Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Τουρκική NAVTEX για έρευνες στο Καστελόριζο

Επιμένει στη δέσμευση περιοχών για ασκήσεις, αλλά πλέον και σε έρευνες στην περιοχή του Καστελλόριζου η Αγκυρα, σε μια εμφανή προσπάθεια να διατηρήσει την πίεση προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η Καθημερινή, χθες, με τη NAVTEX 1012/19 της υδρογραφικής υπηρεσίας Αττάλειας, η Αγκυρα δέσμευσε περιοχή η οποία ξεκινάει από τα δυτικά του Καστελλόριζου και εκτείνεται μέχρι και τα νότια της Ρόδου, όπου το ερευνητικό πλοίο «Μπιλίμ 2» θα πραγματοποιήσει «ωκεανογραφικές και κλιματολογικές» έρευνες έως και τις 16 Σεπτεμβρίου. Το «Μπιλίμ 2» πάντως, ακόμα και αργά χθες το απόγευμα, παρέμενε αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Κας, απέναντι από το Καστελλόριζο. Στην περιοχή υπάρχει και μια τουρκική πυραυλάκατος, αλλά και ένα αντίστοιχο πολεμικό από την ελληνική πλευρά, που κατά κανόνα είναι σε επιφυλακή στο Καστελλόριζο. Με μια NAVTEX που ακολούθησε (1014/19), αναγγέλθηκαν ναυτικά γυμνάσια για τις 17 Σεπτεμβρίου, σε μια περιοχή που οριοθετείται κατά παρόμοιο τρόπο. Οι συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις δεν ανησυχούν όλους όσοι τις παρακολουθούν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς εντάσσονται σε μια τακτική η οποία κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες σταθερά στο ευρύτερο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Η Αθήνα δεν έχει μείνει άπραγη όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει ήδη εκδώσει μια SubNote (οδηγία για κίνηση υποβρυχίων) η οποία κοινοποιήθηκε, ως είθισται, και στο ΝΑΤΟ, με την οποία έχει δεσμεύσει περιοχές στα νότια του Καστελλόριζου αλλά και νότια και ανατολικότερα εντός των ορίων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), σε προφανή συνεννόηση και με τη Λευκωσία. Ηδη ελληνικά υποβρύχια έχουν πραγματοποιήσει γυμνάσια σε εκείνη την περιοχή και αναμένεται να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους έως και τα μέσα Οκτωβρίου, όταν λήγει η ισχύς της σχετικής SubNote.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή (15/9) η «Κ» είχε ήδη αποκαλύψει ότι η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για κίνηση των Τούρκων από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η κίνηση του «Μπιλίμ 2» είναι μια τέτοια εξέλιξη. Προκαλεί ενδιαφέρον το αν οι Τούρκοι θα περιμένουν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (23-27 Σεπτεμβρίου) ή θα οδηγήσουν το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» σε κάποια περιοχή πριν από εκείνες τις ημερομηνίες κατά τις οποίες προβλέπεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και πιθανές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Είναι σαφές, πάντως, ότι σε αυτό το πεδίο ο ΟΗΕ επιχειρεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αναθέρμανση των διακοινοτικών συνομιλιών. Χθες έγινε γνωστό ότι η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ έστειλε ευχαριστήριες επιστολές προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, μέσω των οποίων ουσιαστικά ζήτησε και την πραγματοποίηση νέας συνάντησης. Υπενθυμίζεται ότι μετά έξι γύρους συναντήσεων δεν κατέστη δυνατή η κατάληξη σε όρους αναφοράς. Φαίνεται, πάντως, ότι εκ των πραγμάτων το αδιέξοδο μπορεί να επιλυθεί μόνο στη Νέα Υόρκη, δίχως, πάντως, να είναι σαφές αν ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες είναι διατεθειμένος να αναμειχθεί εφόσον δεν υπάρχει θετικό έδαφος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα