• 22/5/1941
Από τα χωριά του κεντρικού Σελίνου 25 µε το λεωφορείο της γραµµής πήγαν και πολέµησαν στις Βουκολιές. Μεταξύ αυτών και ο Στεφ. ∆ηµ. Ποντικάκη ετών 51.
•23/5/41 ΜΑΧΗ ΦΛΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΧΗ ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑΣ
Ο Στεφ. ∆ηµ. Ποντικάκης, από Ψαριανά Σελίνου πηγαίνει Κάνδανο όπου ο Σειραδάκης αρνείται να σχηµατίσουν οµάδα.
Στην συνέχεια από τον Τραχινιάκο Σελίνου παίρνει ένα πολεµικό όπλο από τον Γεώργιο Στεφανογιάννη και πηγαίνει στα Πλεµενιανά στο καφενείο, όπου παίζανε αρκετοί χατριά και τους λέει : «ντροπή σας να παίζεται χαρτιά , ενώ οι Γερµανοί κάνουν βόλιτα στο Σέλινο».
Τον ακολούθησαν δύο νεαροί, ο Αναστασάκης Γιώργης από τους ∆ρυς µε ένα δίκαννο και ο Φουντουλάκης Γεώργιος από τα Πλεµενιανά. Από τους ∆ρυς τους ακολούθησαν οι Γεώργιος και Ευτύχιος Γρηγοροµιχελάκης, µε δύο περίστροφα από την Μ. Ασία.
Στον ξερόκαµπο Κανδάνου συνάντησαν 60-70 άνδρες και γυναίκες εκ Κανδάνου, που δεν τους ακολούθησαν καθ’ όσον πίστευαν ότι θα πέσουν αλεξιπτωτιστές στην περιοχή τους.
Όταν έφθασαν στα Φλώρια σχεδόν µεσηµέρι, µόνος ο Ελευθέριος Γιωργιλάκης είχε αρχίσει τη µάχη µε τους Γερµανούς.
Στην συνέχεια άρχισαν να φθάνουν ενισχύσεις από την περιοχή :
Πλεµενιανά: Σαρτζετάκης Ανδρέας, Κωστάκης Γιώργης,
Κοπετοί: Ψαράκης Αντώνης
∆ρύς: Φραγιουδάκης Νίκος,
Ψαριανά: Ποντικάκης Βασίλης ∆ηµ.,
Κακοδίκι: Αποστολάκηδες, Τρακάκης Νίκος, Μαθιουδάκης Γιώργης,
Σπανιάκος: Σηφαλάκης Ευτύχης, Κουλιέρης
Σπίνα: Καστάνης, Σολανάκης Ιάκωβος
Ανύδρους: Βαρδουλάκηδες,
Π. Ρούµατα: Λιονάκης Στέφανος, Γναφάκηδες,
Κάνδανος: Χουδακάκης Γιάννης, Κροµµυδάκης Γιάννης, Παπαηλιάκης Ηλίας, Μαθιουδάκης Νίκος. Γεωργακάκης Γιώργος,
Σιρικάρι: Βεστάκης (χωροφύλαξ)
Φλώρια: συµµετείχαν αρκετοί
Οι Γερµανοί κλείστηκαν στο καφενείο, όπου ο Σηφαλάκης Ευτύχης, έβγαλε δύο κεραµίδια τους έριξε µία χειροβοµβίδα και εφονεύθησαν περ. 12.
Εφονεύθησαν επίσης: Ποντικάκης Στεφ., Καστάνης και Βεστάκης. Επίσης οι Προεστάκης και Μαθιουδάκης τους οποίους οι Γερµανοί έφεραν µαζί τους σαν ασπίδες.
