Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1974 και ανέβηκε στην εξουσία στις 18 Οκτωβρίου 1981. Μια ραγδαία άνοδος που αποδόθηκε φυσικά στον ιδρυτή του Α. Παπανδρέου. Είναι σωστό, γιατί αυτός κυριολεκτικά προσωποποίησε τη σχέση του κόμματος με τις μάζες. Επαγγέλθηκε την πολιτική και κοινωνική αλλαγή και ετέθη επικεφαλής ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος, εντός του οποίου αθροίζονταν κάθε είδους διεκδικήσεις. Κατάφερε να συμπεριλάβει όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, που είχαν μείνει στο περιθώριο της εξουσίας και διεκδικούσαν να πάρουν ό,τι θεωρούσαν ότι δικαιούνται.
Έγινε ο κύριος εκφραστής της αντιδεξιάς αλλαγής και της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Συγκρότησε μια πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα, μέσω της ταύτισης του, σαν κύριου αντιπάλου του “εχθρού” της Δεξιάς. Και πραγματικά κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας για 40 χρόνια, από τα οποία τα 21 χρόνια κυβέρνησε μόνο του και τα 4 περίπου χρόνια συνεργαζόμενο με τις πολιτικές δυνάμεις της ακροδεξιάς (ΛΑΟΣ) και Δεξιάς (ΝΔ).
Το ΠΑΣΟΚ δεν ήλθε τυχαία στην εξουσία. Υπήρχε ένα κύμα κοινωνικού δυναμισμού των στρωμάτων της δεκαετίας του ‘60 που ζητούσαν δικαίωση. Αυτό το κύμα το ‘φερε στην εξουσία, αναζητώντας μια ανανέωση στην ελληνική κοινωνία και μια διεύρυνση της συμμετοχής σε νέες κοινωνικές και ιδεολογικές δυνάμεις.
Δυστυχώς, όμως, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τις αμαρτίες του παρελθόντος. Ο πολιτικός και κοινωνικός δυναμισμός που κοχλάζει, ξοδεύτηκε άδικα. Οι μεγάλες προσδοκίες που εξέθρεψε και τις ελπίδες που γέννησε στην πλειοψηφία των Ελλήνων, υπολήφθηκαν από τις συνέπειες στην πολιτική και κοινωνική ζωή.
Η δημόσια διοίκηση έμεινε πάλι φέουδο του κυβερνητικού κόμματος, τα πελατειακά δίκτυα συνέχισαν να λειτουργούν ή και να πυκνώνουν ακόμα. Απλά είχαμε μια αναμόχλευση “πελατών” και ίδιες διαδικασίες διασύνδεσης. Απλά άλλαξαν οι φορείς και οι πάτρωνες και δυστυχώς η μεγάλη ιστορική και πολιτική αναμόχλευση, εξάντλησε τη δυναμική της στη γέννηση της.
Αποτέλεσε μία χαμένη ευκαιρία!
Ένας φορέας της πολιτικής δυναμικής, όπως ήταν το ΠΑΣΟΚ, αυτοκαταναλώθηκε στη διαχείριση των αντιφάσεων του. Έμεινε αγκυλωμένο επιλέγοντας να στηριχτεί στα προνόμια που του έδινε η κατοχή του κράτους και των μηχανισμών του. Δεν ενδιαφέρθηκε για την ιδεολογική ηγεμονία του, αλλά κινήθηκε στη λογική της κυριαρχίας του κράτους. Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκαν στη διετία 1988-89 τα πιο σκληρά χαρακτηριστικά της λαϊκίστικης όψης του.
Ένα πρόσωπο τάραξε την πολιτική ζωή της χώρας, τότε.
Ένα πρόσωπο που δημιουργήθηκε από τις συνθήκες του πολιτικού και ιδεολογικού κλίματος της περιόδου εκείνης. Παρόλο που επρόκειτο για έναν ευτραφή άνδρα, μπόρεσε και πέρασε από τις τρύπες που άφηνε το σαθρό πολιτικό σύστημα. Ένας άγνωστος νέος, ξύπνιος και τυχοδιώκτης κατάφερε να αναστατώσει την πολιτική ζωή της χώρας και να μπει το ΠΑΣΟΚ στη γωνία του πολιτικού συστήματος. Από κατήγορο της διαφθοράς, έγινε κατηγορούμενο γι’ αυτήν! Κατάφερε, λοιπόν, ο Κοσκωτάς να αγοράσει με εκπληκτική προέλαση πολλές μικρές τράπεζες, ιστορικές εφημερίδες, περιοδικά, τον ολυμπιακό. Σχεδόν τη μισή πολιτική ζωή της χώρας!
Ήταν ένα γέννημα εκείνης της εποχής, ενός σαθρού κράτους που λειτουργούσε!
Οι επιπτώσεις του σκανδάλου Κοσκωτά ήταν καθοριστικές για τη δημόσια ζωή της χώρας. Είχαμε απομυθοποίηση της αλλαγής, την ιδεολογική αμηχανία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και την ηθική κρίση. Είχαμε όμως και τον ερχομό της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας.
Για όλα αυτά δεν έφταιγε ο Λαός.
Έφταιγε η νοοτροπία της κομματικής και κυβερνητικής νομενκλατούρας, που σαν μοναδικό στόχο είχε τη νομή και διατήρηση της εξουσίας, αδιαφορώντας για το ήθος που εξέπεμπαν. Έφταιγαν αυτοί που πίστευαν ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέα οικονομικά τζάκια για τη διαιώνιση τους στην εξουσία. Έτσι προέκυψε το “φαινόμενο Κοσκωτά”!
Το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο της πρώτης οκταετίας προσπάθησε να αλώσει το κράτος με όλες τις επιπτώσεις για τον εκσυγχρονισμό του και στη δεύτερη οκταετία να θρέψει τους καρπούς αυτής της άλωσης.
Και ακολούθησαν η διαπλοκή, τα οικονομικά σκάνδαλα και το “διαζύγιο” ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τις κοινωνικές τάξεις που το έφεραν στην εξουσία. Δεν φταίει λοιπόν ο Λαός που το στήριξε για 40 χρόνια με μεγάλα ποσοστά, αλλά η κομματική νομενκλατούρα που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην απαξίωση και στη διακήρυξη “Μαζί τα φάγαμε!”
Δεν φταίει ο Λαός για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, που με τη στήριξη της κυβέρνησης Σημίτη, οδηγήθηκαν χιλιάδες οικογένειες στην οικονομική καταστροφή από τις “φούσκες” του. Δισεκατομμύρια του Λαού μας πήγαν στα σαΐνια εκείνη την περίοδο! Δεν φταίει ο Λαός για το σκάνδαλο των ολυμπιακών αγώνων, που από ένα προϋπολογισμό 4 δισ., έφθασε με τις υπερτιμολογήσεις στα 20 δισ. περίπου. Και όχι μόνο πληρώνει ο Λαός μας ακόμη τις συνέπειες τους, αλλά σχεδόν όλα τα μεγαλεπίβολα και κοστοβόρα ολυμπιακά έργα, έχουν εγκαταλειφθεί!
Δεν φταίει ο Λαός που σύμβουλος πήρε 1.000.000 μάρκα από τη SIEMENS και τα πήγε στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ!
Να τι αναφέρει η δικαστική απόφαση.
«ΤΟ ΠΑΣΟΚ αποτελούσε τον τελικό αποδέκτη του χρηματικού ποσού, στο πλαίσιο της παράνομης χρηματοδότησης που υλοποιούσε η SIEMENS, σταθερά, συστηματικά και διαχρονικά και αφορούσε τα πολιτικά κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα».
Και αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία αναφέρει η απόφαση της δικαιοσύνης! Δεν φταίει ο Λαός όταν ο παρολίγον πρωθυπουργός και το νούμερο δυο του ΠΑΣΟΚ, πέθανε στη φυλακή καταδικασμένος για τεράστια οικονομικά σκάνδαλα στην αγορά εξοπλισμών!
