Θρησκειολογικό θά ’ναι το ζήτημα στην παρούσα μας πραγματικότητα… Το ρίσκο που θα κάνουμε ο καθένας μας μέσα στον κόσμο.
Αν και πρέπει να το επισημάνουμε καταρχήν ότι δεν είναι θρησκεία αυτό που έχουμε, που στηριζόμαστε και πορευόμαστε μέσα στην πατρίδα μας και μέσα στον κόσμο. Αυτό που έχουμε οι Ορθόδοξοι είναι Πίστις! Δεν είναι λοιπόν θρήσκευμα, είναι Πίστη! Καθώς το ξέρουμε.
Σε αυτήν την πραγματικότητα της Πίστης κινούμαστε. Αυτή η πραγματικότητα ισχύει από του νυν και έως του αιώνος. Κι αυτή η Πίστη είναι που πρέπει να κρατήσουμε μακριά από τις συμφύσεις των θρησκευμάτων των λαών. Να την κρατήσουμε μακριά από την οικουμενική ενότητα των θρησκευμάτων! Όμοια δεν είναι! Μα γι’ αυτό και βάλλεται με την τάχα ενότητα κι ισότητα των Θρησκειών. Όχι ότι κινδυνεύει η Πίστη μας φυσικά. Αφού Αρχηγός της Πίστης μας είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού Πατρός!
Σκεφτείτε όμως με τι “βαρίδια” ξεκινούμε: Με τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα και τα εξ αυτών παράγωγα. Με αυτά διάγουμε τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο μας. Ορμώμενοι με τούτα να μας βαραίνουν, πορευόμαστε στο νυν κι αποφασίζουμε μέσα στην κοινωνία μας…
Από το “Εξομολογητάριον” του Αγίου Νικόδημου τ’ Αγιορείτου, βλέπουμε ότι είναι τα εξής επτά αμαρτήματα με τα παράγωγά τους:
1. ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ: α) Κενοδοξία, β) Καύχησις, γ) Οίησις, δ) Ανυποταξία, ε) Καταγέλασις, ζ) Υποκρισία, η) Πείσμα.
2. ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ή ΦΙΛΑΡΓΥΡΙΑ: α) Ανελεημοσύνη, β) Σκληρότης καρδίας, γ) Κλοπή, δ) Αρπαγή, ε) Αδικία, ζ) Δολιότης, η) Επιορκία, θ) Σιμωνία, ι) Ιεροσυλία.
3. ΑΣΕΛΓΕΙΑ: α) Πορνεία, β) Μοιχεία, γ) Αιμομιξία, δ) Παιδοφθορία, ε) Αναίδεια, κ.λπ.
4. ΦΘΟΝΟΣ: α) Επιβολή, β) Έχθρα, γ) Χαιρεκακία, δ) Φιλονικία, ε) Καταλαλιά, ζ) Απάτη, η) Προδοσία, θ) Φόνος, ι) Αχαριστία.
5. ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑ: α) Λαιμαργία, β) Μέθη, γ) Ασωτία, δ) Λαγνεία.
6. ΘΥΜΟΣ: α) Βλασφημία, β) Μνησικακία, γ) Μίσος, δ) Κατάρα, ε) Ύβρις, ζ) Διαπληκτισμός, η) φόνος.
7. ΑΚΗΔΙΑ: α) Μικροψυχία, β) Θηλυπρέπεια, γ) Απόγνωσις, δ) Απιστία, ε) Έλλειψις καλών έργων.
Με τούτα λοιπόν κινήσαμε για ρίσκο στις εκφάνσεις της ζωής μας. Ας είναι αυτή η ταπεινή αναγνώρισή μας ως λαός. Να βοηθήσει ο Θεός. Μην υπερισχύσουν τούτα, από την Πιστότητά μας. Και μην πάμε εις απώλειαν, με όλο το Ρίσκο!
Μήπως δεν ξέρει ο Θεός με τι αποσκευές πορευόμαστε και πού καταλήγουμε; Μα γι’ αυτό μας έδωσε την “Αποκάλυψη” με τον Ιωάννη, κι όλους τους Ευαγγελιστές. Και τώρα που μας προσφέρεται στην κοινωνία αυτό το περιτύλιγμα – δώρο τι περικλείει; Την τάξη του Χριστού ή την αταξία των αλλοτρίων και των εναντίων του Χριστού; Και καθώς αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης στην Αποκάλυψη, μετά τον ξεπεσμό των ανθρώπων και την “αποστασία” τους, θα επιχειρηθεί το σφράγισμα – χάραγμα, για να γίνονται συναλλαγές.
Ας αναλογιστούμε όμως: Μια περίτεχνα φτιαγμένη αυλή τι περικλείει στο εσωτερικό της; Σίγουρα ιδανικές καταστάσεις; Τάξη και ομορφιά; Και λέμε δεν είναι όλα σωστά δομημένα από τις πολιτικές ηγεσίες στην υγειονομική περίθαλψη και σε άλλα πολλά. Μα κι απ’ αυτά τα εμφανή πλέον αποδεικνύεται η φούσκα του πράγματος: Η εμφανής, ελλειπής διαχείριση κι η εμφανής αδιαφορία όπου χρειάζεται. Κι έτσι η κάθε φούσκα τους ξεφουσκώνει κάποια στιγμή. Μακριά από την “Χριστότητα”, παράταιρα είναι όλα, και ας φαίνονται λογικοφανή. Η θέα τους μπροστά στα μάτια των ανθρώπων θα είναι πλέον ένα ξεφουσκωμένο μπαλόνι…