WILLIAM HALE
Καθηγητής πολιτικής επιστήμης
σε πολλά Πανεπιστήμια
με κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα
τη σύγχρονη πολιτική και τις διεθνείς
Σχέσεις της Τουρκίας
Εκδόσεις ΠΕΔΙΟ
Μετάφραση: Ρόζα Βασιλάκη
και Σοφία Σφυρόερα
επιστημονική επιμέλεια
από τον Πανεπιστημιακό
ΑΝΤΩΝΗ ΔΕΡΙΖΙΩΤΗ
Έκδοση 2016
Ένα βιβλίο για όλα τα σύγχρονα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται από τη Νεοθωμανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας σε όλες τις κρίσιμες περιοχές της Μέσης Ανατολής, με συνεχείς απειλές και κρίσιμες επιβουλές κατά της Ελλάδας, όπως συμβαίνει τώρα με τη σύλληψη και τη φυλάκιση των 2 ελλήνων στρατιωτικών φρουρών στα σύνορα της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης.
Μια πολιτική που επηρεάζει και αναστατώνει Ευρώπη, Αμερική, Ρωσία κ.λπ. Το βιβλίο του William Hale είναι μια προσεγμένη έκδοση από το επιστημονικό επιτελείο των εκδόσεων «ΠΕΔΙΟ» ένα βιβλίο που δίνει τις δυνατότητες στο ελληνικό κοινό να γνωρίσει όλες τις παλιές, κατά της Ελλάδος πολιτικές της Τουρκίας αλλά και της Ευρώπης, καθώς και τις Μεσοανατολικές και διεθνείς πολιτικές της Οθωμανικής και Νέο οθωμανικής ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑΣ του Προέδρου Ερντογάν που είναι απρόβλεπτη και επικίνδυνη η πολιτική του.
ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΡΙΝΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η μεγάλη, τωρινή κρίση Ελλάδας Τουρκίας συνεχίζεται, χωρίς να ξέρουμε που αυτή, θα καταλήξει. Ιδιαίτερα μετά την «αρπαγή-σύλληψη επί ελληνικού εδάφους, στα σύνορα Δυτικής και Ανατολικής Θράκης, την αναβολή της εκδίκασης ενός ψευδούς- προκατασκευασμένου γεγονότος που έγινε διεθνώς αντιληπτό…. με πλείστες όσες διεθνείς διαμαρτυρίες. Αλλά και με σοβαρές αντιδράσεις, όπως της Αιγύπτου η οποία ανακοίνωσε εμπάργκο για όλα τα τουρκικά προϊόντα για την τουρκική αυτή πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα. Αλλά και για τις νεότερες προκλήσεις της Τουρκίας.
ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΣΜΟΥ
Με το καθεστώς του Νεοθωμανικού σθένους του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν οι προκλήσεις είναι πολλαπλές-όχι μόνο για την Ελλάδα – Κύπρο – αλλά για όλες τις ευαίσθητες χώρες Μ. Ανατολής, Βαλκανίων κ.λπ. Με δεδομένο ότι επιδιώκεται να καταστεί επικυρίαρχη χώρα σε όλες αυτές τις κρίσιμες περιοχές, αλλά και η ιθύνουσα χώρα του σύγχρονου πολυπληθούς μουσουλμανικού κόσμου, ευρύτερα. Χωρίς όμως να είναι εφικτό. Γιατί αφ’ ενός είναι διαιρεμένος ο Μουσουλμανικός κόσμος στους Σιίτες και Σουνίτες
Όμως, ισχυρές κρατικές οντότητες όπως η Αίγυπτος αντιμάχονται την απόλυτη τουρκική επικυριαρχία. Με συνέπεια, σε συνάρτηση με τα σύγχρονα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα των ΑΟΖ κ.λπ. η Τουρκία του Ερντογάν να εφαρμόζει ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑΤΟΣ.
Με εξέλιξη ραγδαίων γεγονότων με επίκεντρο τα πετρελαϊκά συμφέροντα κ.λπ. για τα οποία ενδιαφέρονται μεγάλες και μικρές δυνάμεις (με παλιούς και νέους στρατηγικούς ενεργειακούς, οικονομικούς και Γεωστρατηγικούς στόχους. Εμείς, σήμερα, παρουσιάζουμε στα Χανιώτικα Νέα το ενδιαφέρον βιβλίο του καθηγητή William Halle, με τίτλο:
«ΤΟΥΡΚΙKΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1774-2000»
Επιστημονική επιμέλεια: Αντώνης Δεριζιώτης, σειρά ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, Εκδόσεις Πεδίο, Μετάφραση Ρόζα Βασιλάκη και Σοφία Σφυρόερα.
ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Σ’ αυτό το βιβλίο περιλαμβάνονται 12 κεφάλαια, συμπεράσματα και προοπτικές με επίμετρο.
Το διεθνούς κυκλοφορίας περιοδικό International affaire’s έγραφε ότι: Το βιβλίο ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1774-2000 αποτελεί «Μια διαφωτιστική εικόνα για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και τις αλλαγές στις σχέσεις της Τουρκίας με τον υπόλοιπο κόσμο από τα μέσα του 18ου αιώνα μια μελέτη που περιέχει ιστορικούς χάρτες και πολυσέλιδη βιβλιογραφία.
Όμως, ο εκδοτικός οίκος, απευθυνόμενος στους αναγνώστες γράφει: «Προκειμένου να προλάβουν κάθε κακόβουλη κριτική, οι εκδόσεις Πεδίο δηλώνουν ότι δεν λογοκρίνουν τα έργα που εκδίδουν, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι συμμερίζονται ή υποστηρίζουν τις απόψεις που υπάρχουν σε αυτά»
ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ ΚΑϊΝΑΡΤΖΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στο προλογικό σημείωμά μου για την Ελληνική έκδοση αυτού του βιβλίου οι υπεύθυνοι της σειράς Διεθνείς ΣΧΕΣΕΙΣ Πανεπιστημιακοί καθηγητές Δημήτρης Καιρίδης και Ανδρέας Γκόφαν γράφουν: «Το βιβλίο του William Halle για την τουρκική εξωτερική πολιτική είναι το πρώτο που μελετά συνολικά και στον μακρύ ιστορικό χρόνο από τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊνατζί μέχρι την άνοδο του Ταγίπ Ερντογάν στην εξουσία».
Για να είναι ένα έργο που επιτρέπει στον κάθε αναγνώστη να διαπιστώσει τις συνέχειες και τις ασυνέχειες της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας από την Οθωμανική και ρεπουμπλικανική εποχή και από την κατάρρευση της ευρωπαϊκής συμφωνίας του 19ου αιώνα ως την εποχή του ψυχρού πολέμου και τον δύο πρώτον μεταψυχροπολεμικών δεκαετιών.
ΜΙΑ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ταυτόχρονα, το βιβλίο (που παρουσιάζουμε σήμερα) αναφέρεται στο προλογικό σημείωμα, επιχειρεί να αναλύσει όλα τα «μέτωπα» στα οποία η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει δραστηριοποιηθεί, όπως οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη μέση ανατολή.
Με ανάδειξη των διασυνδέσεων των διαφόρων θεμάτων μεταξύ τους. Όπως, για παράδειγμα, τον τρόπο με τον οποίο το Κυπριακό επηρέασε τις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.
Τέλος, το βιβλίο αποκαλύπτει την επιρροή όχι μόνο των διεθνών αλλά και των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στην άσκηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, επιχειρώντας μιας ευρύτερη ανάγνωση της σύγχρονης ιστορίας, της Τουρκίας, με έμφαση στις σχέσεις της με τον έξω κόσμο. Ακόμα, στο προλογικό σημείωμα αναφέρεται, ως σημαντικότερο πλεονέκτημα ότι δεν πάσχει από τον συνήθη «ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟ, από τον οποίο, συχνά υποφέρει η συζήτηση περί τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στη χώρα μας. Όμως μήπως συμβαίνει το αντίθετο.
Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΣΤΡΟΦΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ
Δυστυχώς, όπως, αναφέρεται ακόμα, στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου δεν περιλαμβάνονται οι πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία και η στροφή του προέδρου Ερντογάν στον αυταρχισμό, το κενό αυτό συμπληρώνει με ένα συνοπτικό σημείωμα ο πανεπιστημιακός επιμελητής της έκδοσης Αντώνης Δεριζιώτης, ο οποίος θεωρεί ότι για την Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική, η ΤΟΥΡΚΙΑ παραμένει το μεγάλο πρόβλημα που επισκιάζει οτιδήποτε. Γιατί τόσο η ιστορία, ηγΓεωγραφία όσο και το μέγεθος και ο δυναμισμός της γείτονος ιδιαίτερα στη Νέα κρίση που δημιουργεί ο πρόεδρος Ερντογάν, καθιστούν την Τουρκία τη μεγάλη πρόκληση και απειλή για ολόκληρη την περιοχή.
ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΞΙΣΩΣΗ
Όμως, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει εδώ και καιρό – με ιδιαίτερη όξυνση την ερντογανική κρίση η ελληνική πολιτική ηγεσία καλείται να βρει τρόπους εξισορρόπησης της τουρκικής ισχύος, εξουδετέρωσης των όποιων κινδύνων και εκμετάλλευσης των προοπτικών που η ραγδαία οικονομική άνοδος της Τουρκίας μπορεί να προσφέρει και στην Ελλάδα, αλλά τούτο είναι μια δύσκολη εξίσωση. Τούτο είναι μια δύσκολη εξίσωση που προϋποθέτει βαθιά γνώση της περίπλοκης και διαρκώς μεταβαλλόμενης τουρκικής πραγματικότητας. Το βιβλίο του William Halle αποβλέπει στην αναβάθμιση της συζήτησης περί Τουρκίας στη χώρα μας. Όμως, είναι εφικτή ρωτούμε εμείς; αφού, η ίδια η Τουρκία τις υποβαθμίζει σε όλες τις περιστάσεις από το 1774 ως το 2000. Με ιδιαίτερη βία και επιβούλευση τώρα.
ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ
Αλλά, εμείς, παρ’ όλα αυτά, δεν αποκλείουμε μια ειλικρινή και δημιουργική γειτονία. Όμως κοιτάζοντας το παρελθόν είμαστε απογοητευμένοι από τις τόσες και τόσες βιαιότητες κατά της Ελλάδας. Οι οποίες βασίσθηκαν στη συνεχή τουρκική επιθετικότητα, η οποία από το τέλος του Β΄ παγκόσμιου πολέμου για να γίνουν στην εξέλιξη σχέσεις βαριάς αντιπαλότητας, ιδιαίτερα με την εισβολή-κατάληψη και συνεχή στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο. Με προοπτικές για ένα πιο δυσμενές αύριο.
Ο συγγραφέας William Halle υπήρξε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης με ειδίκευση στην Τουρκία. Είναι ομότιμος καθηγητής από το school of Οriental and AFRICAN studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει διδάξει πολιτική επιστήμη της Μέσης ανατολής σε πολλά πανεπιστήμια και στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Κωνσταντινούπολης του ΚΟΣ.
Τα Επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη σύγχρονη πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας.