Το “ξήλωµα” των επικεφαλής της Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Χανίων ήταν απόφαση αναµενόµενη µετά το σάλο που προκλήθηκε από το πρόσφατο τροχαίο.
Αποτελεί, φυσικά, την “εύκολη” λύση για την όποια κυβέρνηση. Οι διοικητές είναι πρόσωπα “αναλώσιµα”. Εύκολα τοποθετούνται σε θέσεις ευθύνης αλλά και εύκολα καθαιρούνται.
Οµως, έτσι θα λυθεί το πρόβληµα επί της ουσίας;
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, αναγνώρισε χθες πως η Αστυνοµία έχει αποδώσει στα Χανιά και στην Κρήτη και ανέφερε συγκεκριµένες περιπτώσεις, αλλά, δικαιολογώντας τις καθαιρέσεις, είπε, µεταξύ άλλων, πως «όταν ασκείται η διοίκηση, κάποιοι έχουν την καθολική και την ολοκληρωτική ευθύνη για το πώς λειτουργεί µια υπηρεσία».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο θα τοποθετήσει ως επικεφαλής της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. αξιωµατικούς από την Αθήνα.
Αν ισχύει, υποθέτουµε ότι το υπουργείο θέλει να στείλει µήνυµα ότι η εντοπιότητα δεν επιτρέπει σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω των γνωριµιών, σε άτοµα που κατέχουν θέσεις ευθύνης, να επιτελούν πάντα στο ακέραιο τα καθήκοντα τους. Οµως, ακόµα και αν κάποιος δεν είναι ντόπιος, δεν αποκτά µε το καιρό γνωριµίες και εντοπιότητα; Εύστοχα σχολίασε καλή συνάδελφος – δηµοσιογράφος: «να προσέξετε µόνο µην µας στείλετε κανένα “αξιωµατικό της χρονιάς”».
Τι πρέπει να γίνει; ∆εν είµαστε ειδικοί να απαντήσουµε. Αλλά η κοινή λογική λέει ότι τουλάχιστον πρέπει οι αστυνοµικοί να περνάνε συνεχώς από σεµινάρια, να εφαρµόζουν ισότιµα προς όλους τα καθήκοντά τους αλλά και να αλλάξει η νοοτροπία πολιτών ότι οι “γνωριµίες” µε άτοµα σε θέσεις ευθύνης ή µε πολιτικούς θα τους βοηθήσουν…
Μια νοοτροπία που θέλουµε να πιστεύουµε ότι ανήκει στο παρελθόν…