Η θεσμική κακοποίηση των θυμάτων έμφυλης βίας
«Ένα ετεροχρονισμένο “συγγνώμη” σε μία γυναίκα που αδικήθηκε κατάφωρα από θεσμούς ανίκανους να προλάβουν τη βία, να την ερευνήσουν και να δικάσουν όπως αρμόζει. Αυτό αναγκάστηκε έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες να κάνει η Αργεντινή στην Ιβάνα Ροσάλες και τις κόρες της, θύματα έμφυλης βίας και ακραίας θεσμικής κακοποίησης.
Το 2002 η Ιβάνα ζήτησε διαζύγιο από το σύζυγό της Μάριο Γκαρόλιο. Το ίδιο βράδυ εκείνος την έπνιξε με σύρμα, της χτύπησε το κεφάλι με πέτρες και πιστεύοντας ότι την είχε σκοτώσει – την φόρτωσε στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, για να την πετάξει σε χωματερή. Συνελήφθη έπειτα από καταγγελία γείτονα, ενώ η Ιβάνα παρέμεινε 45 μέρες στο νοσοκομείο.
Ο Γκαρόλιο καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ποινή μόλις πέντε ετών φυλάκισης λόγω των “ελαφρυντικών”, που του αναγνώρισε ο εισαγγελέας λέγοντας (ρητά) πως η Ιβάνα Ροζάλες “πήγαινε γυρεύοντας αφού δεν ήταν καλή μητέρα, ούτε καλή σύζυγος”.
Όσο διεξαγόταν η δίκη, ο Γκαρόλιο κακοποίησε σεξουαλικά τις δύο του κόρες, Μάικα και Αμπρίλ, προτού εξαφανιστεί πριν οδηγηθεί στη φυλακή.
Εμφανίστηκε 10 χρόνια μετά, όταν η απόπειρα γυναικοκτονίας είχε παραγραφεί. Όχι όμως και ο βιασμός των θυγατέρων του, έγκλημα για το οποίο καταδικάστηκε σε μόλις τέσσερα χρόνια φυλακή.
Η Ιβάνα προσέφυγε στην Διαμερικανική επιτροπή δικαιωμάτων…
…Την περασμένη βδομάδα, η Αργεντινή ζήτησε συγγνώμη από την Ιβάνα και τις κόρες της, σε δημόσια τελετή αναγνωρίζοντας τις ευθύνες του κράτους σε δημόσια τελετή.
Μόνο η 23 χρονη Αμπρίλ παραβρέθηκε.
Η Μάϊκα αυτοκτόνησε λίγα χρόνια μετά την κακοποίηση της και η Ιβάνα πέθανε το 2017 από επιληπτική κρίση απόρροια των εγκεφαλικών κακώσεων που υπέστη χωρίς να προλάβει να δει τον αγώνα της να δικαιώνεται.
Στο σύμφωνο που υπέγραψε η χώρα με την επιτροπή, δεν προβλέπεται μόνο αποζημίωση, αλλά και οι δεσμεύσεις για πρόληψη και εξάλειψη της έμφυλης βίας, για τις οποίες τόσο πάλεψε εκείνη. Ανάμεσά τους η θέσπιση προγραμμάτων στήριξης, παρακολούθησης και μέριμνα θυμάτων, η δωρεάν νομική στήριξή τους “ώστε ποτέ να μην ακουστεί ξανά, μπροστά σε ένα θύμα -πόσο μάλλον από δικαστές- ότι “πήγαινε γυρεύοντας”»….
Επίμετρο: Προβεβλημένη η είδηση, σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα, για τη “φρικιαστική παθογένεια” παγκοσμίως. “Προβεβλημένη” και στον προβληματισμό μου και τη θλίψη… Γι’ αυτό αντέγραψα το κείμενο, ως έχει.