Το ζώο ανακαλύφθηκε αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και μεταφέρθηκε σε κτηνίατρο το 2021, αλλά το προσωπικό δεν μπορούσε να καταλάβει αν το νεαρό θηλυκό ήταν σκύλος ή αλεπού.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, επιστήμονες από τοπικά πανεπιστήμια πραγματοποίησαν εκτεταμένες γενετικές εξετάσεις και διαπίστωσαν ότι ήταν μισή – η μητέρα της ήταν αλεπού πάμπας και ο πατέρας της ήταν οικόσιτος σκύλος.
Αρνιόταν το φαγητό αλλά έτρωγε ζωντανά τρωκτικά, γαύγιζε σαν σκύλος και μερικές φορές έπαιζε με παιχνίδια, αλλά κινούνταν σαν αλεπού.
Πέθανε νωρίτερα φέτος από άγνωστη αιτία, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν σε θέση να αναπαραχθεί.
Η Φλάβια Φεράρι (Flávia Ferrari), μια περιβαλλοντολόγος που εργάστηκε με το ζώο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του, δήλωσε στην Telegraph: «Ήταν ένα καταπληκτικό ζώο, πραγματικά ένα υβρίδιο μεταξύ μιας αλεπούς πάμπας και ενός σκύλου. Δεν ήταν τόσο υπάκουη όσο ένας σκύλος, αλλά δεν είχε επίσης την επιθετικότητα που αναμένεται από ένα άγριο κυνόδοντα όταν το χειρίζονταν. Είχε ντροπαλή και προσεκτική προσωπικότητα, προτιμώντας γενικά να μένει μακριά από τους ανθρώπους. Με την πάροδο του χρόνου που νοσηλευόταν για θεραπεία, πιστεύω ότι άρχισε να αισθάνεται πιο ασφαλής».
Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αναπαραγωγής αλεπούς και σκύλου. Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι είχε 76 χρωμοσώματα – ένας συνδυασμός των 74 της αλεπούς και των 78 του σκύλου.
Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Animals και πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα σκυλοξάρια στη φύση. Οι οικόσιτοι σκύλοι έχουν διασταυρωθεί και στο παρελθόν με άγρια είδη, συμπεριλαμβανομένων των κογιότ, των λύκων και των ντίνγκο.