Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους Χανιώτες η πρωτότυπη δωρεά του πρώην πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γυμνάσιο Χανίων τον Οκτώβριο του 1934. «Η Αυτού Εξοχότης, ο Αξιότιμος Κύριος Ελευθέριος Βενιζέλος, πραγματοποιών την δοθείσαν υπόσχεσίν του, εις το Γυμνάσιον των Αρρένων της Πόλεώς μας, καθ’ όν χρόνο ανεκαινίζετο, επί Γενικού Διοικητού Κρήτης κ. Κατεχάκη, ενεχείρησεν, χθες, εις τον Γυμνασιάρχην κ. Αριστογ. Κατσούλην, το ποσόν των δραχμών 82.000 δι’ αγοράν ενός κινηματογράφου, δια το Γυμνάσιον, χάριν της μαθητιώσης νεολαίας του Γυμνασίου τούτου. Η μεγάλη και πρωτότυπος αύτη δωρεά τιμά τον ευγενή δωρητήν και διατρανώνει, την μεγάλη διορατικότητά και αντίληψιν του Μεγάλου συμπολίτου μας[…] Γνωρίζει οπόσην επίδρασιν ασκεί ο κινηματογράφος, επί τον άωρον τρόφιμον του Σχολείου, και, οποία τα αποτελέσματα προβολής ταινιών ανήθικων υπό των αγοραίων κινηματογράφων. Και, αντιθέτως, πόσον συντελεί, εις την ηθικοποίησιν και εις την διαμόρφωσιν χρηστού ήθους, και, χαρακτήρος η διδακτικού περιεχομένου σχολική ταινία, υπό την αιγίδα του σχολείου[…]».
Είναι φανερό ότι οι κινηματογράφοι της πόλης τη δεκαετία του 1930 πρόβαλαν εμπορικές ταινίες, κυρίως αμερικάνικες, οι οποίες όμως δεν ήταν κατάλληλες για τους μαθητές, διότι προσέβαλαν τα χρηστά ήθη της εποχής.
Το άρθρο συνεχίζει υπενθυμίζοντας τη δωρεά της Έλενας Βενιζέλου, με την οποία κατασκευάστηκε το Γυμναστήριο της πόλης. Οι αρθρογράφοι αναφέρουν την αρχαιοελληνική ρήση: «ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ», τονίζοντας ότι οι δύο δωρεές είχαν διπλό στόχο, την άσκηση του σώματος με το Γυμναστήριο και την άσκηση του πνεύματος με τον κινηματογράφο. Το δημοσίευμα υπογράφουν τα μέλη της Σχολικής Εφορίας του Γυμνασίου Χανίων: Νικόλαος Καραγιαννάκης (πρόεδρος), Ιωάννης Καλαϊτζάκης Κωνσταντίνος Μαριδάκης, Γιώργος Καρβούνης, Εμμανουήλ Τσούγκαρης και ο Γυμνασιάρχης Αριστογείτονας Κατσούλης («Εσπερινός Ταχυδρόμος» «Η μεγάλη δωρεά εις το Γυμνάσιον Αρρένων Χανίων του κ. Ελευθερίου Βενιζέλου» 5/10/1934, «Κήρυξ», «Μεγάλη δωρεά εις το Γυμνάσιον μας υπό του κου Ελευθερίου Βενιζέλου» 7/10/1934). Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι Βενιζέλος δεν ξεχνά τα Χανιά και το δείχνει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.
Η προσφορά του μεγάλου Χανιώτη πολιτικού συμπίπτει με τη μόνιμη διαμονή του στη Χαλέπα και την τακτική αρθρογραφία του στην εφημερίδα «Κήρυξ» και στον «Εσπερινό Ταχυδρόμο» από τις 14/10/1934 έως τις 16/12/1934. Ο Βενιζέλος με μια σειρά άρθρων στις τοπικές εφημερίδες απαντά στα άρθρα της «Καθημερινής» του Ιωάννη Μεταξά με θέμα τον Εθνικό Διχασμό του 1915, αναλύοντας τις αιτίες, τη σύγκρουση με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και το ρόλο των βασιλοφρόνων πολιτικών, όπως ο Μεταξάς, οι οποίοι με τις λανθασμένες τους πολιτικές επιλογές οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή.