Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Το πρόβλημα των Σκοπίων

Στις 17 Ιουνίου, 2018, υπεγράφη η Συμφωνία στις Πρέσπες μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, για το όνομα και άλλα συναφή για την Βαλκανική χώρα.
Eχει συμφωνηθεί η χώρα να ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία” και οι αναφορές στο Σύνταγμα της για αλυτρωτισμό να απαλειφθούν με τροποποίηση του Συντάγματος.
Η συμφωνία αυτή, μεταξύ Τσίπρα -Ζάεφ, επέφερεν τριγμούς στην Ελλάδα, ένας βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μπαρμπαρούσης, κάλεσε το στρατό να κατέβει στους δρόμους, να καταλύσει το πολίτευμα και να συλλάβει όλους τους πολιτικούς.
Στις 16 Ιουνίου ένα συλλαλητήριον εναντίον της Συμφωνίας έλαβε χώρα στη Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Στην τηλεόραση πολλές συζητήσεις λαμβάνουν χώρα, που πολλές φορές κανένας δεν μπορεί να παρακολουθήσει αφού οι συνομιλητές και οι παρουσιαστές κάποτε, φωνάζουν παρά συζητούν. Η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή απερρίφθη με πλειοψηφία.
Η υπογραφή της Συμφωνίας έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παρευρισκομένους από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και το διεθνή τύπο και ΜΜΕ. Γεύμα επακολούθησε στο έδαφος των Σκοπίων, που παρατέθηκεν από τις αρχές της χώρας.
Οι αντίθετοι με αυτή τη Συμφωνία στην Ελλάδα και τον Ελληνικό κόσμο λένε επικαλούμενοι την ιστορίαν ότι μόνον Ελληνική Μακεδονία υπάρχει και ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική, δεν υπάρχει Μακεδονικόν έθνος ούτε Μακεδονική γλώσσα. Οι υπογράψαντες τη Συμφωνία και οι υπέρ της Συμφωνίας γενικά, λένε ότι είναι καιρός πλέον να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων. Τα Σκόπια θέλουν να συμφιλιωθούν με την Ελλάδα για να μπορέσουν, μεταξύ άλλων, να γίνουν Μέλος του ΝΑΤΟ και να υποβάλουν αίτηση για εισδοχή στην ΕΕ.
Αυτό επιθυμούν επιτακτικά και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Ο μεσολαβητής γι’ αυτό το θέμα για 24 χρόνια είναι ο Αμερικανός Matthew Nimits. Επιπλέον, οι υπέρ της Συμφωνίας στην Ελλάδα λένε ότι τώρα η Ελλάδα θα μπορέσει να επενδύσει οικονομικά στα Σκόπια και να έχει γενικά επιρροή, αντικαθιστώντας την Τουρκική επιρροήν, που αλωνίζει μέχρι τώρα στα Σκόπια.
Ακόμη και μετά την υπογραφή της Συμφωνίας συνεχίζουν οι αντιδράσεις στην Ελλάδα. Στα Σκόπια υπάρχουν πάντα οι αντίθετοι. Το μέλλον θα μας αποκαλύψει την κατάληξη της υπογραφής αυτής της Συμφωνίας.

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι δικηγόρος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
πρώην μέλος της Γραμματείας
του ΟΗΕ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα