επιστήµης και ειδικά αυτά που επιφέρουν κέρδη, καθότι η διαχείριση τους γίνεται από πολυεθνικά συστήµατα που πρωτίστως τους ενδιαφέρει το κέρδος, ακόµα και αν τα επιτεύγµατα δεν είναι φιλικά µε το περιβάλλον.
Τα επιτεύγµατα του προχθές που έγιναν χωρίς τη βοήθεια της µηχανικής, αλλά µε τα χέρια και µε θυσίες και µεγάλο κόπο, έµειναν και διαχρονικά. Σήµερα αυτά αποτελούν πηγή ανάδειξης πολιτισµού αλλά και αξίες της ζωής. Η διαχείριση τους επιφέρει τεράστια κέρδη στους λαούς που έχουν αυτά τα ΜΝΗΜΕΙΑ, που δηµιουργήθηκαν στο ΠΡΟΧΘΕΣ, που η επισκεψιµότητά τους φέρει κέρδη που αποκοµίζουν απ’ αυτά. Κέρδη πολλαπλάσια απ’ ό,τι άλλη ΣΗΜΕΡΑ δραστηριότητα διαθέτουν οι χώρες αυτές.
Σήµερα δυστυχώς απαξιώνονται από αρκετούς, ειδικά νέους, το προχθές και το χθες και οι πραγµατικές αξίες της ζωής έχουν υποβαθµισθεί.
Στη νέα τεχνολογία έχουν προσκολληθεί οι περισσότεροι και ειδικά οι νέοι, µάλιστα σε µεγάλο βαθµό εθισµού, αδιαφορώντας για το παρελθόν το ΠΡΟΧΘΕΣ-ΧΘΕΣ. ∆ικαιολογηµένα τους ενδιαφέρει το ΣΗΜΕΡΑ, γιατί αυτό θα τους δώσει εργασία και επαγγελµατικό προσανατολισµό. Εάν φυσικά τους χώρους εργασίας δεν τους καταλάβουν τα ΡΟΜΠΟΤ!
Η νέα τεχνολογία µε κυρίαρχο τη νοηµατική νοηµοσύνη, θα µπορέσει να σταµατήσει τα ακραία καιρικά φαινόµενα! Να προστατεύσει τον πλανήτη, που σήµερα παρουσιάζονται φαινόµενα ανησυχητικά για την πορεία του!
∆ηµήτρης Κωνσταντουδάκης
συντ/χος Υγειονοµικός
εφευρέτης – ερευνητής