Κύριε Διευθυντή
Διάβασα στην έγκριτη εφημερίδα σας στις 30 Ιουλίου 2020, στο λακωνικό δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), πως ο αρμόδιος Υπουργός κ Μ. Βορίδης ενέκρινε την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για να ξεκινήσει το πρόγραμμα γεωργικής έρευνας για τη δημιουργία νέων “φυτικών ποικιλιών”. Το πρόγραμμα αυτό με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ θα διαρκέσει πέντε ολόκληρα χρόνια. Τονίζονται μάλιστα τα μεγαλεπήβολα οφέλη που θα προκύψουν και θα οδηγήσουν σε:
• Γεωργία μειωμένων εισροών και καλύτερη αξιοποίηση των λοιπών εισροών (άρδευση, λίπανση)
• Αύξηση της παραγωγής
• Διεύρυνση της εμπορικής περιόδου για τα τελικά προϊόντα
• Αξιοποίηση της εγχώριας βιοποικιλότητας
• Αξιοποίηση εδαφών και περιοχών με οριακές κλιματικές συνθήκες
• Οικονομική απεξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές γενετικού υλικού από το εξωτερικό και
• Δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει εξαγωγέας πολλαπλασιαστικού υλικού.
Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις καλλιέργειες ελιάς, καρυδιάς, αμπελιού, κερασιάς, κριθαριού, μηλιάς, υβρίδιου λεμονιάς λιμεττίας, πορτοκαλιάς, ρεβιθιού, ρίγανης, τομάτας και σκληρού σιταριού.
Παλαιότερα ο προγραμματισμός της ερευνητικής έρευνας γινόταν από τη βάση ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις των κατά τόπους ερευνητικών μονάδων, των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και των συνεταιριστικών οργανώσεων. Δεν ξέρω αν ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία. Συμπεραίνεται όμως από τον κατάλογο των καλλιεργειών πως μάλλον ο προγραμματισμός έγινε “εκ των άνω”. Γιατί, για παράδειγμα, για την Κρήτη θα έπρεπε να αναφέρονται και άλλες βασικές θερμοκηπιακές καλλιέργειες, τα αρωματικά φυτά, τα υποτροπικά φυτά, η καλλιέργεια της καστανιάς και πολλά άλλα τα οποία διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της γεωργίας της μεγαλονήσου.
Ειδικά για την καστανιά θα πρέπει να συνεχιστεί στην περιφερειακή ενότητα Χανίων η προσπάθεια που γίνεται μέχρι τώρα. Μάλιστα στην προσπάθεια αυτή ο συνεταιρισμός κασταναπαραγωγών νομού Χανίων είναι πάντα έτοιμος για προσφορά και συμπαράσταση.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Δρ Βαγγέλης Α. Μπούρμπος
γεωπόνος ερευνητής-οικοτοξικολόγος