Η χώρα μας, όπως κι’ άλλες χώρες της ΕΕ, αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα, το πρόβλημα των παρανόμων μεταναστών, που οι περισσότεροι μας διοχετεύονται από την Τουρκίαν. Η μικρή Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει για πολύ καιρόν από αυτό το τεράστιον πρόβλημα, αν δεν βρεθεί μια ικανοποιητική λύση. Αυτή δε θα βρεθεί μόνο σε συνεννόηση με την ΕΕ γιατί αυτό είναι μάλλον πρόβλημα της Ένωσης και όχι των χωρών ατομικά.
Ως είναι γνωστό, από καιρόν τώρα υπάρχει η κρίση της ΕΕ με τη Λευκορωσία σχετικά με το μεταναστευτικό. Από τη Λευκορωσίαν έστελλαν σε χώρες της ΕΕ μετανάστες που τους έρχονταν από τις χώρες τους. Σαν παράδειγμα είχαν στείλει τελευταία, περίπου 4000 στη Λιθουανία, 3000 στην Πολωνία και 400 στη Λεττονία. Περίπου 40000 πρόσωπα προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη Λευκορωσία για χώρες της ΕΕ από τις αρχές του 2021, κυρίως Αφγανοί και Ιρακινοί αλλά και Λευκορώσοι που ήθελαν να φύγουν από το καθεστώς Λουκασένκο (βλ. Jean-Pierre Stroobants, “L’UE dégèle ses relations avec la Biélorussie”, Le Monde, 25 Novembre, 2021, σελ. 5).
Η ΕΕ προσπάθησε με σκληρά μέτρα να αντιδράσει στο καθεστώς της Λευκορωσίας, όπως κυρώσεις, σταδιακά, όμως, προσπαθεί να συμβιβαστεί για να μπορέσει να βρει λύση στο αδιέξοδο.
Στέλλει μια αποστολή στη Λευκορωσία για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμόν των μεταναστών, που απεκλείσθησαν στη χώρα (ενθ.).
Όπως αναφέραμεν πιο πάνω, το πρόβλημα των μεταναστών είναι κάτι που απασχολεί από καιρόν την ΕΕ. Ανήκει στο γενικό πρόβλημα των αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών αλλά και σ’ αυτό των αυταρχικών καθεστώτων, της τρομοκρατίας και άλλων φαινομένων της εποχής μας. Θα είναι δυστυχώς μαζί μας για μεγάλο διάστημα ακόμη.
Λάρνακα, 26 Νοεμβρίου, 2021.