Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Το τέλος του κόσµου (που όµως δεν ήρθε)

Πάµε να κάνουµε ένα γρήγορο flash back: Τέλος του 1999, λίγο πριν από την εκπνοή του χρόνου. Τα σενάρια για το τέλος του κόσµου έχουν πάρει φωτιά, χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη περιµένουν την απόλυτη καταστροφή, επικρατεί φρενίτιδα, ο χρόνος τελικά αλλάζει, καλωσορίζουµε το 2000, ο κόσµος παραµένει στη θέση του και η ζωή συνεχίζεται …

Φυσικά δεν ήταν το µοναδικό περιστατικό κατά το οποίο µέρος της ανθρωπότητας είχε πειστεί πως οδηγούµαστε στο οριστικό τέλος. Υπήρξαν αρκετές φορές που κάποιοι ορκίζονταν ότι  το τέλος επίκειται, η αποκάλυψη είναι κοντά και πως ο κόσµος πλησιάζει στην πλήρη και ολοκληρωτική κατάρρευσή του. Μετά και την έλευση του Ιησού πριν από περίπου δύο χιλιάδες χρόνια, η συζήτηση περί τέλους, απέκτησε εντελώς νέα διάσταση. Θρησκευτικές οµάδες, αιρέσεις, λατρευτικές οµάδες και… απλοί φαντασιόπληκτοι  διακύρρησαν ότι η αποκάλυψη είναι προ των πυλών. Σήµερα θα δούµε παρέα τις περιπτώσεις που µεγάλη µερίδα ανθρώπων πίστευε ότι ο κόσµος θα καταστρεφόταν, αλλά… έκαναν λάθος!

Οι Μοντανιστές – που περίµεναν την καταστροφή του κόσµου και τη ∆ευτέρα παρουσία!

Οι Μοντανιστές ήταν µια χριστιανική αίρεση που εµφανίστηκε στα µέσα του 2ου αιώνα από τον Μοντάνο. Αυτός και οι οπαδοί του πίστευαν ότι το τέλος του κόσµου ήταν κοντά. Ουσιαστικά ο Μοντάνος ήταν «προφήτης» που ίδρυσε το δικό του θρησκευτικό κίνηµα στην Φρυγία, τη σηµερινή Τουρκία, περίπου το 156 µ.Χ. Το εντυπωσιακό είναι πως η αίρεση διατηρήθηκε µέχρι και τον 9ο αιώνα. Κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό, αν σκεφτεί κανείς ότι διαρκώς έλεγαν πως έρχεται το τελος!  Ο Μοντανισµός επικράτησε σε αγροτικές περιοχές της Μικράς Ασίας και της Μεσογείου, διότι οι αστοί δεν πολυπίστευαν τα λόγια του «προφήτη». Ωστόσο, κατά τον 3ο αιώνα µ.Χ., µια σειρά από µικρές πόλεις ασπάστηκαν εξ ολοκλήρου τον Μοντανισµό. Και περίµεναν υποµονετικά τη ∆ευτέρα Παρουσία !  Υποτίθεται µάλιστα πως ο Χριστός θα επέστρεφε κάπου µεταξύ των δύο µικροσκοπικών χωριών, Pepuza και Tymion στην περιοχή κοντά στη Φρυγία. Έτσι ο ίδιος ο προφήτης και πολλοί από τους οπαδούς του µετακόµισαν εκεί. Ωστόσο, αυτή πολυδιαφηµισµένη καταστροφή του Κόσµου και η ∆ευτέρα Παρουσία δεν ήρθαν ποτέ. Με τον καιρό, οι περισσότεροι Μοντανιστές πέθαναν, και εκείνο που µένει ως απόδειξη του ότι περίµεναν τον κόσµο να διαλυθεί και τον Χριστό να επιστρέψει θριαµβευτικά είναι οι πηγές.

∆ιαβάστε περισσότερα στο: www.britannica.com/topic/Montanism

Οι ∆ονατιστές και το τέλος του κόσµου για να σωθεί από την αµαρτία του πλούτου

Οι ∆ονατιστές ήταν επίσης µια οµάδα που πίστευε ότι η Αποκάλυψη ήταν επικείµενη. Ο Donatus, ο ιδρυτής της, ξεκίνησε την οµάδα του στη Βόρεια Αφρική τον 4ο αιώνα µ.Χ. Η οµάδα του αποσχίστηκε από τη Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία το 312 µ.Χ. Μεταξύ των πεποιθήσεων των ∆ονατιστών ήταν ότι το κράτος δεν έπρεπε να ανακατεύεται στις εκκλησιαστικές υποθέσεις. Απέφευγαν επίσης την εµπορευµατοποίηση και τον καταναλωτισµό (ό,τι αυτό συνεπαγόταν εκείνον τον αιώνα) και ήθελαν να ζήσουν µια ζωή µετάνοιας. Οι διώξεις που υπέστησαν ώθησαν τους ∆ονατιστές σε µια αρκετά σκοτεινή κοσµοθεωρία. Ταύτισαν τον πλούτο µε την αµαρτία, και περίµεναν την καταστροφή του κόσµου που θα γινόταν µε την Αποκάλυψη. Για αιώνες, οι ∆ονατιστές ορκίζονταν ότι η ∆ευτέρα Παρουσία κρεµόταν πάνω από τα κεφάλια όλων και περίµεναν να ευτυχήσουν στη µετά θάνατον ζωή, ελεύθεροι από τους διωγµούς και το µίσος που κυριαρχούσε στον θνητό κόσµο. Η Αποκάλυψη δεν συνέβη ποτέ, όµως οι οπαδοί του Donatus περίµεναν µέχρι τις αρχές του 7ου αιώνα, τον Ιησού να επιστρέψει και να βάλει τα πράγµατα στη θέση τους.

∆ιαβάστε περισσότερα στο: www.newadvent.org/cathen/05121a.htm

Ο Χριστόφορος Κολόµβος και  το ταξίδι που θα πυροδοτούσε τη ∆ευτέρα Παρουσία

∆εν περιµένατε να δείτε τον Κολόµβο εδώ σωστά? Ο Χριστόφορος Κολόµβος έχει µείνει στην ιστορία για το ταξίδι του προς τον Νέο Κόσµο στα τέλη του 15ου αιώνα. Όµως, ενώ και αυτός και εκείνοι που τον υποστήριζαν οικονοµικά ήθελαν να βρουν νέα εµπορική οδό προς την Ανατολή και να απολαύσουν τα οικονοµικά προνόµια που θα τους χάριζε αυτή η ανακάλυψη, το ταξίδι προς τον Νέο Κόσµο είχε έναν επιπλέον σκοπό. Ο Κολόµβος πίστευε πως έτσι, θα κέρδιζε την εύνοια του Θεού και θα είχε ευνοϊκή «µεταχείριση» στην επερχόµενη Αποκάλυψη. Ο ίδιος ο Κολόµβος έγραψε για το ταξίδι του: «Ποιος µπορεί να αµφιβάλλει ότι αυτή η φωτιά δεν ήταν µόνο δική µου, αλλά και το Άγιο Πνεύµα που µε ενθάρρυνε (…) να προχωρήσω; … (…) Ο Κύριος άνοιξε το µυαλό µου, ότι θα ήταν δυνατό (…) να υπάρξει κάτι θαυµαστό σε αυτό το ταξίδι στις Ινδίες.» Σύµφωνα µάλιστα µε τους µελετητές των χειρογράφων του, πίστευε πως το ταξίδι θα πυροδοτούσε την Αποκάλυψη και τη ∆ευτέρα Παρουσία. Το 1500, οκτώ χρόνια µετά το ταξίδι του που τον οδήγησε στο νησί του Σαν Σαλβαδόρ στις Μπαχάµες, έγραψε: «Ο Θεός µε έκανε τον αγγελιοφόρο του. Ο νέος ουρανός και η νέα γη για την οποία µίλησε στην Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη [Αποκ. 21:1] και (…)  µου έδειξε το σηµείο να το βρω.» Και µπορεί το τέλος του κόσµου να µην ήρθε µετά το ταξίδι του, ωστόσο πρέπει να παραδεχτούµε πως η ανακάλυψη της Αµερικής υπήρξε ο καταλύτης να αλλάξουν οι ισορροπίες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στον Νέο Κόσµο.

∆ιαβάστε περισσότερα στο: https://christianhistoryinstitute.org/magazine/article/why-did-columbus-sail

Ο Savonarola

Ο Girolamo Savonarola ήταν ένας πολύ γνωστός ∆οµινικανός µοναχός που ζούσε στη Φλωρεντία τον 15ο αιώνα. Κήρυττε επιθετικά και ήταν υπέρµαχος ενός ασκητικού τρόπου ζωής, ενώ περίµενε –εννοείται- την Αποκάλυψη. Η άνοδος του Σαβοναρόλα ξεκίνησε το 1494. Εκείνη τη χρονιά, ο Βασιλιάς Κάρολος VIII της Γαλλίας εισέβαλε στην Ιταλία και απείλησε να καταλάβει τη Φλωρεντία. Ο Savonarola «εξήγησε» αυτή την εισβολή ως οιωνό ότι οι έσχατοι καιροί πλησίαζαν. Στη συνέχεια, και ενώ ο λαός της Φλωρεντίας έδιωξε την κυρίαρχη οικογένεια των Μεδίκων, ο Savonarola ανήλθε στην ηγεσία µιας οµάδας που κηρυττε την εξάλειψη της διαφθοράς στην εκκλησία και το κράτος. Ορκίστηκε ότι η Φλωρεντία επρόκειτο να γίνει η νέα Ιερουσαλήµ και ότι σύντοµα θα γινόταν το κέντρο του ο χριστιανικού κόσµου, ενώ στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια των νέων της Φλωρεντίας να γίνουν ηθικοί σταυροφόροι για λογαριασµό του. Αρκετοί κάτοικοι της πόλης συµµετείχαν σε µια εξαιρετικά επιθετική ηθικολογική εκστρατεία προκειµένου να απαλλάξουν τη Φλωρεντία από την αµαρτία και να προετοιµαστούν για την Αποκάλυψη. Τα καµώµατα αυτά δεν άρεσαν καθόλου στην Καθολική Εκκλησία, και τη Ρώµη. Το 1495, ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ’ ρώτησε τον Savonarola εάν η Φλωρεντία θα συµµετείχε στον αγώνα εναντίον των Γάλλων. Ο Savonarola αρνήθηκε. Ο Πάπας Αλέξανδρος τελικά αφόρισε τον Savonarola το 1497. Στα τέλη Απριλίου του 1498, ο Savonarola φυλακίστηκε και το κίνηµά του, της Φλωρεντινής νεολαίας, καταπνίγηκε. Στις 23 Μαΐου 1498, τον κρέµασαν µαζί µε δύο από τους µοναχούς του και στη συνέχεια έκαψαν τα πτώµατά τους στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας. Το τέλος του κόσµου µπορεί να µην είχε έρθει για όλους, είχε έρθει όµως για τον ίδιο τον κήρυκά του.

∆ιαβάστε περισσότερα στο: www.througheternity.com/en/blog/history/savonarola-in-florence-visions-of-the-apocalypse.html


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα