Η κυβέρνηση Trump έχει από την εποχή που ανάλαβε την εξουσία προβλήματα σχετικά με την ψήφιση μερικών νομοσχεδίων που καταθέτει στο Κογκρέσο. Αυτό βέβαια είναι ίδιο του προεδρικού συστήματος και βεβαίως αυτή η δυσκολία υπάρχει κάποτε και στη χώρα μας.
Το μεσονύχτιο της Πέμπτης 8ης Φεβρουαρίου 2018, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είχε πόρους χρηματοδότησης διότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό που είχε γίνει από τον αρχηγό της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της γερουσίας κ. McConnell δεν εψηφίσθη καθότι αντιμετώπισε την ένσταση του ρεπουμπλικάνου κ. Rand Paul. Έτσι οι ΗΠΑ διέτρεξαν τον κίνδυνο από την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου να αντιμετωπίσουν το πάγωμα της δημόσιας υπηρεσίας, με το να τεθούν σε τεχνική ανεργία χωρίς μισθούς περισσότεροι από 850.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι που θεωρούνται ως «μη απαραίτητοι» για την λειτουργία της διοίκησης. Σε τέτοια περίπτωση υπηρεσίες όπως οι φορολογικές, η έκδοση διαβατηρίων και άλλες διοικητικές υπηρεσίες θα επηρεάζοντον, όχι όμως οι υπηρεσίες διά την ασφάλεια. Σε τέτοια περίπτωση οι στρατιωτικοί συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους αλλά χωρίς αμοιβή!
Κατά καλή τύχη το “shutdown” απεφεύχθη καθότι ενωρίς τη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης μέχρι τις 23 Μαρτίου 2018. Και τώρα μέχρι το επόμενο “shutdown”!
Το “shutdown” συνέβη και προηγουμένως και με το σύστημα που υπάρχει στις ΗΠΑ θα συμβεί σίγουρα και στο μέλλον.
Ποια είναι τα κυριότερα γεγονότα που θα συμβούν σε περίπτωση «shutdown»;
1. Οπως λέχθηκε πιο πάνω, «μη απαραίτητοι» Κυβερνητικοί υπάλληλοι αδειοδοτούνται ή τίθενται σε προσωρινήν άδειαν άνευ αποδοχών.
2. Οι στρατιωτικοί σε νευραλγικές επιχειρήσεις, όπως στο Αφγανιστάν, θα παραμείνουν στην υπηρεσίαν.
3. Κατά το “shutdown” του 2013, 90% του προσωπικού του Εφόρου Φορολογίας αδειοδοτήθηκεν.
4. Η διανομή ταχυδρομείου θα συνεχίσει.
5. Η δημόσια υγεία επηρεάζεται
6. Οι υπάλληλοι που εργάζονται στο Υπουργείο Ενέργειας δεν αδειοδοτήθηκαν το Γενάρη του 2018.
Όπως λέχθηκε πιο πάνω, το σύστημα των ΗΠΑ προκαλεί “shutdown”, αφού στηρίζεται στις λεπτές ισορροπίες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Γι’ αυτό η εκάστοτε Κυβέρνηση πρέπει να φροντίζει να διατηρεί τα λεπτά ισοζύγια μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στη νομοθετικήν εξουσία. Με το χαρακτήρα, όμως, που μας έδειξε μέχρι σήμερα ο κ. Trump δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να γίνεται. Ας ελπίσουμεν ότι στο μέλλον η κατάσταση θα αλλάξει, αν και αυτό δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες να γίνει.
*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.