Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Το πρώτο «Παρατηρητήριο Αγοράς Εργασίας» λειτουργεί στην Κρήτη

Με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας στο νησί και την καταγραφή των εργασιακών αναγκών ανά κλάδο και οικονομική δραστηριότητα η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχωρούν από κοινού στην υλοποίηση ενός καινοτόμου, πανελλαδικά προγράμματος με την ίδρυση-λειτουργία του «Περιφερειακού Μηχανισμού Παρακολούθησης Αγοράς Εργασίας» με εξαετή λειτουργία-παρακολούθηση. Ο Μηχανισμός θα υποστηρίζει την Περιφέρεια στη διαμόρφωση πολιτικών απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και στη διατύπωση κατευθύνσεων για την εξειδίκευση των δράσεων ενίσχυσης της απασχόλησης του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Το σχετικό έργο υπογράφηκε σήμερα στην Περιφέρεια από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρόντων του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα, του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Παναγιώτη Σημανδηράκη, και των μελών της ομάδας διοίκησης του επιστημονικού έργου, Κοσμήτορα Θετικών Επιστημών Μιχάλη Ταρουδάκη, και του καθηγητή του τμήματος Πολιτικών Επιστημών Νίκου Παπαδάκη.
Η λειτουργία του έργου εντάχθηκε και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και προβλέπει:
Α. την ολοκλήρωση της Αποτύπωσης της Υπάρχουσας Κατάστασης στην αγορά εργασίας στην Κρήτη εντός του 2016 σε δύο φάσεις ως εξής :
• Την αποτύπωση της κατάστασης από επεξεργασία-ανάλυση δευτερογενών στοιχείων εντός του α΄ εξαμήνου 2016.
• Την επικαιροποίηση – επιβεβαίωση των στοιχείων μετά από πρωτογενή έρευνα ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 2016
Β. την ετήσια επικαιροποίηση των Δεδομένων στην αγορά εργασίας στην Κρήτη για 5 έτη δηλαδή για το χρονικό διάστημα 2017-2021. Για το 2019 προβλέπεται υλοποίηση εκ νέου πρωτογενούς έρευνας ανθρώπινου δυναμικού και επιχειρήσεων.
Ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα διατύπωσης περιφερειακής στρατηγικής, με βασικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία πλήττει τον ενεργό πληθυσμό και κυρίως τους νέους του τόπου μας.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του αναφερόμενος στο έργο επεσήμανε ότι, «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που ανατίθεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Είμαστε υπερήφανοι για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού μας για το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν. Εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης αναθέτουμε το έργο σε καταξιωμένο επιστημονικό προσωπικό για να μπορέσουμε να έχουμε ένα στόχο τη μείωση της ανεργίας, μέσα από το Παρατηρητήριο. Ένας στρατηγικός σχεδιασμός, ένα καινοτόμο έργο για την Περιφέρεια Κρήτης το οποίο είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα με δράση έως το 2022» και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η μείωση της ανεργίας ειδικά στους νέους μας. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για την εκπαίδευση, για τους νέους επιστήμονες στην αγορά εργασίας, για να γνωρίζουμε που οδηγούμαστε με κυρίαρχο στόχο την «αναχαίτιση» της εξόδου των νέων μας στο εξωτερικό».
Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης είναι πάντοτε αρωγός στις δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Το Παρατηρητήριο Αγοράς Εργασίας είναι μια καινοτόμα δράση σε πανελλήνιο επίπεδο. Η Περιφέρεια Κρήτης και το Πανεπιστήμιο βρίσκονται μπροστά σε ένα «τοπίο» κακών εργασιακών σχέσεων και έλλειψης εργασίας. Το Παρατηρητήριο που θα έχει δραστηριότητα βάθους εξαετίας θα μας βοηθήσει εξαιρετικά να κατανείμουμε την εργασία αναλόγως των ειδικοτήτων και των δραστηριοτήτων όπως αυτές παρουσιάζονται. Το Πανεπιστήμιο μέσω της επιστημονικής ομάδας του Παρατηρητηρίου θα κάνει έλεγχο της κινητικότητας του προγράμματος και θα καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο, την Περιφέρεια μας αλλά για όλη την Ελλάδα, και τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, των παραγωγικών τάξεων».
Ο Κοσμήτορας Θετικών Επιστημών-υπεύθυνος του έργου Μιχάλης Ταρουδάκης τόνισε ότι μέσω του Παρατηρητηρίου «παρακολουθούμε την αγορά εργασίας, τις δεξιότητες που υπάρχουν στο νησί, και προσπαθούμε να κάνουμε αντιστοίχηση ανάμεσα στις ανάγκες που έχει η αγορά εργασίας και στις δεξιότητες δηλαδή στο εργατικό δυναμικό που υπάρχει στο νησί. Το να μπορέσει κανένας να αξιοποιήσει με το βέλτιστο δυνατό τρόπο το δυναμικό το οποίο είναι στη διάθεση του αλλά ταυτόχρονα να δει και ποιες είναι οι ανάγκες για την ανάπτυξη του νησιού καταλαβαίνεται ότι αυτή η αντιστοίχηση είναι εκείνη η οποία θα μας οδηγήσει στην ανάπτυξη».
Τέλος ο Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, μέλος της διοίκησης του έργου Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε, ότι, «μέχρι το τέλος του 2016 θα έχουμε όλα τα αποτελέσματα συγκεντρωμένα και θα παραδώσουμε όλη την «εικόνα» αναφορικά με τη δομή, την κατάσταση της αγοράς εργασίας ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, τις υποομάδες και παράλληλα όλο το πλαίσιο του ζητήματος της διάγνωσης αναγκών σε δεξιότητες και μετά επικαιροποιούμε και προτείνουμε σχετικές παρεμβάσεις».
Την επιστημονική ομάδα του Παρατηρητηρίου συμπληρώνει ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Βαγγέλης Τζουβελέκας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα