Δύο ήταν και είναι οι βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας: ο τουρισμός και ο αγροτικός τομέας.
Ο τουρισμός μπορεί φέτος να είναι μειωμένος αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να ανακάμψει. Ετσι κι αλλιώς, αποτελεί εδώ και χρόνια μια σταθερά για τα Χανιά με τους ίδιους τους επισκέπτες, όταν βλέπουν ποιότητα και τιμές, να γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου. Η στήριξη του τουρισμού -μέσα από παρουσία των Χανίων σε εκθέσεις αλλά και μέσα από τη βελτίωση των υποδομών- είναι προφανές ότι αφορά όλους τους αρμόδιους φορείς.
Από την άλλη πλευρά, ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες και νέες προκλήσεις.
Ο Νομός Χανίων αποτελεί ελαιοκομική περιοχή με αρκετούς παραγωγούς να έχουν τυποποιήσει ελαιόλαδο και με επιτυχία να το διακινούν στο εξωτερικό. Ομως, σε συνάντηση στο Κολυμπάρι, όπως καταγράφηκε σε ρεπορτάζ των “Χ.ν.”, τυποποιητές και καλλιεργητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής με παραγωγούς να διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές.
Δεν είναι μόνον η ελαιοπαραγωγή. Στον Νομό έχουν εμφανιστεί δυναμικά νέες καλλιέργειες, όπως το αβοκάντο ενώ μια ακόμα δυναμική καλλιέργεια σε περιοχές του Νομου είναι της ντομάτας.
Οι αγρότες είναι οι εργάτες της γης, που αποτελούν θεματοφύλακες της υπαίθρου και του τόπου. Με ήλιο και βροχή είναι ασταμάτητοι εργάτες της φύσης.
Η πολιτεία οφείλει να σκύψει στα προβλήματά τους και να τους στηρίξει με φιλοαγροτικές πολιτικές.
Μόνο έτσι, μόνο με στήριξη των δύο αυτών πυλώνων (τουρισμού και γεωργίας) η τοπική οικονομία θα έχει μέλλον.