Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Τοπικός Διαγωνισμός Μηχανικής Πολυτεχνείου Κρήτης 2022

Ο φοιτητικός οργανισμός BEST Chania του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνει τον Τοπικό Διαγωνισμό Μηχανικής, ο οποίος επιστρέφει μετά από δύο χρόνια και πάλι στη βάση του, το Κτήριο Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

O Οργανισμός BEST Chania Πολυτεχνείου Κρήτης είναι μέρος του Πανευρωπαϊκού μη κερδοσκοπικού, μη πολιτικού οργανισμού BEST (Board of European Students of Technology), που αποτελείται από 90 Πολυτεχνεία σε 32 χώρες της Ευρώπης.
Στόχο του αποτελεί η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαίων φοιτητών και η προσφορά επιπλέον γνώσεων σε αυτούς, σε ακαδημαϊκά και μη θέματα, μέσω των δράσεών του.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο Διαγωνισμός Μηχανικής αποτελείται από τρία επίπεδα, τον τοπικό, τον εθνικό και τελικό προορισμό τον πανευρωπαϊκό γύρο.

Σε κάθε επίπεδο οι φοιτητές διαγωνίζονται σε δύο κατηγορίες: το θεωρητικό μέρος “Case Study” και το πρακτικό μέρος “Team Design ή Innovative Design”, τη νεότερη κατηγορία που προστέθηκε .

Στον φετινό διαγωνισμό οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, ερχόμενοι αντιμέτωποι με το Case Study και το Team Design.

Επιχειρησιακό Πρόβλημα (Case Study): Το Σάββατο 19 Μαρτίου οι φοιτητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία δοκιμασία που συνίσταται από την επίλυση ενός θεωρητικού προβλήματος και απαιτεί την ανάλυση, την έρευνα, τη μελέτη, τη δοκιμασία και την παρουσίαση μίας λύσης σε ένα τρέχον οικονομικό, επιχειρησιακό, περιβαλλοντικό, μηχανικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Η λύση πρέπει να επιτευχθεί μέσα σε ορισμένα χρονικά περιθώρια και να υποστηρίζεται από περιορισμένους πόρους, όπως χρόνο και χρήματα.

Πρόβλημα Μηχανικής Κατασκευής (Team Design): Την Κυριακή 20 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με μια πρακτική δοκιμασία που απαιτεί τον σχεδιασμό, την κατασκευή και παρουσίαση ενός πρωτότυπου μοντέλου που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια σχεδιασμού και λειτουργίας. Το μοντέλο πρέπει να κατασκευαστεί εντός συγκεκριμένου χρόνου και με τη χρήση περιορισμένων και χαμηλού κόστους υλικών.

Οι φοιτητές θα συμμετάσχουν σε ομάδες των τεσσάρων μελών και θα διαγωνιστούν σε περιορισμένο χρόνο, συνθήκες και υλικά με σκοπό να εξασκήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες που απαιτούνται από ένα μηχανικό, πάνω σε σύγχρονα τεχνικά προβλήματα.
Κριτήρια αξιολόγησης για την εύρεση βέλτιστης λύσης αποτελούν η καινοτομία, η κριτική σκέψη, η αποδοτικότητα και η διαχείριση των διαθέσιμων πόρων .

Οι δύο νικήτριες ομάδες -μία από κάθε κατηγορία- θα συμμετέχουν στο επόμενο επίπεδο του διαγωνισμού, στον εθνικό γύρο που θα διεξαχθεί φέτος στην Αθήνα 13 με 16 Μαΐου, όπου και θα έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις αντίστοιχες ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από εκεί, η νικήτρια ομάδα θα πάρει ένα εισιτήριο για τον Πανευρωπαϊκό τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί 22-30 Ιουλίου στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα