Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

“Τοξική βόμβα” το κουφάρι του “Sea Diamond”

Μια “βραδυφλεγής τοξική βόμβα” που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή αποτελεί το κουφάρι του πλοίου “Sea Diamond” που βυθίστηκε στη Σαντορίνη τον Απρίλιο του 2007. Μάλιστα ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος σε ομιλία του την περασμένη Παρασκευή το χαρακτήρισε ως “το σοβαρότερο θαλάσσιο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα”.

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που συντελείται όσο παραμένει στον βυθό το ναυάγιο του "Sea Diamond" στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης  Ευάγγελο Γιδαράκο
Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που συντελείται όσο παραμένει στον βυθό το ναυάγιο του “Sea Diamond” στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελο Γιδαράκο

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γιδαράκος, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το ναυάγιο ως υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, μιλώντας στο πλαίσιο της βράβευσής του με το βραβείο Αριστείας μέλους ΔΕΠ 2018, επεσήμανε τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή του κουφαριού του πλοίου στον βυθό της θάλασσας λόγω των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται όσο αποσυντίθεται το βυθισμένο σκαρί του κρουαζιερόπλοιου.
«Η γεωλογική κατασκευή της Καλντέρας δεν ευνοεί τη αποκατάσταση της περιοχής. Υπάρχει ήδη ένα σχίσμα στο κουφάρι του πλοίου και λαμβάνοντας υπόψη και τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να σπάσει εντελώς το κουφάρι του πλοίου», ανέφερε ο κ. Γιδαράκος και πρόσθεσε: «Μιλάμε για 11 χρόνια. Τα τοξικά μέταλλα και οι επικίνδυνες ουσίες απελευθερώνονται ήδη διότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διάβρωση του πλοίου».
Ο κ. Γιδαράκος υπογράμμισε σχετικά ότι το Εργαστήριο Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης κατάφερε να προσομοιώσει τις συνθήκες που επικρατούν στα 120 με 160 μέτρα βάθους που βρίσκεται το ναυάγιο. «Πήραμε υλικά που υπάρχουν μέσα στο συγκεκριμένο καράβι και παρατηρούμε εδώ και αρκετά χρόνια την απελευθέρωση των τοξικών – επικινδύνων αποβλήτων, αξιολογήσαμε το επίπεδο της ρύπανσης στη θάλασσα, στα ιζήματα, τα ψάρια της περιοχής κ.λπ. Μάλιστα ορισμένα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και το κάδμιο ανιχνεύτηκαν σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε ψάρια που συλλέχθηκαν από την περιοχή του ναυαγίου», ανέφερε ο καθηγητής.
Συνεχίζοντας τόνισε ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την ανέλκυση και ανακύκλωση των στοιχείων του πλοίου και συμπλήρωσε ότι γι’ αυτό έχει αποφανθεί ήδη θετικά η Δικαιοσύνη χωρίς όμως αποτέλεσμα: «Η Δικαιοσύνη υποχρεώνει τη ναυτιλιακή εταιρεία να ανασύρει το ναυάγιο. Φτάσαμε μέχρι τον Άρειο Πάγο, κερδίσαμε αλλά δυστυχώς το κουφάρι παραμένει στον βυθό», τόνισε. Να σημειώσουμε ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί ήδη από το 2006 από τον Άρειο Πάγο ζητώντας την άμεση ανέλκυση του πλοίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα