Η σημερινή διαμάχη μεταξύ του προέδρου Trump και του Kim-Jong-un επανέφερε στο προσκήνιον το πρόβλημα της Κορέας.
H χερσόνησος της Κορέας από την αρχαιότητα πέρασε στη κυριαρχία ή την επιρροή πολλών αυθεντιών: Μογγόλων, Μαντσουρίων, Κινέζων, Ιαπώνων. Για να έλθομε στη σύγχρονην εποχή, κατά τον Δεύτερον Παγκόσμιον Πόλεμο αρχηγοί της αντίστασης κατά των Ιαπώνων ήταν ο εθνικιστής Σύγκμα Ρί στο Νότο και ο Kίμ-Ιλ-Σούγκ στο Βορρά. Με την παράδοση της Ιαπωνίας, η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ διαίρεσαν τη χώρα σε δύο ζώνες κατοχής, το Βορρά, υπό Σοβιετική κυριαρχία και το Νότο υπό Αμερικανική. Έτσι φθάσαμε στο 1950, όταν η Βόρειος Κορέα εισέβαλε στη Νότιο Κορέα και άρχισεν ο πόλεμος της Κορέας μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, που έληξε χωρίς νικητή το 1953 και δύο ανεξάρτητα Κράτη, την Βόρεια και Νότια Κορέα, που παραμένουν μέχρι σήμερα χωρισμένα: η πλούσια, φιλοδυτική Νότιος Κορέα, και η Κομμουνιστική, απομονωμένη, Βόρειος Κορέα.
Οι ΗΠΑ για 65 τώρα χρόνια, πεισματικά δεν αναγνωρίζουν την Βόρεια Κορέα. Με την έλευση όμως, του κ. Trump στην εξουσία, τα πράγματα χειροτέρευσαν δραματικά. Ο κ. Trump απειλεί να καταστρέψει τη Βόρειαν Κορέα, ενώ ο Kim-Jong-un ανταποδίδει τα πυρά. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για την ανθρωπότητα. Ο Kim κατέχει πυρηνικά όπλα, τα οποία, αν προκληθεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει.
Είναι καιρός για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να προσπαθήσουν να διαπραγματευτούν με την Βόρειαν Κορέαν παρά να απειλούν ότι θα την καταστρέψουν. Βεβαίως, αυτό δεν είναι εύκολο με τον κ. Trump στην Προεδρία και την πολιτική του. Αυτό, όμως, είναι το πιο σύμφορον και για τις δύο πλευρές και βεβαίως για την ειρήνη. Η κατάσταση, όμως, προς το παρόν είναι πολύ επικίνδυνη. Ίσως μια μεσολαβητική προσπάθεια θα έπρεπε να γίνει, προτού, είναι αργά.
*Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA). Πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