«Τα λόγια του έρωτα δεν μαραίνονται ποτέ», έχει αποφανθεί σ’ έναν στίχο του ο Μαγιακόφσκι. «Επαναληφθείτε λόγια αξέχαστα της αγάπης, επαναληφθείτε», τα προ(σ)καλεί ο Κύπριος ποιητής Κώστας Μόντης. «Ας τα επαναλάβουμε κι εμείς/ αφού/ Η ώρα του έρωτα/ είναι η πιο ακριβής/ η πιο αλάνθαστη», μας καλεί μ’ ένα ποίημά του απ’ την ποιητική του συλλογή “Του έρωτα… και του έρωτα” ο και καλός μου φίλος φιλόλογος – ποιητής Γιάννης Κουβαράς. “Συντονίστε τα ρολόγια σας/ στον ρυθμό της καρδιάς”, οι δυο τελευταίοι του στίχοι. Και με αφορμή την Ημέρα των Ερωτευμένων, που γιόρτασαν, όσοι γιόρτασαν, χθες, 14 Φεβρουαρίου, τα παραπάνω. Εν είδει προλόγου σε μια εορτή εισαγόμενη και εν πολλοίς αμφισβητούμενη.
Να έχουμε πάντα και εν παντί συντονισμένα τα ρολόγια μας στους ρυθμούς της καρδιάς, η δική μου προτροπή προς όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας: Εχοντας υπόψη και το ποίημα “Νέος υμέναιος”, πάλι του Γιάννη Κουβαρά, που το παραθέτω ολόκληρο: «Την έκλεψε στα 18 της Αυτός 17!/ Στα 81 της Της έλεγε κάθε τόσο -/ Αν φύγεις πρώτη θα σε πάω με κλαρίνα στα κρίνα./ Γι’ αυτό τώρα -έμεινε πίσω εκείνη- άγρυπνη κάθε νύχτα/ απ’ τα κλαρίνα να την ζαλίζουν με το λάγγεμα και το κ-/ άλεσμά τους/ …ώσπου σαλέψανε τα λογικά της/ έβαψε την ψυχή της στα μαύρα με φρέσκα καρυδόφυλλα/ απ’ την καρυδιά του κήπου./ Κι ένα πρωί τη βρήκαν κρεμασμένη εκεί/ με τα παλιά στέφανα στην κεφαλή/ στο ύψος της Αγάπης του». Ερωτας μέχρι τέλους…
Ανοίγω παρένθεση. Ερωντα έλεγε η μάνα μου τον έρωτα. Ερωντα τον λέω κι εγώ από μια ηλικία κι ύστερα. Και γιατί μου την θυμίζει και γιατί αυτό το υπέροχο “ν”, μετά το ωμέγα και πριν από το ταυ, μου φέρνει στο νου το πιο φημισμένο απ’ τα κρητικά ενδημικά αρωματικά φυτά, το γνωστό μας δίκταμο που γιατρεύει τις όποιες πληγές. Κλείνω την παρένθεση.
«Δεν σβήνουν/ οι ορίζοντες των ματιών σου/ μέσα στα κάτοπτρα/ Μήτε οι γραμμές θα ορίσουν τα χέρια/ και τις κνήμες σου./Κι έτσι/ ιερός/ που είναι ο Ερωτας/ όλα θα γίνουν οφθαλμοί του απείρου». Το ποίημα “Γυμνό” της Ανδρομάχης Χουρδάκη, απ’ την ποιητική της συλλογή “Τα σκουλαρίκια της Περσεφόνης”, που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Ραδάμανθυς”. Εν είδει επιλόγου…
Οσοι πιστοί της ποίησης, προσέλθετε
«Γέλια και δάκρυα κι όνειρα, παλιά και νια της ζήσης/ όσα μ’ αγγίξαν απαλά, κι όσα πληγές μ’ αφήσαν,/ όσα του κόσμου σκοτεινά, κι όσα φωτολουσμένα,/ όσα στον άνθρωπο χαρές ασύνορες σκορπίσαν,/ κι όσα με σίδερα βαριά, γυρού γυρού τον κλείσαν,/ τα πήρα μες στου σπλάχνου μου το μυστικό αργαστήρι/ κι όλα τραγούδια τα ‘καμα, τον χρόνο μη φοβούνται!../ Της σκοτεινής τους φυλακής, την πόρτα τωρ’ ανοίγω, στης λευτεριάς το ξάγναντο να βγουν να τραγουδήσουν/ και στη ζεστή σας την καρδιά, να βρούνε καταφύγι»… Αυτά μάς λέει στο πρώτο από τα 58 ποιήματα της ποιητικής της συλλογής “Το χαμόγελο του ήλιου”, που κυκλοφορήθηκε την προηγούμενη χρονιά από τις εκδόσεις “Ερεισμα”, η δασκάλα – ποιήτρια Ελισάβετ Διαμαντάκη – Κωνσταντουδάκη. Της πρώτης απ’ τις έξι(!) ποιητικές της συλλογές, (“Σονέτα”, “Πάχνη και φως”, “Γράμματα σ’ ένα φίλο”, “Τριαντάφυλλα” και “Ηλιόγερμα” οι τίτλοι των άλλων πέντε) που “βγήκαν” πάλι απ’ το “Ερεισμα” την ίδια χρονιά. Εν είδει προλόγου.
«Κρίμα ήτανε να μένουνε κρυμμένα σαν τη σπίθα στην στάχτη τα δικά σου παιδιά και να μην έρθουν να χαρούνε, να λάμψουνε στο χαμόγελο του ήλιου στο φως», έγραφε “έμπλεος χαράς”, ο γνωστός από τη στήλη μου “Στα πεταχτά” “Γέρω – Δάσκαλος” Βασίλης Ιγγλεζάκης, στην εφημερίδα μας άμα τη κυκλοφορία του “Χαμόγελου”. Για “αμαρτία” είχα κάνει λόγo εγώ, έχοντας υπόψη και τα “παιδικά” της που “πήραν σειρά” αμέσως μετά. “Καλημέρα κάθε μέρα”, “Το λυχνάρι με το γαλάζιο φως”, “Η πιστή κόρη και ο Ρολάνδος”, “Τραγουδώ τα παραμύθια”, (βιβλίο πρώτο), οι τίτλοι τους· κι έπεται συνέχεια…
Οσοι πιστοί της ποίησης, της ποίησης που υπηρετεί εδώ και 55 χρόνια η φίλη μου απ’ τα παλιά Ελισάβετ Διαμαντάκη – Κωνσταντουδάκη, προσέλθετε! Την προσεχή Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στην “Κωνσταντινουπολειάδα” της Νέας Χώρας, η παρουσίαση του ποιητικού της έργου. Χαρά μεγάλη για μένα που θα έχω σ’ αυτήν τον ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης, κεντρική ομιλήτρια της οποίας θα είναι η φιλόλογος – συγγραφέας, Ρούλα Βουράκη, παρέμβαση θα κάνει ο αντιπρόεδρος του Ελλ. Τμ. της Δ.Ε.Φ. Νίκου Καζαντζάκη, Σήφης Μιχελογιάννης, ενώ ποιήματα θα απαγγείλει η φιλόλογος Χριστίνα Δουλαβέρη…