H Τουρκία δέχθηκε σήμερα σφοδρές επικρίσεις στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ιδίως για τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και την αστυνομική βαρβαρότητα εναντίον διαδηλωτών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς υποστήριξε εντούτοις ότι η χώρα του έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ότι τα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της διαδήλωσης αποτελούν πλέον «εκ των ων ουκ άνευ» στοιχεία της δημοκρατίας στην Τουρκία.
«Η προστασία και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν μία από τις προτεραιότητές μας στο επίπεδο των πολιτικών στόχων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Συμβούλιο συνεδρίαζε για να εξετάσει την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μια διαδικασία στην οποία υποβάλλεται το καθένα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ κάθε 4 χρόνια.
Ο Αιγύπτιος εκπρόσωπος Αμρ Ραμαντάν κατήγγειλε τη «μεγάλη επιδείνωση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» με χαρακτηριστικό «την ατιμωρησία που περιβάλλει τη συστηματική, παράνομη χρήση βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται στις φυλακές είναι τόσο υψηλός που η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων στην κατάταξη σε αυτόν τον τομέα.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανταπάντησε ότι η Αίγυπτος δεν δικαιούται να ασκεί κριτική, καθώς το Σαββατοκύριακο 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Ο ίδιος μάλιστα υπενθύμισε ότι πολλοί δημοσιογράφοι παραμένουν φυλακισμένοι στην χώρα.
Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κιθ Χάρπερ, καταδίκασε από την πλευρά του «τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη» και εξέφρασε την «ανησυχία του μπροστά στην αύξηση των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης, περιλαμβανομένων της απαγόρευσης λειτουργίας των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου».
Η αντιπρόσωπος της Βρετανίας, Κάρεν Πιρς, επικεντρώθηκε στους «περιορισμούς που επιβάλλονται στην ελευθερία της έκφρασης και στο ζήτημα του διαχωρισμού των εξουσιών».