Eνα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία για το ελληνικό κράτος που αποζητά επενδύσεις είναι η τεράστια γραφειοκρατία που συνοδεύει την εκάστοτε υποψήφια επένδυση και η κλασική καθυστέρηση από τους αρμοδίους προς τον υποψήφιο επενδυτή, που άλλοτε σήμαινε και σημαίνει μίζα, και άλλοτε μπλεκόταν ή εξακολουθεί να μπλέκεται στα γρανάζια των αλλεπάλληλων υπογραφών, που για να μπουν και αυτές θα έπρεπε ή πρέπει «να πέσει ρευστό».
Αυτή η κατάσταση μη νομίζετε πως σήμερα έχει αλλάξει. Το λέω αυτό γιατί και οι μίζες πέφτουν βροχή και οι χρηματισμοί αποτελούν κάτι σαν στάτους, αν αναλογιστεί κανείς τα στοιχεία για την κατάταξη της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο εις ότι αφορά την διαφθορά. Η τεράστια γραφειοκρατία, λοιπόν, εξακολουθεί να είναι το σήμα κατατεθέν στην χώρα της γενικευμένης ανομίας. Οι διοικητικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να αλλάξουν, γιατί πολύ απλά το όλο πελατειακό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς.
Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να πάψουμε να βολεύουμε «τα δικά μας παιδιά». Θα πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων τα πάντα, να ξαναφτιαχτεί εξαρχής όλος ο κρατικός μηχανισμός και να αλλάξει άρδην ο τρόπος διοίκησης αλλά πάνω απ’ όλα η ίδια η νοοτροπία του βολέματος. Το «ποιον ή ποια έχω και πού» θα πρέπει να αντικατασταθεί από το κοινό συμφέρον και τον αλληλοσεβασμό. Αυτό όμως θα επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην άσκηση των εργασιακών καθηκόντων, που σε τελική ανάλυση δεν βολεύει κανέναν.
Αυτή είναι η αλήθεια και τα περί εντοπισμού των «κοπανατζήδων» ή των «χρηματιζομένων» υπαλλήλων δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αναλογίζομαι λοιπόν πως θα σταματήσει αυτή κατάσταση και πως, για παράδειγμα, θα δοθεί η δυνατότητα σε επενδύσεις να προχωρήσουν χωρίς τον ασφυκτικό κλοιό της κωλυσιεργίας λόγω χρηματισμού.
Τα μέτρα που ελήφθησαν με τις οδηγίες της τρόικα, μάλλον δεν επέφεραν ουσιαστική αλλαγή. Εν ολίγοις, το όλο σύστημα θα διατηρηθεί για καιρό, αφού κανέναν δεν βολεύει η παραμικρή αλλαγή. Κάποιοι βέβαια ενίοτε θα μπαίνουν φυλακή για να καταπραΰνεται η λαϊκή αγανάκτηση. Την ίδια ώρα, όμως, θα παραμένει κοινό μυστικό πως οι μηχανισμοί δεν θα αλλάξουν.
Έτσι, με αυτά και με αυτά, η κυβέρνηση πορεύεται σε «ασφαλή» και «γνώριμα» μονοπάτια, που έχουν σίγουρο και ασφαλή προορισμό. Το 54% των Ελλήνων πολιτών που ρωτήθηκαν πριν από λίγο καιρό για τη διαφθορά, πιστεύει ότι αυτή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου στον δημόσιο τομέα. Σχεδόν 1 στους 4 πολίτες (23%) δηλώνει ότι έδωσε φακελάκι κατά την επαφή τους με ιατρική υπηρεσία. Οπως και στη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών, τα πολιτικά κόμματα, σύμφωνα με την αντίληψη των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, εκλαμβάνονται ως ο πιο διεφθαρμένος θεσμός.
Και είναι να αναρωτιέται κανείς με ποιο τρόπο θα αλλάξει η κατάσταση αφού και το μικροβόλεμα αλλά και η μικροδωροδοκία μας βολεύει, επειδή στο τέλος πάντα «κάνουμε τη δουλειά μας».
Η γραφειοκρατία δεν θα επιβίωνε αν δεν υπήρχαν οι λάτρεις του είδους αλλά και όλοι αυτοί κου ψυχανεμίζονται στις οθόνες για τα «παραθυράκια» αλλά πάντα αφήνουν χώρο για τα περιβόητα φακελάκια.