Μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ ο Ερντογάν θα γίνει ο ηγέτης με τον περισσότερο χρόνο στην εξουσία. Με τη συνταγματική αναθεώρηση, που έκανε, καταργώντας τον πρωθυπουργό, θα μπορεί να εκδίδει νόμους, διατάγματα, να διορίζει και να παύει υπουργούς και να ασκεί έλεγχο στη Δικαιοσύνη και στο στράτευμα ως “μονάρχης”.
Εγινε φανερό, ότι παρά τις διώξεις, τις φυλακίσεις αντιφρονούντων, τις χιλιάδες απολύσεις απ’ το Δημόσιο, τα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης και την οικονομική κρίση, κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, παρά τα αμφιλεγόμενα περί εκλογικής νοθείας και να παρατείνει την παρουσία του ως ηγέτης της Τουρκίας για μια ακόμη 5ετία. Κέρδισε την Προεδρία, όχι όμως την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οπότε δεν θα μπορεί ανώδυνα, να ψηφίζει ό,τι νόμους θέλει, τα δε διατάγματα, που θα εκδίδει, θα μπορούν να μην έχουν την έγκριση της εθνοσυνέλευσης.
Οι εκλογές στην Τουρκία επισπεύσθηκαν κατά 17 μήνες, διότι ο Ερντογάν φοβόταν περισσότερο τις αντιδράσεις των πολιτών απ’ τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες και λιγότερο τους πολιτικούς του αντιπάλους. Νέα περίοδος ανοίγεται για την Τουρκία, στην οποία θα εφαρμοσθεί η ενός ανδρός αρχή. Ο μανδύας με τον οποίο ενεδύθη ο Ερντογάν του “νεοσουλτάνου”, αποτελεί ήττα για την κοσμική Τουρκία. Η ένταξή της στην Ε.Ε. απομακρύνεται, ύστερα και από τη θέση του Αυστριακού πρωθυπουργού που θα προεδρεύσει στην Ε.Ε., να σταματήσουν οι συζητήσεις. Αρα, για μεγάλη μερίδα του Τουρκικού λαού η Ε.Ε. έχει γίνει όνειρο θερινής νυκτός.
Ο νέος “Σουλτάνος” έχει ν’ αντιμετωπίσει σημαντικά τρέχοντα ζητήματα. Πρώτον τον προσανατολισμό της Τουρκίας στον γεωπολιτικό χώρο, διότι σαν το εκκρεμές πότε πάει με τις ΗΠΑ, πότε με τη Ρωσία και ενδιαμέσως παίζει με την Ε.Ε. Δεύτερον θα επιδιώξει την περιθωριοποίηση του Κουρδικού στοιχείου και την αποτροπή ανάδειξης Κουρδικού κράτους. Κάπως δύσκολο φαίνεται τούτο, διότι το ΡΚΚ μπήκε στη Βουλή και νομοσχέδια του προέδρου θα εξαρτώνται από την ψήφο του.
Για μας το ερώτημα τίθεται, πώς θα συμπεριφερθεί ο Ερντογάν στο μέλλον μετά την απόλυτη εξουσία, που απέκτησε. Τα σχέδια των Τούρκων για το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο δεν είναι στον αέρα. Αυτό, που λένε, το πιστεύουν και το κάνουν. Θα συνεχίσουν την επιθετική τακτική στην πολιτική των γκρίζων ζωνών και θα επιμείνουν στη διατήρηση της αιχμαλωσίας των δυο του Εβρου, διεκδικώντας ανταλλαγή με τους οκτώ δικούς τους. Οι παραβιάσεις, ως φαίνεται, δεν θα διαφοροποιηθούν, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου. Εκτιμάται, ότι θα ξαναβάλουν το χεράκι τους, να τορπιλίσουν την επιχειρούμενη απ’ τον κ. Κοτζιά οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία, όπου θα συζητηθεί και η αύξηση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Πάντως η αξία της χώρας μας γεωπολιτικώς έχει αναβαθμιστεί εξαιτίας της δυσπιστίας της Τουρκίας προς τη Δύση. Εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω και θα επανέλθει στην παλιά σταθερή κατάσταση, εφόσον θα εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.
Αξιότιμε κύριε,σε ότι μας αφορά,όπως ορθότατα αναφέρετε στο άρθρο σας η Τουρκία έχει μακροχρόνια επεξεργασμένη στρατηγική(Κύπρος,Αιγαίο,Θράκη),η οποία δεν εξαρτάται από εκλογικά αποτελέσματα η από το πρόσωπο που κατά καιρούς είναι επικεφαλής στην γείτονα.Η κατά περίπτωση διαφοροποίηση της ρητορικής δεν επηρεάζει,όπως πολλοί αφελείς της από δω πλευράς λανσάρουν,τις πάγιες επιδιώξεις της.΄Οσον αφορά την στάση της υπερδύναμης είναι σε εξέλιξη τα πράγματα,με τις ΗΠΑ πρός το παρόν να επιδιώκουν να “πειθαρχήσουν” και να επαναφέρουν στο δυτικό “μαντρί” την Τουρκία για ευνόητους λόγους. Το πόσο θα αλλάξουν τα πράγματα για την πατρίδα μας εξαρτάται από το αν εμείς καταφέρουμε να ταυτίσουμε τα συμφέροντα μας με αυτά “των φονιάδων των λαών” στην περιοχή και γίνουμε απαραίτητοι για την επίτευξη αυτών των στόχων.΄Οσον αφορά το παρελθόν η ζυγαριά έγερνε ανισομερώς πρός την πλευρά της ΄Αγκυρας και για εμάς περίσευαν τα ψίχουλα.Η ρήξη του άξονα ΄Αγκυρα-Τελ Αβίβ αλλάζει το γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό παιχνίδι για τους λόγους που είναι παγκοσμίως γνωστοί και έχουν σχέσει με τις επιρροές και τους συσχετισμούς εξουσιών εντός των ΗΠΑ…….