Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Τουρισµός αγροτική Οικονοµία

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, η δύσκολη  περίοδος της Κρίσης στα πρόσφατα χρόνια δείχνει να ανήκει στο Χθες. Είναι πλέον καιρός να µας απασχολήσει σοβαρά το αύριο, αν θέλουµε να µην ξαναζήσουµε τις µαύρες ηµέρες των capital controls…

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ παρουσιάζονται, σήµερα, για επιχειρήσεις που είναι σωστά δοµηµένες και παρακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις και ευκαιρίες του επιχειρείν. Η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραµµάτων, η τεχνητή νοηµοσύνη, η βελτίωση του πρωτογενούς τοµέα σε διάφορους τοµείς της οικονοµίας, η επερχόµενη κλιµατική αλλαγή είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για επιχειρηµατική ανταγωνιστικότητα και συνθήκες Ανάπτυξης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝ∆ΥΛΙΑ προσφέρονται  µέσα από Προγράµµατα Αναπτυξιακών νόµων, το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ και,  εκτός των άλλων, συντελούν στην ανάπτυξη της ελληνικής Οικονοµίας , ενώ δηµιουργούν τις υγιείς συνθήκες για  σηµαντικές επενδύσεις που προσφέρουν στη µακροπρόθεσµη αναπτυξιακή πορεία της χώρας µας. Επιπρόσθετα, αξία στην Οικονοµία µας µε την κατάλληλη αξιοποίηση τους προσθέτουν οι άφθονοι φυσικοί πόροι ηλιακή και αιολική ενέργεια, τους οποίους ως γνωστόν διαθέτει  η χώρα µας .

ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ  ανάπτυξης της Οικονοµίας µας,ο Τουρισµός, πρέπει να συµβαδίζει µε σωστές υλικοτεχνικές υποδοµές, σύγχρονο management,ανάπτυξη τεχνητής νοηµοσύνης και ψηφιακές υποδοµές.  Τώρα είναι η ώρα να  ξεπεράσουµε τις παθογένειες του παρελθόντος δίνοντας µηνύµατα µιας χώρας που  σέβεται και τηρεί τους νόµους και τον υγιή ανταγωνισµό.

 Η ΠΑΤΡΙ∆Α ΜΑΣ, ως  αµιγώς τουριστική χώρα, επιβάλλεται να αναπτύξει τον πρωτογενή τοµέα σε διάφορους τοµείς της οικονοµίας που δυστυχώς εξακολουθεί να είναι σε χαµηλό επίπεδο σε σχέση µε τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. ∆εν είναι δυνατόν ο αγροτικός τοµέας, που τόσο ανάγκη έχει η χώρα και λόγω του τουρισµού, να µην προοδεύει! Να µην αναπτύσσεται! Να µην υποστηρίζεται δραστικά ώστε να αναπτυχθεί! ∆εν είναι δυνατόν να µη δίνονται σηµαντικά κίνητρα σε νέους αγρότες και φορολογικές απαλλαγές,  αλλά να αναγκαζόµαστε να επιβαρύνουµε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών µε  εισαγωγές χιλιάδων τόνων ειδών πρώτης ανάγκης, τα οποία παράγει ήδη ή και µπορεί να παράξει η χώρα µας!

Η ΟΛΛΑΝ∆ΙΑ, για παράδειγµα, µια χώρα µε 18 εκατοµµύρια κατοίκους, µε στήριξη από το Κράτος και την επιστηµονική κοινότητα, δηµιούργησε σπουδαία αγροτικά συνεταιριστικά σχήµατα, σύγχρονες επαγγελµατικές οργανώσεις αγροτών, µε δυναµικές εκµεταλλεύσεις της αγροτικής γης και κατάφερε κάθε στρέµµα γης να αποδίδει 1700 ευρώ ετησίως, σε αντίθεση  µε τη χώρα µας , όπου  κάθε στρέµµα γης αποδίδει 190 ευρώ το χρόνο…

