Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024

Τοποθεσίες από ταινίες τρόµου που µπορείτε να επισκεφθείτε

Αλλοι σπεύδουν να επισκεφθουν το Λούβρο, άλλοι το Ταζ Μαζάλ, άλλοι έχουν τάµα να πάνε στην Παναγία της Τήνου, άλλοι µαζεύουν χρήµατα για να πάνε στο Μάτσου Πίτσου, άλλοι λαχταρούν ταξίδι στην αιώνια πόλη, άλλοι ονειρεύονται να δουν από κοντά τη Sagrada Familia. Οι τοποθεσίες – σηµεία λατρείας των περιηγητών του κόσµου είναι πασίγνωστες, πολλές και διαφορετικού ενδιαφέροντος.

Ωστόσο υπάρχουν και ορισµένοι που οργανώνουν τα ταξίδια τους µε στόχο να επισκεφθούν εµβληµατικές τοποθεσίες γυρισµάτων που αφορούν τις αγαπηµένες τους ταινίες. Χαρακτηριστικός είναι ο πυροσβεστικός σταθµός που «έπαιξε» στην ταινία Ghostbusters στη Νέα Υόρκη, τα σκαλοπάτια στην ταινία Rocky που βρίσκονται στη Φιλαδέλφεια, και πολλά άλλα. Σήµερα, οι Ιστορίες από τον Κόσµο εντόπισαν και σας παρουσιάζουν µια λίστα µε τις τοποθεσίες που λατρεύουν να επισκέπτονται οι λάτρεις των ταινιών τρόµου. Και µπορεί τα τέρατα και τα φαντάσµατα να απουσιάζουν, αλλά οι τοποθεσίες τραβούν τους ειδικού ενδιαφέροντος τουρίστες, σαν µαγνήτης!
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Το νεκροταφείο της ‘‘Νύχτας των Ζωντανών Νεκρών’’

Η εµβληµατική ταινία του 1968 ( Night of the Living Dead) ξεκινά σε ένα νεκροταφείο, µε τα αδέρφια Johnny (Russell Streiner) και Barbara (Judith O’Dea) να επισκέπτονται τον τάφο του πατέρα τους. Η σκηνή γυρίστηκε στο νεκροταφείο της πόλης Έβανς της Πενσυλβάνια, περίπου 48 χιλιόµετρα βόρεια του Πίτσµπουργκ, όπου ο σκηνοθέτης Τζορτζ Ροµέρο έζησε το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του. Σήµερα, η τοποθεσία παραµένει must για τους λάτρεις των ταινιών τρόµου. Κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο (σ.σ: είναι ο µήνας που παραδοσιακά γιορτάζεται και το Halloween), φιλοξενείται στην πόλη µια εκδήλωση µε τίτλο The Living Dead Weekend. Μάλιστα, την εκδήλωση επιµελείται το Μουσείο The Living Dead. Το «διάσηµο» νεκροταφείο περιλαµβάνεται στην περιοδεία που περιλαµβάνει τις τοποθεσίες γυρισµάτων και ειδικά φέτος αναµενόταν να φιλοξενήσει και brunch γνωριµίας, όπου θα συµµετέχουν ορισµένοι από τους ηθοποιούς της ταινίας, συµπεριλαµβανοµένων των O’Dea και Streiner.

Το ξενοδοχείο της “Λάµψης’’

Βουνά, χιόνι, αποµόνωση… Ηταν λογικό να λαλήσει ο Τζακ ο Νίκολσον. Η «Λάµψη» είναι αναµφίβολα από τις εµβληµατικότερες ταινίες όλων των εποχών. Ο Stephen King εµπνεύστηκε το µυθιστόρηµά του (σ.σ: The Shining (1977) µετά από µια διαµονή του The Stanley Hotel του Κολοράντο, το οποίο ήταν τροµερά έρηµο αφού ήταν τέλος της σεζόν. Για την κινηµατογραφική µεταφορά του µυθιστορήµατος που έκανε Stanley Kubrick το 1980, δηµιουργήθηκε το κινηµατογραφικό Overlook ένας «συνδυασµός» δύο ξενοδοχείων, που σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα Gilbert Stanley Underwood. Τα εξωτερικά πλάνα γυρίστηκαν στο The Timberline Lodge, το οποίο βρίσκεται στο βουνό Hood του Όρεγκον και τα εσωτερικά πλάνα γυρίστηκαν στα Elstree Studios στην Αγγλία, όµως τα σκηνικά σχεδιάστηκαν ώστε να µοιάζουν µε το ξενοδοχείο Ahwahnee στο Εθνικό Πάρκο Yosemite της Καλιφόρνια. Μάλιστα, η µεγάλη κύρια αίθουσα και η σκάλα του Overlook µοιάζουν πάρα πολύ µε το Ahwahnee. Για την ιστορία, να αναφέρουµε πως η παραγωγή σταµάτησε τα γυρίσµατα για ένα χρονικό διάστηµα λόγω πυρκαγιάς που κατέστρεψε ορισµένα από τα σκηνικά, η αιτία της οποίας παραµένει ακόµα άγνωστη. Σήµερα, υπάρχει ολόκληρο τουρ, για τους κινηµατογραφόφιλους τουρίστες που αναζητούν τη µαγεία της κλασικής ταινίας που έγραψε ιστορία!

Το Κάστρο του Nosferatu

Οι λάτρεις του κινηµατογράφου έχουν ήδη την εικόνα µπροστά τους. Η εµβληµατική βωβή ταινία Nosferatu, του F.W. Murnau που γυρίστηκε το 1922 είχε σκηνές σε Γερµανία και Σλοβακία (σ.σ: η υπόθεση διαδραµατίζεται στην Τρανσυλβανία). Συγκεκριµένα οι γραφικές γερµανικές πόλεις Lübeck και Wismar αποτέλεσαν τη διαδροµή του Thomas Hutter (Gustav von Wangenheim) προς το κάστρο του Count Orlok (Max Schreck). Για την κορωνίδα όµως της ταινίας, την κινηµατογραφική κατοικία του Κόµη, ο σκηνοθέτης επέλεξε το τροµακτικό κάστρο Orava στη Σλοβακία, το οποίο χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, και είναι χτισµένο σε µια επιβλητική και απόκρηµνη πλαγιά. Το κάστρο αυτό πλέον είναι επισκέψιµο όλο το χρόνο, και πλήθη τουριστών συρρέουν για να το δουν από κοντά. Τα βουνά High Tatra στη Σλοβακίας και ο ποταµός Vah «έπαιξαν» επίσης στην ταινία. Το Κάστρο Orava ωστόσο, είχε τόση επιτυχία ως «άντρο» των βαµπίρ που έπαιξε τον ίδιο ρόλο και το 2020, στα 3 επεισόδια τηλεοπτικού σόου των Mark Gatiss και Steven Moffat µε τίτλο «∆ράκουλας».
∆είτε το σχετικό βίντεο εδώ:

Τα σκαλιά του ‘‘Εξορκιστή’’

 

Πολλές πόλεις, εκµεταλλεύονται στο έπακρο κάθε στοιχείο που θα µπορούσε να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Κάπως έτσι µάλλον λειτούργησε και η Ουάσιγκτον, που έβαλε ολόκληρη επιγραφή, στις σκάλες όπου αυτοκτόνησε ο πατέρας Καράς. Ο λόγος για τον κινηµατογραφικό Εξορκιστή, στο τέλος του οποίου ο πατέρας Damien Karras (Jason Miller) κυριεύεται από τον δαίµονα, πέφτει µε το κεφάλι από ένα παράθυρο πάνω σε µια πέτρινη σκάλα –και φυσικά πεθαίνει. Τα γυρίσµατα της σκηνής έγιναν στην Ουάσιγκτον, και συγκεκριµένα στο Τζορτζτάουν, όµως το σκηνικό δεν ήταν αυτό ακριβώς που ήθελε ο σκηνοθέτης για την τελική σκηνή. Το σπίτι από το οποίο θα έπεφτε ο Καράς βρισκόταν στην πραγµατικότητα πίσω από την πέτρινη σκάλα και έτσι χτίστηκε ένα ψεύτικο µέτωπο ώστε ο κασκαντέρ Τσακ Γουότερς να µπορεί να «πηδήξει» στο κενό όσο πιο ρεαλιστικά γινόταν. Ο υπεύθυνος των ειδικών εφέ Marcel Vercoutere επένδυσε τα σκαλοπάτια µε χοντρο καουτσούκ για να µειώσει ελαφρώς την πτώση του Waters, την οποία –για την ιστορία- έπρεπε να εκτελέσει δύο φορές, ώστε να πετύχει το απόλυτο. Τότε λοιπόν, φοιτητές του Πανεπιστηµίου Τζορτζτάουν έκοβαν εισιτήρια αξίας 5 δολαρίων σε άτοµα που ήθελαν να παρακολουθήσουν τα γυρίσµατα από τις γύρω στέγες. Με το πέρασµα των χρόνων αναρίθµητοι κινηµατογραφόφιλοι έχουν σπεύσει να δουν από κοντά τη σκάλα του κινηµατογραφικού «τέλους» του πατέρα Καρά. Το 2015, η δήµαρχος της πόλης Muriel Bowser έβαλε στο σηµείο µια επίσηµη πλακέτα σχολιάζοντας «Είναι σηµαντικό οι τουρίστες να γνωρίζουν ακριβώς τι σηµαίνει αυτή η σκάλα, που είναι αναµφίβολα ένα σύµβολο της πόλης.» Για την ιστορία, να σας θυµίσω επίσης ότι στη συγκεκριµένη ταινία, επειδή ο πατέρας Καράς (υποτίθεται πως) ήταν Ελληνας, ακούγονταν σε κάποια σκηνή ελληνικά και από το ραδιόφωνο το τραγούδι «ιστορία µου, αµαρτία µου» της Ριτας Σακελλαρίου.
Η σκηνή µε τα ελληνικά και το τραγούδι της Ρ. Σακελλαρίου:


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα