Οι τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στο Λονδίνο, στη Στοκχόλμη, στην Αίγυπτο και στο Ντόρτμουντ επανέφεραν πάλι στο προσκήνιον τη μάστιγα της εποχής μας, το πρόβλημα της τρομοκρατίας.
ΠΠέραν από τα κλασσικά διεθνή προβλήματα, όπως της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο σήμερα τη Συρία και τη Βόρειο Κορέα, το πρόβλημα της τρομοκρατίας όχι μόνο συνεχίζεται αλλά αυξάνεται σε ένταση καθημερινά. Είναι κάτι που ενδιαφέρει όλους μας, σε όποιαν θρησκείαν κι’ αν ανήκομε και σε όποια χώρα ζούμε. Μπορεί να επηρεάσει όλους μας, μέσα στο μετρό, σ’ ένα αεροπλάνο, σε ένα τόπο λατρείας, σ’ ένα κέντρο διασκέδασης, σ΄ένα γήπεδο, σε μια γέφυρα.
Είναι γι’ αυτό το λόγο, που όλοι οι άνθρωποι καλής θελήσεως πρέπει να πιέσομε τις Κυβερνήσεις των κρατών μας να βάλουν ως ένα πρωταρχικό στόχον τους τη συνεργασία με τα άλλα κράτη για καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.
Όσο αφορά τα κράτη και κυρίως τις Μεγάλες Δυνάμεις, πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν να καταπολεμήσουν ειλικρινά την τρομοκρατίαν και να πιστεύσουν ότι αυτό είναι προς το συμφέρον τους. Είναι δύσκολον, όμως αν όχι αδύνατο να ομονοήσουν οι Δυνάμεις. Πέραν αυτού, αυτό το έργο πρέπει να συντονισθεί παγκόσμια από ένα διεθνή οργανισμό. Ως τέτοιος ο καταλληλότερος, βέβαια, είναι ο ΟΗΕ με όλες τις δυνατότητες, που έχει, τους εξειδικευμένους του οργανισμούς επίσης.
Ας ελπίσομε, λοιπόν, ότι μετά από όλα αυτά τα τραγικά συμβάντα, ο ΟΗΕ θα αναλάβει πρωτοβουλία και σ΄αυτό το θέμα. Πράγμα πάλι πολύ δύσκολο. Λόγω και πάλιν των συμφερόντων των κρατών.
*Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA).