Το θερινό πρόγραμμα ελέγχων θέτει σε πλήρη εφαρμογή η φορολογική διοίκηση, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου κυρίως στο φλέγον ζήτημα της μη έκδοσης αποδείξεων. Ειδικοί έλεγχοι λογισμικών φορολογικών μηχανισμών, λουκέτα, έλεγχοι ηλεκτρονικών συναλλαγών και δεδομένα από τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι τα όπλα των ελεγκτών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Συνολικά, θα διενεργηθούν τουλάχιστον 34.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης από τις ΔΟΥ και 14.500 από τις ΥΕΔΔΕ.
Όπως μεταδίδει το capital.gr, τα ελεγκτικά κλιμάκια ξεκινούν περιοδείες στις τουριστικές περιοχές της χώρας και στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν μη τήρηση της νομοθεσίας θα επιβάλλουν τα προβλεπόμενα “λουκέτα. Η μεγάλη πληγή είναι η μη έκδοση αποδείξεων, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που ουσιαστικά οδηγεί στη μη καταβολή του ΦΠΑ. Η πληγή είναι διπλή καθώς ο επιχειρηματίας βάζει μαύρο χρήμα και αφορολόγητο στην τσέπη του, ενώ το δημόσιο χάνει και τον ΦΠΑ που του αναλογεί. Σημειώνεται ότι ετησίως το ελληνικό δημόσιο χάνει περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ. Με τον έλεγχο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, των POS, των εταιρειών ντελίβερι, οι ελεγκτικές αρχές εκτιμούν ότι φέτος το “κενό” ΦΠΑ θα περιορισθεί σημαντικά
Παράλληλα, οι αρχές εκτιμούν ότι το έργο των ελεγκτών θα είναι ευκολότερο φέτος καθώς θα έχουν στη διάθεση τους δεδομένα μέσω των κινητών τους τηλεφώνων, τάμπλετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μάλιστα, θα μπορούν να σκανάρουν τις αποδείξεις με τα κινητά για να διαπιστώνουν τη γνησιότητά τους.
Σημειώνεται ότι για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπεται “λουκέτο” δύο έως και δέκα ημερών: Με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.
Στην περίπτωση όπου παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου στην οποία αφορά ο έλεγχος. Οι ποινές διαφοροποιούνται στην περίπτωση όπου η φορολογική νομοθεσία ορίζει πως για μη έκδοση αποδείξεων ή παρεμπόδιση ελέγχων επιβάλλονται πρόστιμα αντί για αναστολή λειτουργίας, όπως προβλέπεται για παράδειγμα για φροντιστήρια, φαρμακεία, γραφεία τελετών, ξενοδοχεία κ.λπ.
Σύμφωνα με τον θερινό σχέδιο της ΑΑΔΕ
– Ελεγχος αποδείξεων μέσω σάρωσης (QR code). Μάλιστα, εντός του έτους το ίδιο λογισμικό σάρωσης θα χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι φορολογούμενοι όχι μόνο να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων που λαμβάνουν αλλά και να τις προσθέτουν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτεί η νομοθεσία και οι οποίες ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος.
– Ελεγχος μέσω κινητών συσκευών πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας αυτοκινήτων. Η εφαρμογή αυτή κρίνεται άκρως αναγκαία, καθώς πλέον μέσω του myCAR, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να καταθέτουν τις πινακίδες για να θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους και να απαλλάσσονται από τα Τέλη Κυκλοφορίας.
– Μερικοί επιτόπιοι ελέγχου μέσω tablets (ElenxisLive) .Επί της ουσίας, μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογίας, θα υποστηρίζονται πλήρως η διαχείριση των υποθέσεων ελέγχου, η άμεση πρόσβαση για λόγους ελέγχου σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, η αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων, η αυτοματοποίηση της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου, καθώς και η υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.