Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Το ‘‘Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών’’ είναι απλά η νέα ονοµασία του ‘Τέλους Χαρτοσήµου’

» Παρουσίαση της υποχρέωσης µε απλά λόγια

Σύµφωνα µε τις πρόσφατες διατάξεις το Τέλος Χαρτοσήµου (που είχε επιβληθεί µε τις… προϊστορικές διατάξεις του Π.∆ της 28ης Ιουλίου του 1931!!!) µετονοµάζεται πλέον σε ‘Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών’’ µε πρώτη εφαρµογή, της αλλαγής αυτής, σε συγκεκριµένες οικονοµικές συναλλαγές που διενεργούνται µετά την 1/12/2024 και οι οποίες συναλλαγές στο παρελθόν επί των πλείστων είχαν υποχρέωση απόδοσης χαρτοσήµου.

Υπόδειγµα της δήλωσης απόδοσης του Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγών βρίσκεται ως στο Παράρτηµα Α της αρµόδιας εγκυκλίου δηλαδή της Α.1149/07-10-2024 . Υποβάλλεται βεβαίως ψηφιακά µέσω της πύλης ««myAADE» (myAADE.gov.gr)»
Η κάθε δήλωση αφορά τις συναλλαγές που έγιναν σε κάθε µήνα και υποβάλλεται έως την τελευταία ηµέρα του επόµενου µήνα των συναλλαγών αυτών, το δε Τέλος πληρώνεται επίσης έως την τελευταία ηµέρα του επόµενου µήνα των συναλλαγών αυτών. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει συναλλαγή που να µας υποχρεώνει στην απόδοση του προαναφερόµενου Τέλους δεν υποβάλλεται καµία δήλωση, ούτε καν µηδενική. Σε περίπτωση τεχνικής αδυναµίας υποβολής της δήλωσης την υποβάλλουµε από την εφαρµογή «Τα Αιτήµατα µου»
Η εκπρόθεσµη υποβολή τέτοιας δήλωσης επισύρει πρόστιµα 250 ευρώ για επιχειρήσεις µε απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για επιχειρήσεις µε διπλογραφικά βιβλία, δυστυχώς, ακόµα και για ένα πολύ µικρό Τέλος (π.χ. 1,5 ευρώ), αδικία που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από την ∆ιοίκηση ώστε αυτή, να µην λαµβάνει χώρα.
Να σηµειώσουµε ότι κάθε συναλλαγή που υπόκεινται στο Τέλος αυτό θα πρέπει να απεικονίζεται ξεχωριστά στην δήλωση απόδοσης του Τέλους και όχι να αθροίζονται τα γεγονότα και επί αυτών να δηλώνεται η υποχρέωση απόδοσης του Τέλους.
Σε περίπτωση που ο ένας συµβαλλόµενος είναι αλλοδαπός και δεν έχει Ελληνικό ΑΦΜ βάζουµε τον αρ διαβατηρίου του ή το αλλοδαπό ΑΦΜ του.
Ας αναφέρουµε ενδεικτικά περιπτώσεις συναλλαγών που υπόκεινται σε Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών:
α) ∆άνεια µεταξύ ιδιωτών το Τέλος είναι 3,6% επί του ύψους του δανείου.
β) Όταν ο λήπτης δανείου είναι φυσικό πρόσωπο και το δάνειο το έλαβε αποκλειστικά για την επιχείρηση του το Τέλος είναι 2,4%.
γ) Αν εµπλέκονται στα δάνεια αυτά Νοµικά πρόσωπα (προσωπικές ή κεφαλαιουχικές εταιρείες το τέλος είναι επίσης 2,4% επί του ύψους του δανείου.
Παρ.1 του Άρθρ 32 του Ν.5135/2024
Παρ.2 του Άρθρ 32 του Ν.5135/2024
https://www.taxheaven.gr/circulars/48472/a-1149-2024
Παρ.2 του Άρθρ 32 του Ν.5135/2024
∆ιευκρινήσεις επί της Α.1149/2024

Υπόχρεος απόδοσης των προαναφερόµενων Τελών είναι ο οφειλέτης.
δ) Η εκχώρηση απαίτησης κάποιου σε κάποιον άλλον. Το Τέλος εδώ είναι 3,6% επί του συνόλου της αξίας της εκχώρησης όταν οι αντισυµβαλλόµενοι είναι ιδιώτες και υπόχρεος απόδοσης ο αναδεχόµενος το χρέος. Όταν αφορά επιχειρήσεις έχουµε 2,4% και υπόχρεος απόδοσης του είναι αυτός που εκχωρεί την απαίτηση.
ε) Στις αποζηµιώσεις είναι 3,6% και το οφείλει αυτός που λαµβάνει την αποζηµίωση.
Στ) Στα έπαθλα ή βραβεία είναι 3,6% και το αποδίδει αυτός που καταβάλει το έπαθλο ή το βραβείο αυτό.
ζ) Στις συνδροµές επαγγελµατικών µη κερδοσκοπικών οργανώσεων όπως επιµελητήρια, σύλλογοι, ενώσεις. Ειδικά τα σωµατεία έχουν Τέλος 1,2% ενώ τα Επιµελητήρια, οι ενώσεις και οι σύλλογοι έχουν 2,4%. Την απόδοσή τους την κάνει ο λήπτης των συνδροµών αυτών.
η) Στους ∆οσοληπτικούς Λογαριασµούς το Τέλος είναι 3,6% επί του πιστωτικού υπολοίπου που παρουσιάζει ο συµβαλλόµενος και 2,4% όταν αφορά επιχειρήσεις. Υπόχρεοι απόδοσης είναι αυτοί που οφείλουν τα ποσά που προκύπτουν από αυτούς τους δοσοληπτικούς λογαριασµούς.
Να σηµειώσουµε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα Ψηφιακά Τέλη Συναλλαγής δεν αποδίδονται µε την προαναφερόµενη δήλωση αλλά αυτόµατα, µέσω άλλων τρόπων. Για παράδειγµα το πρώην χαρτόσηµο 3,6% των επαγγελµατικών µισθώσεων δεν αποδίδεται µε την δήλωση Απόδοσης Ψηφιακού Τέλους Συναλλαγής αλλά αποδίδεται µέσω της Ετήσιας Φορολογικής ∆ήλωσης Εισοδήµατος του λήπτη του επαγγελµατικού ενοικίου και απεικονίζεται στο εκκαθαριστικό του µαζί µε τους άλλους φόρους. Το ίδιο συµβαίνει και στα πρώην χαρτόσηµα µεταβίβασης αυτοκινήτων που αποδίδονται µέσα στα Συνολικά Τέλη Μεταβίβασης. Το ίδιο και στα Τέλη διανοµής κληρονοµιάς που αποδίδονται από τον Συµβολαιογράφο, ή στα Τέλη των πινακίων τραπεζικών επιταγών που τα αποδίδουν οι ίδιες οι Τράπεζες.
Τέλος θα µπορούσαµε να θέσουµε ένα «µπούσουλα», χωρίς όµως να είναι και απόλυτος λόγω της πολυπλοκότητας και των εξαιρέσεων, πως σε όποια οικονοµική συναλλαγή εκτός πεδίου ΦΠΑ (υπαγόµενη ή απαλλασσόµενη) σχεδόν πάντα κρύβεται το «Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγών» ή όπως το λέγαµε παλαιότερα, – από το … 1931 δηλαδή – , το Χαρτόσηµο…

*Ο Κωνσταντίνος Αρτ. Σταυρουλάκης
είναι oικονοµολόγος Ανωτάτης Βιοµηχανικής
Σχολής Θεσ/κης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα