Το θέμα του προσφυγικού ήρθε ξανά στο προσκήνιο για την Κρήτη έπειτα από τη συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα ο υφυπουργός Άμυνας Α. Στεφανής κι ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος με αντιπροσωπεία αυτοδιοικητικών από το νησί.
Τα κυβερνητικά στελέχη υποστήριξαν ότι το πρόγραμμα «Εστία», δηλαδή η φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια που εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία δύο χρόνια στην Κρήτη με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, στέλνει λανθασμένο μήνυμα στους πρόσφυγες, δημιουργώντας θετική εικόνα για την Ελλάδα ως χώρα υποδοχής.
Τι πρότειναν στη θέση της «Εστίας»; Κλειστά κέντρα κράτησης (hot spot) προκειμένου οι έγκλειστοι να μην περνάνε καλά και να αποθαρρυνθούν άλλοι πρόσφυγες από το να έρθουν στην Ελλάδα. Μα αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως ευρωπαϊκή χώρα σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό είναι ακριβώς η επιτυχία του προγράμματος «Εστία» στην Κρήτη, όπου σήμερα φιλοξενούνται διασκορπισμένοι σε διαμερίσματα 900 πρόσφυγες (κατά το παρελθόν ο αριθμός είχε αγγίξει και τους 1500) χωρίς κανένα πρόβλημα.
Αντίθετα, μόνο ντροπή και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στα hot spot της Μόριας, της Ειδομένης κ.α. Χώροι που προσιδιάζουν σε κόλαση. Όπου άνθρωποι πεθαίνουν από τις κακουχίες κι όσοι επιβιώνουν αποκτηνώνονται από τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης.
Άραγε το μήνυμα που στέλνουμε ως πολιτισμένη κοινωνία δημιουργώντας τέτοιους χώρους ποιο είναι; Το μήνυμα που παίρνουν οι νεότερες γενιές βλέποντας να κλείνονται άνθρωποι σε κλουβιά, γιατί έτυχε στη χώρα από όπου ήρθαν να υπάρχει πόλεμος, φτώχεια και δυστυχία, ποιο είναι;
Είναι κρίσιμο και σημαντικό για την ταυτότητά μας ως κοινωνία να μη δημιουργηθούν άλλοι τόποι βασανισμού και τιμωρίας ανθρώπων. Αντί να στείλουμε ένα μήνυμα απανθρωπιάς στους υποψήφιους πρόσφυγες ας διευρυνθεί η «Εστία». Διασώζοντας με αυτό τον τρόπο κι ένα μικρό κομμάτι από τη χαμένη τιμή της ανθρωπότητας.