Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Το πρόβλημα της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της παραγωγικότητας έχει λύση

«Οι προκλήσεις που αφορούν στο δημογραφικό πρόβλημα είναι μεγάλες, επηρεάζουν το χώρο εργασίας και αυτό που πρέπει να συμβεί είναι να υπάρξουν σχεδιασμοί, κίνητρα και πολιτικές, ώστε αφενός να ενισχυθεί η προοπτική των γεννήσεων και ο αριθμός αυτών, καθώς επίσης να αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και περισσότερο κάποιες κατηγορίες στις οποίες υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην απασχόληση την εργασιακή».

Σε αυτό τον άξονα η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως επικοινώνησε με επιστήμονες και στελέχη του ΟΟΣΑ κατά τη διάρκεια του 1ου φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από το νέο Κέντρο που εδρεύει στην Κρήτη, όπου σύμφωνα με την κα Κεραμέως αναδείχθηκε στις εργασίες του φόρουμ ότι «η Ελλάδα, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σχετικά με την ανεργία, η οποία έχει μειωθεί σε ποσοστό 50% από το 18% που είχαμε το 2009 . Πλέον το επίσημο νούμερο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι 9,3 δηλαδή μιλάμε για 50% αλλά αυτό δεν είναι λόγος σε εφησυχασμού ή λόγος πανηγυρισμού».

Η υπουργός τόνισε πως πρέπει ως πολιτεία “να εστιάσουμε πιο στοχευμένα, για το πώς θα αξιοποιήσουμε ανθρώπινο δυναμικό. Τέσσερις είναι οι κατηγορίες που μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο, οι γυναίκες, οι νέοι, οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και τα άτομα με αναπηρία”. Τέσσερεις τομείς όπως εξήγησε, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης καθώς επίσης “Να αξιοποιήσουμε ανθρώπινο δυναμικό που δεν αξιοποιείται επαρκώς. Για παράδειγμα, υπήρχαν εμπόδια όταν ένας ηλικιωμένος που ήθελε να δουλέψει, δεχόταν παρακράτηση 60%. Το 60% γίνεται 30% μειώθηκε και πρόσφατα καταργήθηκε τελείως. Δηλαδή ένας ηλικιωμένος συνταξιούχος που θέλει να δουλέψει, εάν δουλέψει δεν παρακρατείται η σύνταξη του, αλλά καταβάλει ένα 10% από τα χρήματα που κερδίζει. Αυτό είχε μία τεράστια αλλαγή, είχαμε 35.000 εργαζόμενους συνταξιούχους ενώ πλέον υπάρχουν 200.000 εργαζόμενοι και πάρα πολλά περισσότερα έσοδα για το κράτος”. Είναι όπως είπε, κλασικό παράδειγμα ότι “όταν κανείς βάζει σωστά κίνητρα, αυτά μπορούν να αποδώσουν σημαντικά και να αξιοποιήσουμε έτσι πολύτιμο δυναμικό ανθρώπων στη χώρα μας”.

Σχετικά με το δημογραφικό η Νίκη Κεραμέως το χαρακτήρισε ως “μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει χώρα μας, είναι πρόκληση μακροπρόθεσμη. Η κυβέρνηση έχει εστιάσει σε πάρα πολλά κίνητρα για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος ζητήματος”, υπενθύμισε μάλιστα τα επιδόματα γέννησης που αρχικά καθιερώθηκαν και στη συνέχεια αυξήθηκαν “και σήμερα ξεκινούν από τα 2.500Euro και πάνε πολύ πιο πάνω. Επίσης το ολοήμερο σχολείο το οποίο επεκτείνεται, την υποχρεωτική εκπαίδευση που έχει πέσει πλέον στα 4 έτη οπότε και ξεκινάει η προσχολική εκπαίδευση, μία σειρά από πάρα πολλά μέτρα όπως οι άδειες μητρότητας και άλλα, με την κυρία Ζαχαράκη την υπουργό, να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και να παρουσιάζει πρόσφατα στο υπουργικό συμβούλιο, πλήρες σχέδιο δράσης, αντιμετώπισης του δημογραφικού. Αρα είναι πολύ ευρύ το φάσμα των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του δύσκολου ζητήματος”.

Σχετικά με το γεγονός -όπως αυτό αναφέρθηκε στο φόρουμ – ότι δηλαδή ο πληθυσμός γερνάει και για το εάν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, η υπουργός απάντησε ότι “Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, έχουν ληφθεί πρόνοιες πολύ σημαντικές, όπως το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών που φροντίζει σήμερα, ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν τις απαραίτητες συντάξεις”. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που όπως είπε, έγιναν, όπως με το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιωτικής Ασφάλισης “Που φροντίζει ώστε οι επόμενες γενιές να δουν και καλύτερες συντάξεις από τις σημερινές. Μία σειρά πρωτοβουλίες, που έχουν αναλυθεί από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τέτοια προβλήματα και ζητήματα. Η δημογραφική πρόκληση είναι παγκόσμια, είναι δύσκολη, στις περισσότερες χώρες έχετε τεθεί το ζήτημα που αφορά στο ρυθμό των γεννήσεων και στα μέτρα που παίρνει κανείς για να το αντιμετωπίσει. Το αρμόδιο υπουργείο Συνοχής και Οικογένειας έχει εκπονήσει πλήρες σχέδιο δράσης με πολλές μελέτες, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση που είναι διεθνής πρόκληση”.

Η υπουργός κα Κεραμέως αναφέρθηκε και στους νέους που επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και σύμφωνα με τα στοιχεία είναι πάνω από 350.000. “Επιπλέον ως υπουργείο εργασίας αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να υπάρξει σύζευξη, με τους εργαζόμενους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν και επιχειρήσεων που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό”. Γνωστοποίησε ότι στο τέλος του μήνα στελέχη από το υπουργείο θα βρίσκονται στην Ολλανδία όπου θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά Μέρες Καριέρας, προκειμένου να ακούσουν οι εργαζόμενοι, τις επαγγελματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα”. Θα πραγματοποιηθούν και άλλες μέρες καριέρας σε άλλες χώρες, ώστε να “υπάρξει γέφυρα μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζόμενων”. Αναφερόμενη στα φορολογικά κίνητρα που έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών για όσους Έλληνες δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν, η υπουργός είπε ότι “Υπάρχει η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου πως θα πληρώσουν το μισό φόρο εισοδήματος, άρα 50% έκπτωση για 7 χρόνια. Είναι σημαντικό φορολογικό κίνητρο που ήδη αξιοποιούν χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν επιστρέψει”.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας μίλησε και για τις συλλογικές συμβάσεις και είπε πως βρίσκονται είδη στο τραπέζι διότι “Είναι μέρος ευρωπαϊκής οδηγίας και θα ενσωματωθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Η ξένη οδηγία προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενός έτους για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις, κάτι που είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να ενισχύσει τα κίνητρα και το θεσμικό πλαίσιο για τη συλλογικές συμβάσεις. Πολύ σημαντική είναι όμως και η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών ώστε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Στον τουρισμό και την εστίαση έχουμε παραδείγματα συλλογικών συμβάσεων που σήμερα λειτουργούν στη χώρα μας. Είναι σημαντικό και στους άλλους κλάδους να ακολουθηθεί αυτό το παράδειγμα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα