Μερικά χρόνια πριν την κήρυξη του πολέμου από την Ιταλία στην Ελλάδα, ο Ορειβατικός Αθηνών είχε προτείνει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού τη δημιουργία μονάδας, ικανής για πόλεμο υπό συνθήκες μεγάλης χιόνωσης.
Αυτό όμως επραγματοποιήθηκε μετά την 28η Οκτωβρίου 1941.
Μη υπάρχοντος σχετικού υλικού ακόμη και ανάλογης ενδυμασίας εις τον Ελληνικό Στρατό, οι χιονοδρόμοι πρόσφεραν ή προσήλθαν με τα δικά των σκι στην αρχή και την ανάλογη ενδυμασία.
Ο πρώτος πυρήνας αποτελέσθηκε από 55 χιονοδρόμους του Ορειβατικού Αθηνών, 16 του Βόλου, 8 των Πατρών, 12 από Σέρρες και από δύο Θεσσαλονίκη, Νάουσα και Λάρισα.
Διοικητής του Τάγματος ορίσθηκε ο εφ. Ταγματάρχης πυροβολικού Γιάννος Παπαρόδου, αντιπρόεδρος του Ορειβ. Αθηνών.
Η σχολή και εκπαίδευση, πραγματοποιούνταν στη Μοσχόπολη με αρχηγό των εκπαιδευτών τον εφ. Λοχία Μιχάλη Ο. Δέφνερ στον παππού μα και τον ίδιο που αναφέρθηκαν ομιλητές, στην σχετική προ μηνός, εκδήλωση στα Χανιά.
Οι πρωτοπόροι αυτοί των δυνάμεων Καταδρομών έδωσαν μάχες, κινούμενοι από Μέτσοβο προς Κορυτσά και κυρίως στο μέτωπο της Κάμνιας.
Ο διοικητής Παπαρόδου, την 15η Απριλίου 1941, βρίσκεται στον Αλιάκμονα, κοντά στο Άργος Ορεστικό τώρα πλέον, με την πυροβολαρχία του. Τότε, ο Γιάννος αντιμετωπίζει τον εχθρό σαν απλός στρατιώτης, μαχόμενος με ένα πολυβόλο, σε ύψωμα, για να δώσει τον χρόνο στους άνδρες του να υποχωρήσουν. Η γερμανική δύναμις, εκύκλωσε το ύψωμα, καλώντας τον Παπαρόδου να παραδοθεί, αλλά εκείνος, μετά την αχρήστευση του πολυβόλου του, μάχεται με το πιστόλι του, έως ότου έπεσε νεκρός από τα εχθρικά πυρά.
Σήμερα, τρεις προτομές του θυμίζουν τον ηρωικό Γιάννο, κάποιοι δρόμοι στου Παπάγου και αλλού και ένα Στρατόπεδο.
Ας σημειωθεί ότι και με τις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, οι εκπαιδευτές του Τάγματος συνέχισαν το έργο τους σε χιονοδρομικό κέντρο του Λιβάνου, εκπαιδεύοντας και στρατιώτες των συμμαχικών Δυνάμεων.
Πέρα όμως από την πολεμική δράση, το Τάγμα Χιονοδρόμων, επιτέλεσε μεγάλο έργο στο να διαδοθεί το σκι σε ορεινούς πληθυσμούς της χώρας.
Ροδόλφος Ες 1894-1987
Στην πολύ κατατοπιστική δημοσίευση, σε συνέχειες, συνεργάτη σας, για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, αναφέρεται και ο Ροδόλφος Ες, που ήταν την δεκαετία του 1920-30 στενός συνεργάτης του Χίτλερ και υπαρχηγός του.
Όμως θα έχει γίνει μπέρδεμα με άλλο Ναζί, γιατί ο Ες το 1941 προσγειώθηκε με αλεξίπτωτο στη Σκωτία για αδιευκρίνιστους μέχρι σήμερα λόγους. Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι στάλθηκε για συμφωνία ειρήνης με την Βρετανία, αλλά αυτό δεν προκύπτει τελικά. Φυλακίστηκε τότε, και μετά τον πόλεμο το δικαστήριο εγκληματιών πολέμου, τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και πέθανε στις φυλακές Σπάνταου το 1987 σε ηλικία 93 ετών.
Στο δημοσίευμα, θα πρόκειται για κάποιον άλλο καταδικασθέντα σε θάνατο, αφού και η φωτογραφία δεν ανταποκρίνεται στον Ες, που ήταν αδύνατος αρκετά.
γεια σας ,οσον αφορα το Ταγμα Χιονοδρομων υπαρχουν μερικες παρατηρησεις διοτι τα ακριβη γεγονοτα παρελκουν. Πρωτος προσωρινος και οργανωτης- διοικητης του ταγματος χιονοδρομων ειναι ο πατερας μου εφεδρος ανθυπιλαρχος και την περιοδο αυτη δικηγορος και πρωταθλητης ελλαδος στο σκι (υπηρχε απο τοτε …. το αθλημα!!) . ΕΚ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΛ.ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΟΥ (μικρο μπλοκ): Στις 15.11.40 ιδρυεται το ταγμα Χιονοδρομων (ουτινος ανελαμβανον προσωρινως την Διοικησην και την οργανωσιν, στις 3-12-40 παρεδωσε την συνθεση και τις υλικοτεχνικες προδιαγραφες του ταγματος στο Γεν.Στρατηγειο ,τα οποια ενεκριθησαν στις12.12.40. Στις 20.12.40 παρεδωσε διοικηση στον ταγματαρχη Παπαρροδου, αναλαβων καθηκοντα Υποδιοκητου και Υπασπιστου. (παρατηρησις: Αγνοω για ποιον λογο αναφερεται ο ταγ. (Πβ) Παπαρροδου ως πρωτος διοικητης, εικαζω ομως ομως οτι ο στρατος αντιλαμβανεται ως διοικητη μονον καποιον της Σχ.Ευελπιδων αν και εφεδρο). Ηταν φιλος του Μ.Δεφνερ (που αναφερεται ως εκπαιδευτης) και μαχητης του μνηματος Γραιας στο Αλβανικο μετωπο. Εχω και την εγγραφη αναφορα του (1942 στην Αιγυπτο /ΒΕΣΜΑ) για τους θανοντες εκει , οπως επισης και την αναφορα του ως Υποδιοικητου και Εκπαιδευτου ελλ. χιονοδρομων στους Κεδρους του Λιβανου. (μαζι με τον καταλογο και τις επιδοσεις τους). Θυμαμαι οτι υπηρχε προτομη του κ.Παπαρροδου στο ΕΧΚ ΣΕΛΙΟΥ (οπου και με πρωτοεμαθε σκι), αλλα δεν ανεφερε ποτε με λεπτομερειες την σχεση που ειχαν στον πολεμο, ισως να ημουν και σχετικα μικρος για να το θυμαμαι). Οπως επισης ποτε δεν τον ακουσα, ουτε στον ΕΟΣ , να αναφερεται στον πολεμο