∆ΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, το κοµµατικό κράτος που είναι εφεύρεση του πολιτικού κατεστηµένου, κατάφερε να διαλύσει τις συνεταιριστικές ενώσεις και τα αγροτικά σχήµατα, µε τα γνωστά σε όλους µας αποτελέσµατα. Η χείριστη συνέπεια αυτών των πολιτικών, προκειµένου να καλύψουµε τα κενά αυτού του πρωτογενούς ελλείµµατος, είναι  να κάνουµε εισαγωγές από τρίτες χώρες σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

ΕΙΝΑΙ ∆ΥΝΑΤΟΝ, δηλαδή, η Ελλάδα να κάνει εισαγωγές λεµονιών!!! 208.904 τόνους πατάτες από Αίγυπτο, 26.870 τόνους λεµόνια από Αργεντινή και Τουρκία και 15.700 τόνους ντοµάτες από Αίγυπτο, όπως αναφέρουν τα τελευταία διαθέσιµα επίσηµα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2022!  Επιπρόσθετα, η ελλιπής εκπαίδευση των αγροτών µας και  η περιορισµένη  ενσωµάτωση τους σε νέες σύγχρονες τεχνολογίες, επιβαρύνουν σηµαντικά το κόστος παραγωγής και συντελούν στην µείωση της ανταγωνιστικότητας µε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύµφωνα µε στοιχεία από έρευνα της ∆ιαΝΕΟσης το 94% των Ελλήνων αγροτών έχουν µόνο πρακτική εµπειρία και κανενός είδους αγροτική εκπαίδευση µε τον αντίστοιχο µέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να είναι στο 72%.Επιπρόσθετα λιγότερο από το 1% των Ελλήνων αγροτών έχουν πλήρη αγροτική εκπαίδευση ποσοστό πάνω από 10 φορές µικρότερο από τον Ευρωπαϊκό µέσο όρο που είναι στο 10.2%. (εφηµερίδα ΝΕΑ 21.9.2024).

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ, στενά συνδεδεµένος µε την περαιτέρω ανάπτυξη του Τουρισµού, που  πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, είναι οι συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής στα επόµενα χρόνια. Τι είναι λοιπόν η κλιµατική αλλαγή; Με δυο λόγια είναι η µεταβολή του παγκόσµιου κλίµατος και ειδικότερα οι µεταβολές των µετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε µεγάλη χρονική διάρκεια. Οι ιδιαίτερα ζεστοί χειµώνες, οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, το λιώσιµο των παγετώνων ταχύτερα από το αναµενόµενο, η καύση ορυκτών καυσίµων, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο κατά την οποία εκπέµπονται αέρια που παγιδεύουν τη θερµότητα στην ατµόσφαιρα, το γνωστό «φαινόµενο του θερµοκηπίου» είναι οι βασικές αιτίες της κλιµατικής κρίσης.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, σηµαντικοί παράγοντες της οικονοµίας θα επηρεασθούν από την επερχόµενη κλιµατική αλλαγή. Ανατροπές προβλέπεται να έχουµε στη Γεωργία, την Υγεία, τον Τουρισµό, την Ενέργεια, το νερό, και τις µεταφορές. Οι ανωτέρω αναφερόµενες ανατροπές θα επηρεάσουν ουσιαστικά την οικονοµία µας και θα χρειαστεί να γίνουν  νέες επενδύσεις για την ενίσχυση των υποδοµών προσαρµοσµένες στις  νέες κλιµατολογικές συνθήκες.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ επιβάλλεται από τώρα να δροµολογήσει συντεταγµένα, αποτελεσµατικά αντίµετρα για την  αντιµετώπιση όλων αυτών των σοβαρών θεµάτων και κυρίως στην αναµενόµενη έλλειψη υδάτινων πόρων. Οι αυξηµένες θερµοκρασίες σίγουρα θα επηρεάσουν την παραγωγικότητα, τη συχνότερη διακοπή ηλεκτρικού ρεύµατος, µε άµεση συνέπεια να έχουν επίπτωση στην αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων. Πρέπει να ληφθούν µέτρα για την προβλεπόµενη κλιµατική κρίση που δύσκολα θα την αποφύγουµε.

* Ο Σταύρος Γ. Νικηφοράκης είναι Ορκωτός Ελεγκτής, πρόεδρος ∆.Σ. της εταιρείας ΑΡΕΧ Ορκωτοί Ελεγκτές Α.Ε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα