Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

“Του Παραδείσου τα κλειδιά”

Ο συγγραφέας συνταξιούχος δικηγόρος και γνωστός πρωταγωνιστής της Θεατρικής Ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Τσικαλάς, παρουσίασε το βράδυ της Δευτέρας στο ιστορικό καφέ “Κήπος” το νέο του θεατρικό-ποιητικό έργο με τίτλο “Του Παραδείσου τα κλειδιά”.
Το βιβλίο αναφέρεται εξ ολοκλήρου στο Μανούσο Γλυνιά από τ’ Ασκύφου Σφακίων, πρόσωπο υπαρκτό αλλά και θρυλούμενο λόγω της πολυκύμαντης ζωής του. Το έργο δε συνδυάζει και αναδεικνύει αρμονικά δυο Σφακιανούς θρύλους: Ο πρώτος αφορά το δικαίωμα που έχουν οι Σφακιανοί σε απολήψεις απανταχού της Κρήτης με διορθωτική πράξη του Θεού, ενώ ο δεύτερος αφορά το Μανούσο Γλυνιά ένα ευφυέστατο φτωχοπρόδρομο με παραβατική και τυχοδιωκτική προσωπικότητα το σπίτι του οποίου επέλεξε ο Χριστός να φιλοξενηθεί με τους μαθητές του ελκυόμενος από την σπάνια ιδιοτυπία του χαρακτήρα του. Που αποχαιρετώντας τον στη συνέχεια, τον ευλόγησε ικανοποιώντας την επιθυμία του να μη χάνει στα χαρτιά και στα ζάρια, δωρεά που εκμεταλλεύτηκε και στην άλλη ζωή για να σώσει τον ανιψιό του από την αιώνια κόλαση, αλλά και να κερδίσει ο ίδιος από τον Αγιο Πέτρο τα κλειδιά του Παραδείσου, χωρίς να βρει ηρεμία η ακόρεστη ψυχή του ούτε με αυτή του την επιτυχία.
Στο περιθώριο της παρουσίασης μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Τσικαλάς τόνισε ότι «ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο το 2012 και τελείωσα με κάποιες ανάπαυλες λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων μου το 2015. Αφορμή στάθηκε όπως αναγράφω στο βιβλίο «στη μνήμη του Στεφανή Σαμαρίτη γκαρδιακού φίλου και συναδέλφου δικηγόρου, που μου αποκάλυψε τη γοητεία των Λευκών Ορέων, μου μίλησε για το θρύλο του Μανούσου Γλυνιά και ήταν η αφορμή για να γραφτεί αυτό το θεατρικό έργο». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας φιλόλογος και συγγραφέας Κώστας  Μουτζούρης υπογράμμισε ότι «είναι ένα πλήρες θετρικό έργο, με όλα του τα παρελκόμενα. Συνάμα είναι και ένα φιλοσοφικό δοκίμιο. Είναι γραμμένο σε καθαρή κρητική διάλεκτο, σε σφακιανό ιδίωμα, ενώ διαθέτει μια υψηλή ποιητική ποιότητα. Ολόκληρο το έργο είναι ποιητικό σε ομοιοκατάληκτους δεκαπεντασύλλαβους, αλλά και ενδεκασύλλαβους και οκτασύλλαβους στίχους. Στο τέλος κάθε σελίδας υπάρχει γλωσσάριο που προσεγγίζει την πληρότητα λεξικού και διευκολύνει την ανάγνωση με την ερμηνεία αλλά και την ετυμολογία τους, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρείται για πρώτη φορά».
Στη παρουσίαση σύντομο χαιρετισμό απήυθυνε ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός ο οποίος μιλώντας στα “Χ.Ν.” τόνισε: «ο Μανώλης Τσικαλάς αν και Ηρακλειώτης, εμείς οι Σφακιανοί τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο, και τον ευχαριστούμε που αυτό τον γνωστό σε όλους μας θρύλο τον έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό έργο.
Είναι πολύ σημαντικό στη εποχή μας κάποιοι άνθρωποι με την πένα τους να καταγράφουν βιώματα, μύθους και παραδόσεις του τόπου μας» κατέληξε ο κ. Ζερβός.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Σφακίων, ο Σύλλογος Σφακιανών Ν. Χανίων και οι Εκδόσεις Mystis.
Εκτός από τον δήμαρχο Σφακίων την εκδήλωση χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Σφακιανών Ν. Χανίων Παύλος Σταματάκης, οι Εκδόσεις Mystis και ο Σταύρος Γλυνιάς εκ μέρους της οικογένειας Γλυνιά.
Το βιβλίο, παρουσίασαν ο ποιητής Γιώργης Καράτζης, ο πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας Κώστας Μουτζούρης φιλόλογος και συγγραφέας ενώ την   εκδήλωση συντόνισε η δικηγόρος Ελένη Χατζηκοκολάκη .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα