Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Το πρόγραμμα “Μητέρα & Παιδί”

Το έργο με τίτλο “Μητέρα & Παιδί” / “Mother & Child”, χρηματοδοτείται για 18 μήνες από το πρόγραμμα MSD for Mothers και υλοποιείται από τους Γιατρούς του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία.
Βασικοί στόχοι του έργου είναι η παροχή ιατρικής φροντίδας σε μητέρες και παιδιά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν:
– Γυναικολογική και παιδιατρική φροντίδα ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες καθώς και υπηκόων τρίτων χωρών, μέσω 140 επισκέψεων της κινητής ιατρικής μονάδας των Γιατρών του Κόσμου σε απομακρυσμένες περιοχές και κέντρα φιλοξενίας, με στόχο την εξυπηρέτηση πάνω από 10.000 ωφελούμενων γυναικών.
– Διάθεση βρεφικών πακέτων σε νήπια όπου περιλαμβάνονται γάλατα, κρέμες, είδη ατομικής υγιεινής και βρεφικής φροντίδας.
– Πραγματοποίηση εξειδικευμένων γυναικολογικών εξετάσεων σε ευάλωτες μητέρες με περιορισμένη πρόσβαση σε δομές υγείας.
– Ανάπτυξη εκπαιδευτικού περιεχομένου για τη σεξουαλική υγεία, τον οικογενειακό προγραμματισμό, το τεστ ΠΑΠ, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τη βρεφική φροντίδα και το μητρικό θηλασμό για κατάρτιση 480 επαγγελματιών υγείας, αλλά και ενημέρωση ευάλωτων γυναικών, με διάθεση του περιεχομένου σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Αραβικά και Φαρσί, αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Γιατρών του Κόσμου στη διεύθυνση: http://mdmelearning.gr

Πορεία του Προγράμματος
Από το Μάη του 2016 μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου 2017, το πρόγραμμα προσέφερε γυναικολογικές υπηρεσίες σε Ανοιχτά Πολυϊατρεία των Γιατρών του Κόσμου και σε καταυλισμούς σε πάνω από 14.000 γυναίκες.
Παράλληλα προσφέρθηκαν παιδιατρικές υπηρεσίες σε πάνω από 2.300 βρέφη και νήπια έως 12 μηνών, και έγινε διανομή 400 βρεφικών πακέτων με γάλατα, κρέμες, είδη ατομικής υγιεινής και βρεφικής φροντίδας. Πραγματοποιήθηκαν 51 επισκέψεις με την κινητή ιατρική μονάδα σε καταυλισμούς και υλοποιήθηκαν σεμινάρια κατάρτισης σε πάνω από 300 επαγγελματίες του κλάδου υγείας, σε γυναίκες και γενικό πληθυσμό.
Με βασικό μας γνώμονα την ανάγκη παροχής ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φυλής, θρησκείας, ιδεολογίας ή πεποίθησης, συνεχίζουμε το ανθρωπιστικό και ιατρικό μας έργο, με δέσμευση να βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα στους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου των Γιατρών του Κόσμου, κυρία Κουτσαυλή Δήμητρα, τηλ: 210 32 13 150.

Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου
Η ιστορία μιας μάνας ή μιας ηρωίδας;

H  κα R.M. είναι πρόσφυγας από τη Συρία. Ταξίδεψε με τα 2 ανήλικα παιδιά της ενώ ήταν σε κύηση 8 μηνών. Γέννησε στην Ελλάδα κατά την περίοδο διαμονής της σε καταυλισμό προσφύγων στην Αττική. Τότε, οι Γιατροί του Κόσμου της είχαν παράσχει ιατρική φροντίδα και είχαν διασφαλίσει την πρόσβαση της σε προγεννητικό έλεγχο και σε μαιευτική κλινική κατά το διάστημα παραμονής της σε καμπ της Στερεάς Ελλάδας.
Δυο μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού της, η R.M. βρέθηκε άστεγη μαζί με τα 3 παιδιά της στην Πλ. Βικτωρίας για παραπάνω από 1 εβδομάδα. Οπως η ίδια αναφέρει, ομοεθνείς της την έδιωξαν από καμπ στην Αττική μετά από απαίτησή τους να τους δώσει χρήματα για να συνεχίσει να διαμένει εκεί.
Aφού αποχώρησε από το καμπ, διέμεινε για 3 εβδομάδες σε διαμέρισμα στην Αθήνα όπου είχε παραχωρηθεί σε φιλική της, ομοεθνή, οικογένεια που είχε επιλεγεί για το πρόγραμμα relocation. Στο διαμέρισμα έμεινε μαζί με άλλες 2 οικογένειες, δηλαδή συνολικά ζούσαν 13 άτομα σε ένα διαμέρισμα 2 δωματίων. Τρεις εβδομάδες μετά, αναγκάστηκε να φύγει από το διαμέρισμα όταν η άλλη οικογένεια που έμεναν μαζί ταξίδεψε για τη χώρα προορισμού της.
Έτσι, η R.M. βρέθηκε ξανά άστεγη μαζί με τα παιδιά της. Το βρέφος αντιμετώπιζε δερματικές αλλεργίες και σοβαρό αλλεργικό άσθμα ενώ η μητέρα παραμελημένα γυναικολογικά προβλήματα και επεισόδια κρίσεων πανικού.
Η οικογένεια εντοπίστηκε ξανά μέσα από κινητό κλιμάκιο με εθελοντές των ΓτΚ και παραπέμφθηκε στην κεντρική κοινωνική υπηρεσία. Μέσα από τις δράσεις των Γιατρών του Κόσμου, η οικογένεια έλαβε ιατρική φροντίδα και ψυχοκοινωνική υποστήριξη ενώ στεγάστηκε άμεσα στο Κέντρο Υποδοχής Ευάλωτων Αιτούντων Ασυλο των ΓτΚ SOAM in Greece.
Το Φεβρουάριο του 2017 η R.M. ολοκλήρωσε τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και ταξίδεψε στη Γερμανία για να βρει το σύζυγό της που μένει εκεί.
***
Το κέντρο φιλοξενίας Ευάλωτων Αιτούντων Ασυλο των ΓτΚ στην ΑΘήνα χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία), μέσω του IOM Greece, διαχειριστική Αρχή του προγράμματος SOAM.
SOAM in Greece
© photo by Katerina Samartzi

Tα στατιστικά ιατρείου
από  20 Φεβρουαρίου έως 3 Μαρτίου
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ     ΣΥΝΟΛΟ
ΕΛΛΑΔΑ        68
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ        32
ΣΥΡΙΑ            14
ΑΛΒΑΝΙΑ        11
ΠΑΚΙΣΤΑΝ        11
ΑΙΓΥΠΤΟΣ        9
ΜΑΡΟΚΟ        9
ΡΟΥΜΑΝΙΑ        8
ΑΛΓΕΡΙΑ        5
ΓΕΩΡΓΙΑ        4
ΙΡΑΝ            3
ΣΟΥΔΑΝ        3
ΙΝΔΙΑ            2
ΤΥΝΗΣΙΑ        2
ΑΡΜΕΝΙΑ        1
ΙΤΑΛΙΑ        1
ΣΟΥΗΔΙΑ        1
ΣΕΡΒΙΑ        1
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ    1
ΝΙΓΗΡΙΑ        1
ΣΥΝΟΛΟ        187


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα