Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται ,όπως μεταδίδει η Καθημερινή, να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, για όλους τους μη μισθωτούς, ανεξάρτητα από το ύψος του χρέους τους.
Η ρύθμιση θα προβλέπει 120 δόσεις, χωρίς περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, και η σχετική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει εντός του Μαρτίου.
Σε αντίθεση με το «πάγωμα» της αντίστοιχης διαδικασίας για χρέη προς την εφορία, το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα νομοθετηθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα ενημερώθηκαν σχετικά, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, και οι εκπρόσωποι των δανειστών, που αποχώρησαν χθες από την Αθήνα.
Βάσει του σχεδιασμού, η νέα ρύθμιση θα απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση από αυτές που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ. Μάλιστα, καθώς πρόκειται για νέου τύπου ρύθμιση, το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται μόνο με βάση το ύψος του χρέους, και συγκεκριμένα για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις αναμένεται να είναι 36, ενώ για χρέη πάνω από 3.000 ευρώ θα ανέρχονται σε 120. Για τις οφειλές πριν από τις 31/12/2016 θα υπάρξει επανυπολογισμός με βάση το νέο σύστημα που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα όμως με τις δηλώσεις τόσο της υπουργού Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου όσο και του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς βέβαια επανυπολογισμό.
Οι παλαιές, προ του 2017, οφειλές, που έχουν καταλογιστεί με βάση τεκμαρτά εισοδήματα, θα επανυπολογιστούν σύμφωνα με το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι ασφαλισμένοι την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικό όφελος, που ενδέχεται να φθάνει και σε «κούρεμα» του 50% με 55% της αρχικής οφειλής. Για τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών που είχαν χαμηλά εισοδήματα την περίοδο δημιουργίας των οφειλών, ο επανυπολογισμός θα γίνει με βάση την ελάχιστη εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ.
Μετά τον επανυπολογισμό της αρχικής οφειλής, θα ακολουθήσει ο επαναπροσδιορισμός και των προσαυξήσεων, όπου το «κούρεμα» θα αγγίξει ακόμη και το 85%.
Στο τελικό ποσό, το όφελος για τον οφειλέτη εκτιμάται ότι θα φθάνει το 70%, με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας να ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία καθώς όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα τεθούν στην κορυφή της λίστας αναγκαστικών μέτρων των ελεγκτών του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Δυνητικά, η ρύθμιση αφορά 958.000 μη μισθωτούς, 584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ.
Διαγραφή οφειλόμενων εισφορών προβλέπει για χιλιάδες γιατρούς ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΑΥ και έγγραφο του ΕΦΚΑ που εκδόθηκε χθες, σε εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης. Αφορά τον κλάδο μονοσυνταξιούχων και ξεκαθαρίζει ότι εισφορές που έχουν καταβληθεί μπορούν να συμψηφιστούν με οφειλές του κλάδου κύριας σύνταξης, με αίτηση, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019.
Το έγγραφο αφορά τον τρόπο διαχείρισης των εκκρεμών αιτήσεων για τις εισφορές γιατρών και υγειονομικών στον κλάδο μονοσυνταξιούχων. Και ξεκαθαρίζει ότι εισφορές που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται και ο χρόνος ασφάλισης αξιοποιείται για τη σύνταξη. Αντίθετα, οφειλόμενες εισφορές δεν αναζητούνται. Μπορούν να καταβληθούν μόνο εάν ο δικαιούχος επιθυμεί να τις εξοφλήσει προαιρετικά, με στόχο αυτό να αξιοποιηθεί για τη σύνταξή του. Μόνη περίπτωση συμψηφισμών, με οφειλές κλάδου κύριας σύνταξης, είναι ο δικαιούχος να υποβάλει αίτηση έως τις 31/12/2019.