Δευτέρα, 19 Αυγούστου, 2024

Το υποβρύχιο “ΚΑΤΣΩΝΗΣ”, οι Σελλάκηδες και τα Κυριακοσέλλια Αποκορώνου

Πριν από μερικές ημέρες στα “Χ.Ν.” αναφέρθηκε η έκδοση ενός νέου βιβλίου που αφορά την ιστορία του υποβρυχίου “ΚΑΤΣΩΝΗΣ” κατά τον περασμένο πόλεμο και την καταβύθιση του την 14η Σεπτεμβρίου 1943 από γερμανικό καταδιωκτικό, και τον ηρωικό θάνατο του κυβερνήτη, του Αντιπλοιάρχου Βασίλη Λάσκου, χειριζόμενος πλέον ο ίδιος το πυροβόλο καταστρώματος.

Μετά τον πόλεμο είχε εκδοθεί βιβλίο με το ίδιο θέμα και τον τίτλο “Υποβρύχιο ΥΙ”, από τον ύπαρχό του, υποπλοίαρχο Τσουκαλά, που διασώθηκε κολυμπώντας για 12 ώρες μέχρι τις ακτές της Μαγνησίας.
Σε αυτό υπηρετούσε και απωλέσθηκε ο Κυριάκος Σελλάκης, αδελφός του πολύ αγαπητού Δημήτρη Σελλάκη, πρώτου αρχιμουσικού της μπάντας του πολ. ναυτικού, γενικά και πρώτου σε αυτήν στον Ναύσταθμο Κρήτης όταν δημιουργήθηκε. Ο Δημήτρης ακολούθησε το θωρηκτό “ΑΒΕΡΩΦ” στη Μέση ανατολή στην κατοχή και επανήλθε με αυτό στην Ελλάδα. Οι δυο είχαν μείνει ορφανά από πολύ μικροί και βρήκαν μέλλον στο πολεμικό ναυτικό, ήταν δε παιδιά της αδελφής της γιαγιάς μου Γαμπά με το γένος των Ανδρόνικου, με καταγωγή, νομίζω, από Κύθηρα.
Ο Κυριάκος γεννήθηκε στο Ηράκλειο, όπου για λίγο εργάσθηκε ο πατέρας του, ενώ η μάνα του ακολούθησε τον μοναχισμό, ζώντας στην Σαλαμίνα. Κατά βάσιμη παράδοση η οικογένεια καταγόταν από το χωριό Σελλάδες της περιοχής Άρτης – Τζουμέρκων, που μεταπολεμικά είχε 700 κατοίκους και ιστορείται ότι χτίστηκε τον 6ο αιώνα από απογόνους των Παλαιών Σελλών της Δωδώνης.
Πριν από απροσδιόριστο χρόνο, ίσως και κάποιους αιώνες, άρχοντας της περιοχής ο Κυριάκος Σελλάκης, για άγνωστους λόγους, ίσως οικογενειακούς, εγκατέλειψε αυτό το χωριό και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στον Αποκόρωνα, όπου εδημιούργησε τον οικισμό Κυριακοσέλλια.
Το χωριό, σε υψόμ. 360 μ., αναφέρει ο Πωλ Φωρ ότι, αναγράφεται στον κώδικα του 1629 του Φρ. Βασιλικάτα και το τοπωνύμιο αναφέρει στο χρονικό του ο Αντώνιο Τριβάν. Κακώς αναφέρεται η προέλευση του τοπωνυμίου από του Αγίου Κυριακού, “Σάλια” ή από το λατινικό Sellia ή το όμοιο βυζαντινό από τη σέλα του αλόγου, ή από τον γεωλογικό σχηματισμό “Σελί”. Η κανονική του αναγραφή είναι με δύο λάμδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα