» Απεµπολώντας το δικαίωµα στην αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ενέργειας
«Τις µοι καλά δένδρεα κόπτει».
Υπάρχει ένας αρχαίος µύθος που είναι το πρώτο οικολογικό µήνυµα στην ιστορία της ανθρωπότητας.Ο µύθος του Ερυσίχθονα.
«Έρυσις σηµαίνει πληγή και χθων σηµαίνει γη. Η ρίζα του του Ερυσιχθονα, το αδυσώπητο ‘‘Εγώ’’ και οι ολέθριες συνέπειες της υπερτροφίας του, στις µέρες µας, έχει θεριέψει και νοµιµοποιηθεί.Ατοµικός δικαιωµατισµος, υπερκαταναλωτισµός, ανταγωνισµός, παγκοσµιοποίηση της εξουσίας και έλεγχος των πόρων από τους ισχυρούς, χωρίς αναστολές. Αυτές είναι οι αξίες που επιβάλλονται σήµερα.
Σε αυτές ο καθ’ ένας µας ‘‘σκοτώνεται’’ να ανταποκριθεί και σαν τον Ερυσίχθονα τρώµε τις σάρκες µας και βλαστηµούµε.
Απόλλων
Ένα πολύ σοβαρό θέµα σήµερα είναι πώς κινούµαστε σαν κοινωνία στο ζήτηµα της διαχείρισης των πόρων για την ενέργεια. Με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τα γεωπολιτικά αντιτιθέµενα συµφέροντα των ισχυρών. Με βάση αυτό πάµε στα καθ’ ηµάς…
Με ‘‘σφιχτό’’ χρονικό ορίζοντα έρχεται στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο Χανίων, η συµµετοχή του ∆ήµου στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Κρήτης (ΕΚΠΠΚ) στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράµµατος ‘‘Απόλλων’’ σε συνέχεια της απόφασης τον περασµένο Αύγουστο από το Περιφερειακό Συµβούλιο για τη συµµετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών.
Η συµµετοχή των ∆ήµων φαντάζει µονόδροµος µε δεδοµένο το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος που τους ωθεί στην εξασφάλιση της έκπτωσης που το ‘‘Απόλλων’’ κοµίζει για τους ΟΤΑ.
Ως τις 28 Φεβρουάριου τα δηµοτικά συµβούλια θα πρέπει να έχουν λάβει αποφάσεις για την συµµετοχή τους και αµέσως µετα να γίνει καταµέτρηση των παροχών (ρολογιών), καταναλώσεων αλλά και των προφίλ καταναλώσεων, να αποσταλούν στο Υπουργείο προκειµένου µε την σειρά του να προβεί στη διαστασιολογηση των Πάρκων Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας ( ΑΠΕ ) που θα σχεδιαστούν.
Κατόπιν θα προκηρυχτούν τα έργα ΑΠΕ, διακριτά για κάθε Ενεργειακή Κοινότητα και θα συναφθούν οι απαιτούµενες συµβάσεις.
Το ‘‘Απόλλων’’ θα υλοποιηθεί για την κάλυψη των απαιτούµενων καταναλώσεων µε ανάπτυξη των σταθµών ΑΠΕ και πρόκειται να πραγµατοποιηθεί µέσω ανταγωνιστικού διαγωνισµού σε όλη την επικράτεια.
Θα απευθύνονται σε έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης στο σύστηµα και θα συµψηφίζεται η παραγόµενη ενέργεια τους µε εικονικό ταυτοχρονισµό συµψηφισµό µε τις απαιτούµενες καταναλώσεις των οφειλετών. Οι ενδιαφερόµενοι σταθµοί ΑΠΕ µε ανεξάρτητη θέση παραγωγής σε σχέση µε τη θέση της Ενεργειακής Κοινότητας, θα προσφέρουν οικονοµική προσφορά για τις ανάγκες κάθε ΕΚΠΠ και θα αποζηµιώνονται για καταναλώσεις 20 ετών. Για την αποζηµίωση των σταθµών ΑΠΕ θα συνάπτεται σύµβαση λειτουργικής ενίσχυσης µε την ∆ΑΠΕΕΠ που θα καθορίζεται η τιµή αποζηµίωσης για συγκεκριµένη ενέργεια που θα συµψηφίζεται.
Η αιτιολόγηση του συγκεκριµένου µοντέλου έναντι του αιτήµατος των ∆ήµων για ανάπτυξη από το µηδέν των σταθµών ΑΠΕ, από τις ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθµού ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι γίνεται για να επιταχυνθεί η υλοποίηση του προγράµµατος. Αξιοποιώντας σταθµούς ΑΠΕ αδειοδοτηµένους, µε εξασφαλισµένο τον ηλεκτρικό χώρο και βέβαια η αξιοποίηση ενός µεγάλου πλήθους έργων ΑΠΕ που αγγίζουν το 8 GW, καθώς και έργων που έχουν υποβάλει αίτηση στον αρµόδια διαχειριστή και αναµένουν σύνδεση. Έργα που αναµένεται να συµµετέχουν στους επόµενους διαγωνισµούς ΑΠΕ της ΡΑΑΕΥ και να προχωρήσουν σε άµεση υλοποίηση.
Αυτοσυνειδησία;
Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο ενηµερωτικής συνάντησης στο Ηράκλειο, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Σδούκου βρέθηκε αντιµέτωπη µε τους ∆ηµάρχους της Κρήτης και τις αντιδράσεις που πυροδοτεί το ενεργειακό πρόγραµµα ‘‘Απόλλων’’. Το οποίο µονοπωλείται από ιδιώτες, εκτοπίζοντας τους ∆ήµους που διεκδικούν ενεργειακό χώρο για τα δροµολογούµενα και για τα κατασκευασµένα έργα.
Παράλληλα δόθηκε η αφορµή να υπάρξουν πολιτικές δεσµεύσεις όπως η µείωση του ενεργειακού κόστος στους ∆ήµους κατά 50%.
Πολύ σωστά σ’ αυτήν τη σύσκεψη ο δήµαρχος Χανίων Π. Σηµανδηράκης είπε ότι «κάναµε αίτηση να συµµετέχουµε στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας Κρήτης και ήρθαµε εδώ σαν… µαθητούδια να µάθουµε τους όρους για αυτό που αιτηθήκαµε» και έδειξε να έχει κατανοήσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση µεν διεκδικεί ρόλο, όµως το ζήτηµα κλειδώνει σήµερα και περιγράφει το προφίλ κατανάλωσης για τα επόµενα 20 χρόνια!
Η Περιφέρεια Κρήτης µετά την ηµερίδα που έγινε στις αρχές του Γενάρη στο Ηράκλειο , µε θέµα ‘‘∆ίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση και κατανοµή του Ηλεκτρικού Χώρου στην Κρήτη’’ ανάρτησε κείµενο προς υπογραφή από τους πολίτες και φορείς, ζητώντας να συµβάλουν στον αγώνα για την ενίσχυση της ενεργειακής ∆ηµοκρατίας και της βιώσιµης ανάπτυξης της Κρήτης.
Αυταπάτες ή κοροϊδία;
Από την άλλη ο Περιφερειάρχης Κρήτης πρόσφατα και µετα την συνάντηση του µε τον πρόεδρο του Α∆ΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη δήλωσε πως «η Κρήτη θα αποτελέσει ενεργειακό κόµβο», γιατί είναι προς το συµφέρον της…
Ενώ ο κ. Μανουσάκης δήλωσε πως η λειτουργία της Μεγάλης διασύνδεσης είναι πολύ σηµαντική για την τοπική και εθνική οικονοµία καθώς εξοικονοµούνται χρήµατα από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
∆ηλαδή για χαµηλές τιµές σε πολυτέκνους και ευάλωτους καταναλωτές που όµως πλέον θα καλύπτονται µε το πρόγραµµα Απόλλων των ΟΤΑ. Επίσης παροχή ρεύµατος για τους κατοίκους των µη διασυνδεδεµένων νησιών µε τις ίδιες τιµές µε αυτές της Ηπειρωτικής χώρας.
Θα έπρεπε να ρωτήσει ο κ. Αρναουτάκης τον πρόεδρο του Α∆ΜΗΕ πόσο θα πέσουν οι χρεώσεις ΥΚΩ τώρα που αποκληρώθηκε η διασύνδεση της Κρήτης µε το µικρό καλώδιο και µετά την ολοκλήρωση όλων των διασυνδέσεων στα Νησιά.
Επιπρόσθετα ποια θα είναι τα οφέλη (αντισταθµιστικά) της Κρήτης για το Μεγάλο καλώδιο και την διασύνδεση µε την Αττική ώστε να µπορέσει η Κρήτη να παίξει το ρόλο του ενεργειακού κόµβου που θέλει… Η Κύπρος διαπραγµατεύεται ένα χρόνο µε τον Α∆ΜΗΕ για να δεχτεί αυτό το ρόλο και το πρώτο που αρνήθηκε ήταν να χρεώσει τους Κυπρίους καταναλωτές το κόστος διασύνδεσης.
Ενώ ο Α∆ΜΗΕ χρεώνει τους Έλληνες καταναλωτές 0,06 την κιλοβατώρα πριν την έναρξη του έργου, χωρίς να ρωτήσει κανέναν!
Ο Α∆ΜΗΕ αποκρύπτει τους πραγµατικούς σκοπούς των έργων από την εποχή του σχεδιασµού των διασυνδέσεων. Τότε έλεγαν πως θα εξυπηρετήσει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της Κρήτης. Όπως και η σηµερινή περιβαλλοντική µελέτη για τη νέας Γραµµής Μεταφοράς Υψηλής Τάσης Χανιά – ∆αµάστα που θα συνδέεται µε τις δυο υποβρύχιες διασυνδέσεις.
Η Περιφέρεια και οι άνθρωποι της που τα τελευταία δεκαπέντε χρονιά δέχονται αυτές τις µελέτες, δεν µπορεί να µην διάβασαν σ’ αυτές την κύρια σκοπιµότητα των διασυνδέσεων µε την ηπειρωτική χώρα.
Ο ίδιος ο Α∆ΜΗΕ λέει «το έργο θα συµβάλει στην ενεργειακή αναβάθµιση της Κρήτης και θα αυξήσει την ισχύ των ΑΠΕ σε συνδυασµό µε τα έργα των διασυνδέσεων της Κρήτης Φάση Ι και Φάση ΙΙ Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η προβλεπόµενη µεγάλη ανάπτυξη ΑΠΕ στην Κρήτη, απαιτεί την πλήρη αξιοποίηση της εξαγωγικής ικανότητας µεταφοράς».
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα ξεκινούσε στην Κρήτη το 2010-11 µε άδειες που είχαν λάβει από την ΡΑΕ δυο εταιρείες µε 81 αιολικούς σταθµούς ισχύος 1688 MW ισχύ.
Υπήρχε όµως η προϋπόθεση να κατασκευάσουν οι εταιρείες την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης µε το Ηπειρώτικο σύστηµα µεταφοράς ενέργειας. Τα έργα αυτά είχαν τεθεί σε διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης το 2015, όπου δεν ολοκληρώθηκε µετα από αίτηµα των εταιρειών.
Το 2021 ψηφίστηκε σκανδαλώδης διάταξη µε την οποία απάλλαξε τις εταιρείες από την υποχρέωση κατασκευής διασυνδέσεων και καθόρισε διαδικασία, ώστε τα έργα να συνδεθούν µε τις ενεργειακές διασυνδέσεις που κατασκευάζει ο Α∆ΜΗΕ µε περιθώριο ισχύος ίσο µε το 50% της διασύνδεσης. Με την νέα ρύθµιση αποδέχτηκε να αντικαταστήσει η ΡΑΕ τις παλιές άδειες µε νέες Βεβαιώσεις Παραγωγού ‘ειδικών έργων… 2500 MW.
Οπότε στις δυο εταιρείες έχει κατανεµηθεί ισχύς από 1250 MW. Οι άδειες αναφέρουν ότι αποτελεί ‘‘Τµήµα ενός ενιαίου συγκροτήµατος αιολικών Πάρκων στη νήσο Κρήτη’’.
Έτσι φτάσαµε στις τρεις ΜΠΕ για συνολικά 13 αιολικά πάρκα σε Λασίθι, Ηράκλειο και Χανιά.
Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο ότι όλα τα έργα συνδέονται και εξυπηρετούν πρωτίστως την εξαγωγή της παραγόµενης ενέργειας.
Με την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των επενδύσεων µέχρι το 2030 η Κρήτη θα έχει παραχωρηθεί στους τωρινούς Ερυσίχθονες, τις ιδιωτικές εταιρείες και τα διεθνή funds, έχοντας αυτές αποµυζήσει όλα τα ποσά των επιδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά προγράµµατα χρηµατοδότησης στην πράσινη ενέργεια, έχοντάς τους παραχωρήσει το αθηνοκεντρικό επιτελικό κράτος την Μαδάρα και τις θάλασσες µε δωρεάν αντιπαροχή για 25 χρόνια για να ασελγήσουν και να κερδίσουν.
Όλος ο κεντρικός σχεδιασµός βρίσκεται προ του τέλους…
Οι διασυνδέσεις ολοκληρώθηκαν, όπως και οι µελέτες για την εσωτερική διασύνδεση και τα έργα ΑΠΕ, είναι στην τελική φάση αδειοδότησης!
Τώρα αρχίζει να κατανοεί η τοπική Αυτοδιοίκηση ότι αυτός ο σχεδιασµός όχι µόνο δεν την αφορά, αλλά την εξωθεί από την δυνατότητα αυτοπαραγωγης και αυτοκατανάλωσης ενέργειας!
Οι δυο άνθρωποι της που έκαναν µασάζ… στην κα Σδουκου πριν την συνάντηση µε τους ∆ηµάρχους ώστε να προχωρήσει σε κάποιες δεσµεύσεις και να κατευναστούν τα πνεύµατα, περιφερειάρχης Κρητης και αντιπεριφεριαρχης Χανίων, είναι οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν τα ενεργειακά θέµατα τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αλλά και συνέταξαν τον Στρατηγικό Σχεδιασµό ενέργειας 2024-2028 της Περιφέρειας που πλέον θα παραµείνει µια καλή έκθεση ιδεών.
∆ιότι µε όλες τις µελέτες για έργα ΑΠΕ και τα έργα διασυνδέσεων που έχουν εγκρίνει τόσα χρόνια, τον ανατρέπουν στην πράξη!
Οπότε δεν έχει νόηµα να διοργανώνουν ηµερίδες για την Ενεργειακή ∆ηµοκρατία και την δίκαιη κατανοµή του ενεργειακού χώρου.
Ήξεραν ότι οι διασυνδέσεις είναι αλληλένδετες µε τα έργα ΑΠΕ των εταιρειών και έχουν αποκλειστικό σκοπό την παραγόµενη ενέργεια για εξαγωγή! Ήξεραν ότι δυο εταιρείες µόνο έχουν πάρει τον µεγαλύτερο χώρο διασύνδεσης για ΑΠΕ.
Σε µια χώρα που η επίσηµη ενεργειακή πολιτική έχει σκοπό την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές για εξαγωγή και όχι µε βάση τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και των τόπων. Με επιπλέον, αυτό να υλοποιείται από µια χούφτα οικογένειες ολιγαρχιών.
Η ηλεκτρική ενέργεια δεν θα είναι ποτέ αγαθό, να προσµετράται µε βάση το κόστος παραγωγής, αλλά εµπόρευµα στο εθνικό και διεθνές χρηµατιστήριο ενέργειας.
Σε µια χώρα που το κράτος δηµιουργεί πληθωρισµό χωρίς ένδεια, στα παραγόµενα προϊόντα και τις υπηρεσίες, εξαιτίας του κόστους ενέργειας.
Πόσο εικονικός θα είναι ο συµψηφισµός για την έκπτωση στις ∆ηµοτικές Ενεργειακές Κοινότητες για να είναι πραγµατικός και από πού θα βρει τα χρήµατα το φτωχό µας κράτος να το κάνει;
∆είχνει όµως µονόδροµο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση την ένταξη της στο πρόγραµµα ‘‘ΑΠΟΛΛΩΝ’’ λέγοντάς της να συγκροτήσει ενεργειακή Κοινότητα που θα είναι µόνο καταναλωτής! Αυτά δεν γίνονται πουθενά στην υφήλιο!!!
Το µεγάλο διακύβευµα είναι όµως ότι η πράξη αυτή δεσµεύει το προφίλ κατανάλωσης για την Τ.Α. για τα επόµενα 20 χρόνια, απεµπολώντας το δικαίωµα αυτοπαραγωγης και αυτοκατανάλωσης .
Πάµε Κρητικά και κριτικά
Παρόλο που όπως είπα είµαστε στο τέλος… υπάρχει ακόµα η δυνατότητα ανατροπής του κεντρικού σχεδιασµού.
Η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος να µην εγκρίνει καµία µελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για έργα ΑΠΕ, όπως και της διασύνδεσης Χανιά µε ∆αµάστα .
Να µην αποδεχτεί το σχεδιαζόµενο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, το οποίο θα νοµιµοποιεί όλα τα κατατεθειµένα σχέδια επενδύσεων από τις ιδιωτικές εταιρείες.
Οι Τάσεις να στηρίξουν και να αναπτύξουν τα κινήµατα ενάντια στα Φαραωνικά έργα από εταιρείες.
Ενηµερώνοντας και ενεργοποιώντας τους πολίτες τους. Όπως το κάνουν ήδη οι ∆ήµοι τους οποίους αφορούν οι µελέτες.
Να συζητηθεί ο επανασχεδιασµός σοβαρά, µε διεκδικητικό κοινό πλαίσιο έναντι του κεντρικού σχεδιασµού, για το ποια Κρήτη θέλουµε!
Τα κινήµατα θέλουν µια Πράσινη Κρήτη µε αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση ενέργειας!
Με κατ’ Οίκον Ανανεώσιµες Πήγες Ενέργειας! Για τους πολίτες καταναλωτές ενέργειας και όχι για τους Ερυσίχθονες της ενέργειας.
Ενεργειακή ∆ηµοκρατία σηµαίνει παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας µε βάση τις ανάγκες του καθ’ ενός και µε πηγές που δεν θα επιβαρύνουν τον φυσικό µας πλούτο και την πρωτογενή παραγωγική δραστηριότητα .
«Το κατά φύσιν ζην εστί κατ’ αρετή».
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ∆ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ !!!