Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Των Τραπεζών τα παράδοξα

Το 2022 οι Δυτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας ήταν σίγουροι για την κατάρρευση της ρωσσικής οικονομίας και του ρωσσικού τραπεζικού συστήματος, αρχής γενομένης από την μεγάλη ρωσσική τράπεζα Sberbank lλόγω των δυτικών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσσία.
Το 2023 εχουν ήδη καταρρεύσει πέντε αμερικανικές τράπεζες ( με την πρόβλεψή Αμερικάνων οικονομολόγων ότι θα φτάσουν τις 50), έχει καταρρεύσει η ελβετική Credit Suisse και κλυδωνίζεται σοβαρά η μεγάλη γερμανική τράπεζα—DEUTSCHE BANK.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε συρρίκνωση της ρωσσικής οικονομίας κατά 2,2% και προβλέπει ανάκαμψη 0,3% το 2023 και 2,1% το 2024. Προβλέπει ακόμα συρρίκνωση της βρετανικής οικονομίας 0,6% και οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία μόνον 0,1% το 2023
Ο ΟΕ CD(Οργανισμός οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας) προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί από 1,5% σε0,9% το 2023.
Και το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος έχει κατ’ ουσία ήδη πληγεί και απειλείται βαρύτατα από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσσία;
Το κωμικοτραγικό στην ιστορία αυτή είναι ότι οι Δυτικές χώρες με τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα …διέσωσαν το ρωσσικό τραπεζικό σύστημα , το οποίο ελάχιστες πλέον συναλλαγές έχει με το δυτικό τραπεζικό σύστημα, δεν επηρεάζεται από τις καταρρεύσεις δυτικών τραπεζών και «προστατεύεται από τον αποκλεισμό του από το σύστημα SWIFT.
Οι δυτικές οικονομίες αγκομαχούν από τη δική τους πολιτική εναντίον της Ρωσσίας, με τις τρομαχτικές αυξήσεις στην ενέργεια, τα μεταφορικά, τα τρόφιμα τα λιπάσματα κλπ. Δι αυτού του τρόπου δημιουργήθηκε ο πληθωρισμός κόστους, που δεν έχει καμμιά σχέση με τους προηγούμενους πληθωρισμούς από υπερκατανάλωση. Η αμερικανική FED και η ευρωπαϊκή ΕΚΤ αντιμετωπίζουν ..με κλασσικό παραδοσιακό τρόπο τον πληθωρισμό κόστους, αυξάνοντας κατ’ επανάληψη τα επιτόκια δανεισμού , μήπως και πέσει ο πληθωρισμός.
Ωστόσο, οι τρομαχτικές αυξήσεις σε ενέργεια, τρόφιμα κλπ. προέρχονται από τις κοινές πολιτικές των κυβερνήσεων, οι οποίες είναι και υπεύθυνες για την πάταξη του πληθωρισμού κόστους. Επομένως, οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν και το πρόβλημα λόγω τα βάναυσης αλλαγής της ενεργειακής πολιτικής απέναντι στη Ρωσσία, που παρέσυρε τρόφιμα λιπάσματα μεταφορικά, κλπ. είναι υπόλογε απέναντι στους πολίτες τους για την δυσμενή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και γι’ αυτό, ( όπως πολύ γλαφυρά ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξη της η καθηγήτρια οικονομικών και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, οι κυβερνήσεις οφείλουν να διαπραγματευθούν με τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας κλπ. τις τιμές των προϊόντων τους , ώστε να καμφθεί ο πληθωρισμός κόστους.
Στον αντίποδα ,ο υπουργός οικονομικών κ Σταικούρας προβάλει το αδύναμο επιχείρημα των «κυβερνητικών βοηθημάτων» ώστε να βοηθηθούν ( πρόσκαιρα)οι πολίτες στις οικονομικές δυσκολίες τους…
Οι Ευρωπαίοι εταίροι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ξεκίνησαν με υπερήφανες δηλώσεις περί του ασφαλούς τραπεζικού συστήματος , στη συνέχεια έφαγαν στο κεφάλι τα ανήσυχα νέα για την DEUTSCHE BANK, κατέβασαν κεφάλια και τόνους και έφυγαν χωρίς τις καθιερωμένες συνεντεύξεις τύπου από την φον ντερ Λάιεν, τον Μισέλ και τη Λαγκάρντ. Φυσικά κανείς δεν τόλμησε να φέρει στο τραπέζι το ανοιχτό , από καιρό, θέμα της ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ενωσης και του στόχου της κοινής ασφάλειας καταθέσεων προκειμένου να προστατεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί, με την εμμονική άρνηση της Γερμανίας.
Οι εταίροι πάντως έδειξαν πρόθυμοι να βάλουν χέρι στις παγωμένες ρωσσικές καταθέσεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα στις χώρες G7 ώστε να τις χρησιμοποιήσουν για « την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας». Το εγχείρημα- με εντολή της Κομισιόν- έχει ανατεθεί σε ειδική ομάδα, παρουσιάζει πολλά νομικά και τραπεζικά εμπόδια, χώρια το τεράστιο θέμα της διαφάνειας στην χρήση αυτών των μεγάλων ποσών δισεκατομμυρίων ευρώ…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα