Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της Π.Γ.Δ.Μ. έκανε ζημιά στους ΑΝ.ΕΛ. με δεδομένο ότι στους κόλπους των διετηρείτο η άρνηση να περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία” καθ’ οιονδήποτε τρόπον. Είχε απώλειες στο κόμμα του ο κ. Π. Καμμένος. Aν και το υποπτευόταν εν τούτοις διατήρησε την εκπεφρασμένη θέση του, αναλογιζόμενος, ότι η ζημιά γι’ αυτόν θα ήταν μικρότερη απ’ όσο η κοινοβουλευτική. Το μόνο για το οποίον δεν μπορούμε να τον κατηγορήσουμε για αναξιοπιστία και… διγλωσσία.
Οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. κατά του πρ/ργού για το μείζον θέμα της κυβερνητικής σταθερότητος σε περίοδο κρισιμότητας των εθνικών και οικ/κών συμφερόντων. Ο κ. Καμμένος προκλήθηκε να ξεκαθαρίσει τη θέση του και ανταποκρίθηκε δίδοντας συνέντευξη Tύπου (ΕΡΤ 3-7-18) η οποία πυροδότησε νέο γύρo συζητήσεων με αέναες φραστικές μονομαχίες, με νέα διαστρέβλωση της πραγματικότητας και των θέσεών του.
Για τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από πολλές πλευρές, ο κ. Π. Καμμένος με ηρεμία και δίχως δημιουργία διχαστικών τάσεων, επανέλαβε το στίγμα του για τη συμφωνία σηματοδοτώντας, ότι αυτή πιθανόν αύριο και είναι το αγκάθι στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Για μας το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών, είπε, δεν έχει καμία βαρύτητα και καμία δέσμευση για τη χώρα μέχρι την κύρωσή του απ’ τη Βουλή των Ελλήνων… Αναλαμβάνω την ευθύνη, σαν πρόεδρος των ΑΝΕΛ… ότι δεν πρόκειται να έρθει προς κύρωση η συμφωνία χωρίς την άποψή του Ελλ. λαού…
Εκτός αν έρθει με 180 βουλευτές και η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ αλλάξουν τη στάση που έχουν… Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, να προχωρήσει η συμφωνία, η οποία γίνεται είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα… Θα φροντίσω να μην κυρωθεί η συμφωνία… και δεσμεύομαι γι’αυτό… Η συμφωνία για μένα είναι κακή, δεν τη δέχομαι και θα προσπαθήσω να τη μπλοκάρω… αν έρθει με 151 θα αποσυρθώ απ’ την κυβέρνηση και θα πάω στον Πτ.Δ. λέγοντας, ότι αίρω την στήριξή μου σ’ αυτή την κυβέρνηση…».
Αν και δεν προβλέπεται να έρθει σύντομα η συμφωνία προς κύρωση στην Ελλ. Βουλή σχηματίζονται από τώρα σενάρια για εκλογές πριν τη λήξη της 4ετίας. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις της συμφωνίας, να γίνει το δημοψήφισμα, οι συνταγματικές αλλαγές και να υπογραφεί από τον Π.τ.Δ. της ΠΓΔΜ, ο οποίος δεν συμφωνεί, θα περάσει πολύς χρόνος.
Παράγοντες του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η συμφωνία θα κυρωθεί απ’ την Ελληνική Βουλή όχι με 180 που επιθυμεί ο Π. Καμμένος, αλλά με 151, ακόμα και με την πλειοψηφία των παρόντων αν κάποια κόμματα αποχωρήσουν απ’ την ψηφοφορία. Αν ένα τέτοιο κυρίαρχο εθνικό θέμα μεθοδευθεί να ψηφισθεί με την τελευταία εκδοχή, μπορεί να είναι νόμιμο, θα είναι και ηθικό; Μπορεί να γίνει από μία κυβέρνηση απ’ την οποία ο συγκυβερνήτης έχει άρει την εμπιστοσύνη τους; Ο κ. Π. Καμμένος έχει επιδείξει συνέπεια στο Σκοπιανό και υποστηρίζει τις απόψεις του. Οσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (11-12/7/18) για τη χώρα μας δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση και καμία διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα, οι συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες έχουν επικυρωθεί απ’ τον πρόεδρο των Σκοπιανών.