•ΑΓΡΙΜΟΚΕΦΑΛΑ ΜΕΣΣΑΥΛΙΩΝ την ίδια µέρα
Τους σταµάτησαν οι:
Μεσσαύλια: Κουτουλάκης Βαγγέλης, Κουτουλάκης Μανώλης (Κουνέλης)
Σάσσαλο: Νταγκουνάκης Μανώλης, Ξερογιάννηδες, ∆οξάκηδες,
Μυλωνές: Γαροφαλάκης Λευτέρης,
Στροβλές: αρκετοι
Έλος: Καµηλάκηδες, Ραϊσάκης Ιωάννης (αρχγ. Εφ. αξιωµ.), παπάς Κουντουράκης Σπύρος έσωσε τον Καµηλάκη Στεφανή σφάζοντας Γερµανό που ήταν έτοιµος να τον τρυπήσει µε τη ξιφολόγχη…
Νεκροί Γερµανοί 3-4, αιχµάλωτοι 7
Νεκροί έλληνες ∆οξάκης Πέτρος* και Ιωάννης
23 και 24 Μάιου οι Γερµανοί είχαν αεροπορική κάλυψη
ΜΑΧΗ ΦΑΡΑΓΚΙΟΥ
ΚΑΝ∆ΑΝΟΥ (ΉΣΠΙΝΑΣ) 24/5/1941
Μαζεύτηκαν περίπου 250 Σελινιώτες από όλα τα γύρω χωριά και τοποθετήθηκαν από τον Στρατηγό Σειραδάκη γύρω από τον επαρχιακό δρόµο, χώρις να φροντίσει να καλύψει τα πλάγια.
Γερµανικό οπλοπολυβόλο λάφυρο της προηγουµένης, χειριζόταν οι Κωστάκης Γεώργιος από τα Πλεµενιανά, Τρακάκης Νικόλαος από το Κακοδίκι, και Ανδρέας Σαρτζετάκης του Μάρκου από τα Πλεµενιανά.
Άρχισαν να βάλλουν κατά των Γερµανών πριν µπουν στο φαράγγι, οι Γερµανοί οχυρώθηκαν και οµάδες τους από δυτικά (πυθµένα φαραγγιού-Ξερόκαµπο), που ήταν αφύλακτα, τους περικύκλωσαν, µε αποτέλεσµα να αποσυρθούν χωρίς αποτελέσµατα.
Μεµονωµένο γεγονός, πριν την µάχη του φαραγγιού, στον Άναβο στ’ αµπέλια, οι Συροκάκης Γεώργιος και Καστρινάκης Αντώνιος, από Βουτά Σελίνου έβαλλαν κατά των Γερµανών. Φονεύθη ο Συροκάκης.
Στη µάχη στο φαράγγι, ο Εµµ. Ι. Πατεράκης φόνευσε τέσσερις, και πιθανόν ελάχιστους οι άλλοι. Σύνολο φονευµένων Γερµανών σε Μεσσαύλια (Αγριµικεφάλα), Φλώρια, Φαράγγι 25.
*Ο Μιχάλης Κατσανεβάκης είναι αρχιτέκτων µηχ/κος συγγραφέας- ιστ. ερευνητής
Και μόνο η μη αναγραφή των “πηγών” του δημοσιεύματος το καθιστά αναξιοποίητο.
Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν σημαντικές παραποιήσεις στα ιστορικά γεγονότα, ελπίζω, από προχειρότητα του συγγραφέα και όχι από σκοπιμότητες.
Για παράδειγμα, ο αριθμός των νεκρών μόνο στο φαράγγι της Καντάνου είναι 45 στρατιώτες, σύμφωνα με δημοσιευμένο έγγραφο των Γερμανών, τον Σεπτέμβριο του 1941. Προφανώς το σύνολο των νεκρών Γερμανών και στις 3 αναφερόμενες μάχες δεν μπορεί να είναι μόνο 25 στρατιώτες.
Επίσης η μάχη έγινε στο φαράγγι της Καντάνου και όχι της Σπίνας, το οποία και δεν ταυτίζονται, όπως αφήνει να εννοηθεί ο συγγραφέας.
Και άλλα, που δεν χωράνε σε ένα μικρό σχόλιο.