Αν υπάρχει ένα καλό νέο αυτό το καλοκαίρι, είναι η εκτόξευση της ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες της πόλης μας. Από την εποχή της καραντίνας οι φωλιές έχουν πολλαπλασιαστεί και οι χελώνες όλο και πιο συχνά μας εμπιστεύονται τα αυγά τους.
Στην παραλία Παχιά Άμμος στο Σταυρό, τον σημαντικότερο βιότοπο αναπαραγωγής της caretta caretta στο Άκρωτήρι, μέσα σε ένα μόλις μήνα οι φωλιές έχουν ήδη φτάσει τις 20, αριθμό ρεκόρ! Η συγκεκριμένη παραλία είναι ιδανική ως βιότοπος αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών, καθώς διαθέτει αρκετό ελεύθερο χώρο, χωρίς τεχνητές πηγές φωτός και θορύβου, χαρακτηριστικά που δύσκολα πια διατηρούν παραλίες κοντινές σε αστικές περιοχές.
Η caretta caretta είναι ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη. Ζει στις θάλασσές μας για περισσότερα από 120 εκατομμύρια χρόνια και έχει επανειλημμένως τονιστεί η καθοριστική της σημασία στην ισορροπία του οικοσυστήματος.
Η περίοδος ωοτοκίας κάθε χρόνο ξεκινά το Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο με την έξοδο των μικρών προς τη θάλασσα. Δυστυχώς, η πορεία τους στη ζωή ξεκινά με πολλούς εχθρούς, όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες και στη θάλασσα. Μόνο 1 στα 1000 χελωνάκια θα επιβιώσει για να ενηλικιωθεί. Κι αυτό θα επιστρέψει στην παραλία που γεννήθηκε μετά από 25-30 χρόνια, για να γεννήσει με τη σειρά του τα δικά του αυγά.
Εθελοντές και ομάδες πολιτών καθημερινά ελέγχουν, φροντίζουν, ξενυχτούν, μας ενημερώνουν για τις θαλάσσιες χελώνες που πλέον προσελκύουν το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επισκεπτών. Κάθε νέα φωλιά είναι ένα γεγονός που γεμίζει χαρά μικρούς και μεγάλους που ανυπομονούν για τα γεννητούρια που θα έρθουν το φθινόπωρο.
Κάποιες οδηγίες που μας δίνουν οι οργανώσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας είναι:
– Όπου συναντάμε φωλιές χελώνας δεν σκάβουμε και δεν μετακινούμε τα σημάδια, τους προστατευτικούς κλωβούς πάνω από τις φωλιές ή τους ειδικούς διαδρόμους για τα χελωνάκια.
– Δεν βάζουμε ομπρέλες, ξαπλώστρες ή άλλα έπιπλα παραλίας σε πολύ κοντινή απόσταση και δεν ανάβουμε φωτιές τη νύχτα.
– Αν δούμε τροχοφόρα σε παραλία ωοτοκίας καλούμε αμέσως την οικεία λιμενική αρχή!
-Τα χελωνάκια εκκολάπτονται συνηθώς τις νυχτερινές και πρωινές ώρες και είναι σημαντικό́ να μην υπάρχει κοντά́ φωτισμός, ο οποίος θα τα αποπροσανατολίσει και αντί́ για τη θάλασσα θα βρεθούν στο δρόμο και σε αυλές σπιτιών. Το φως των αστερίων είναι εκείνο που τα οδηγεί́ προς το νερό́!
– Αν δούμε νεοσσούς δεν πρέπει να τους αγγίξουμε ή να τους μεταφέρουμε εμείς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στο νερό με τις δικές τους δυνάμεις. Αν βρούμε χελωνάκια τα οποία έχουν αποπροσανατολιστεί δεν πρέπει να τα πιάνουμε με τα χέρια και να τα βάζουμε απευθείας στην θάλασσα, διαφορετικά κινδυνεύουν να πνιγούν. Εμείς απλά ανοίγουμε το δρόμο για να φτάσουν στο νερό ανεμπόδιστα.
Οι θαλάσσιες χελώνες, οι φωλιές, τα αυγά και τα χελωνάκια προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις. Η τσιμεντοποίηση μιας ακτής, η αμμοληψία, η ανεξέλεγκτη επέκταση ομπρελοκαθισμάτων, τα φώτα το βράδυ κι η δυνατή μουσική και η κυκλοφορία οχημάτων στην αμμουδιά απειλούν τόσο τη θαλάσσια χελώνα όσο και τις αμμοθίνες και γενικά τη ζωή στην ακτή. Η αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και θαλάσσιων χελωνών είναι εφικτή, εάν βέβαια οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον γίνονται βάσει μελετών για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στη ζωή και στην ίδια την ύπαρξη των ζώων αυτών.