Δεν φταίει ο Λαός που το μισό υπουργικό συμβούλιο Σημίτη έχει κατηγορηθεί για οικονομικά σκάνδαλα και πολλά εξ αυτών δεν έχουν ακόμη… τελεσιδικήσει!
Δεν φταίει ο Λαός που η Ελλάδα μπήκε στο Δ.Ν.Τ. και στα εξοντωτικά μνημόνια και που τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής χρεοκοπίας θα τις πληρώνουν 2-3 γενιές! Δεν φταίει ο Λαός γιατί το ΠΑΣΟΚ οφείλει 350.000.000 ευρώ και δεν τόλμησε να το ονομάσει σκέτο ΠΑΣΟΚ! Γιατί βέβαια αυτό το τεράστιο χρέος βρίσκεται στο Α.Φ.Μ. του σκέτου ΠΑΣΟΚ!
Δεν φταίει ο Λαός γιατί οδηγήθηκε η χώρα στον πολιτικό μαρασμό και σήμερα με την οικονομική υποδούλωση της χώρας χάσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία. Για την εθνική ανεξαρτησία, που πολλές γενιές είχαν πιστέψει και που το ΠΑΣΟΚ την έχει κάνει βίωμα του Λαού. Για όλα αυτά φταίνε αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο. Αυτός, λοιπόν, ο Λαός που έζησε τα γεγονότα της διαφθοράς, του αυταρχισμού, της κομματικής νομενκλατούρας, της φεουδοποίησης του δημόσιου τομέα, της επικράτησης της ιδιοκτησίας του κράτους από το κόμμα, του εκτραχηλισμού του ήθους και ύφους της εξουσίας, των σκανδάλων, της έκπτωσης της δημόσιας ηθικής και της μειωμένης ευθύνης έναντι των θεσμών, θα ‘πρεπε αυτός ο υπερήφανος Λαός να παραμείνει ακίνητος υπηρετώντας ένα ψεύτικο κομματικό πατριωτισμό;
Θα ‘πρεπε αυτός ο Λαός να χειροκροτεί μια τέτοια πολιτεία; Αυτός λοιπόν ο Λαός μετακινήθηκε μαζικά από το ΠΑΣΟΚ και επέλεξε άλλο πολιτικό φορέα. Κανένας δεν οδήγησε δια της βίας σ’ αυτή τη δημοκρατική του επιλογή τον ελληνικό Λαό. Αυτό εξάλλου είναι και το γνώρισμα της Δημοκρατίας. Η ελευθερία της αλλαγής στην επιλογή του πολίτη.
Αν δεν υπήρχε αυτό το κυρίαρχο γνώρισμα της Δημοκρατίας, τότε θα ‘πρεπε να κάνουμε επιλογές κάθε… 50 χρόνια! Αυτός, λοιπόν, ο δημοκρατικός Λαός που στήριζε για 40 χρόνια το ΠΑΣΟΚ, αποτελεί βυτιοφόρο της δημόσιας ζωής; Και μη χειρότερα. Ο Λαός μας λέει “ας πρόσεχαν”.
Αυτά τα 2.000.000 ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που με μια ειρηνική επανάσταση μετακινήθηκαν σ’ ένα μικρό κόμμα του 3%, δεν αποτελούν τον “απόπατο” της λαϊκής βάσης. Αλλ’ ούτε τους “γενίτσαρους” του πολιτικού συστήματος.
Είναι ένας Λαός που στο παρελθόν τους στήριξε, τους ανέδειξε, τους έκανε κυβέρνηση, τους έδωσε προσωπικότητα. Και τώρα λοιπόν αποτελούν τα “λύματα” του Λαού μας! Όλοι αυτοί που κάνουν τέτοιες δηλώσεις έχουν χάσει την υπομονή τους. Περίμεναν ότι ο θυμός και η αγανάκτηση του Λαού μας για την πολιτεία τους θα ‘φευγαν και όλος αυτός ο κόσμος θα επέστρεφε στο πρώην κόμμα του.
Ο Λαός όμως επιμένει! Και έχει δίκιο να επιμένει!
Δεν μπαίνει σε “βυτιοφόρα”.
*π. βουλευτής Χανίων