Κορύφωση της τουριστικής περιόδου αλλά και… κορύφωση στη ζήτηση προσωπικού από ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης στα Χανιά. Παρότι βρισκόµαστε στα τέλη Ιουνίου και ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις συµπληρώνουν δύο τουλάχιστον µήνες λειτουργίας οι ελλείψεις προσωπικού είναι ορατές.
Με βάση την καταγραφή των αγγελιών ζήτησης προσωπικού από το τµήµα διαχείρισης των “Χ.ν.” η ειδικότητα που παρουσιάζει τη µεγαλύτερη ζήτηση σε ξενοδοχεία και εστιατόρια είναι αυτή των µαγείρων, των σερβιτόρων, της λάντζας και γενικά το προσωπικό της κουζίνας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία υπάρχει τεράστια ζήτηση για καµαριέρες και λιγότερη για άτοµα στις Reception (υποδοχή) και στη συντήρηση.
«Ελλείψεις σε διαθέσιµο προσωπικό υπήρχαν αλλά τώρα που βρισκόµαστε στο “peak” της τουριστικής περιόδου, οι ελλείψεις αυτές έχουν γίνει περισσότερο ορατές, γιατί αυξάνεται ο αριθµός των επισκεπτών και αυξάνονται και οι ανάγκες εξυπηρέτησης τους» επισήµανε στα “Χ.ν.” ο αντιπρόεδρος της “Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων” κ. Μανώλης Σταµατάκης.
Σχολιάζοντας ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη από τον Απρίλη ακόµα ζητούν µε αγγελίες τους προσωπικό ο κ. Σταµατάκης αναφέρει ότι «πολλοί θέλουν να έχουν και back up, γιατί πολύ συχνά σε ενηµερώνει τηλεφωνικά ένας υπάλληλος ότι δεν θα ξαναέλθει στη δουλειά γιατί βρήκε αλλού εργασία. Αυτό συµβαίνει µε τουριστικές επιχειρήσεις που είναι σχετικά µακριά από την πόλη των Χανίων, είναι αποµακρυσµένες! Το πρόβληµα της έλλειψης προσωπικού ήταν µεγάλο και παραµένει παρά του ότι έγιναν µεγάλες προσπάθειες από τους συναδέλφους να τις καλύψουν».
Αυτή τη στιγµή στο Νοµό Χανίων σε ό,τι αφορά τις πληρότητες τα ποσοστά είναι άνω του 90%, παρά του ότι έχουν τεθεί σε λειτουργιά τα τελευταία χρόνια νέες ξενοδοχειακές µονάδες και παραµένει υψηλά η βραχυχρόνια µίσθωση.
ΟΙ ΞΕΝΟ∆ΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Για το “Σωµατείο ξενοχοϋπαλλήλων” οι αιτίες της έλλειψης προσωπικού είναι διαφορετικές. «Ένα µεγάλο µέρος των εργαζοµένων στον τουριστικό τοµέα στο παρελθόν πλέον δεν θέλει να δουλεύει εκεί γιατί δεν υπάρχουν ρεπό, τα 8ωρα γίνονται 10ωρα καθηµερινά και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα προβλεπόµενα ένσηµα και χρήµατα, εποµένως γιατί κάποιος να δουλέψει σε ένα ξενοδοχείο ή µια επιχείριση εστίασης;» διερωτάται ο κ. Μανώλης Μπαµιάκης πρόεδρος του “Σωµατείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων” προσθέτοντας πως πολλοί συνάδελφοι του «προτιµούν να εργαστούν σε δουλειές που δίνουν λιγότερα χρήµατα αλλά είναι πιο ανθρώπινες οι συνθήκες, παίρνουν το ρεπό τους, µπορούν να πάρουν µια άδεια. Προτιµούν µια λιγότερη καλά αµοιβόµενη εργασία, παρά την εργασία σε απαράδεκτες συνθήκες (µε λιποθυµίες, ατυχήµατα που πολλά από αυτά δεν ακούγονται, “κουκουλώνονται”) όλο το καλοκαίρι και µετά το χειµώνα ταµείο ανεργίας µόνο για τρεις µήνες! Υπό αυτές τις συνθήκες δεν ζεις!».
Ο κ. Μπαµιάκης στέκεται ιδιαίτερα και στο ότι οι έλεγχοι από τις αρµόδιες υπηρεσίες είναι ανύπαρκτες. «Στα Χανιά η Επιθεώρηση Εργασίας είναι εξαιρετικά αποδυναµωµένη! ∆εν µπορεί να έχει ενάµιση άτοµο για να ελέγξει χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον Νοµό! Οι άνθρωποι έχουν καλή διάθεση, θέλουν να κάνουν ελέγχους αλλά µπορούν όταν είναι υποστελεχωµένη υπηρεσία τους από προσωπικό; Το ζήτηµα αυτό είναι πολύ σοβαρό γιατί όταν ξέρει ο επιχειρηµατίας ότι θα γίνει έλεγχος και κινδυνεύει µε πρόστιµο θα τηρήσει τα βασικά. Τέλος επειδή είµαστε µικρή κοινωνία τα Χανιά, βλέπουµε ότι ορισµένες επιχειρήσεις ζητούν συνέχεια προσωπικό όλο το χρόνο. Αυτό δεν είναι τυχαίο, και επειδή ακούγονται τα πάντα όλοι γνωρίζουν εκείνους που δεν είναι συνεπείς εργοδότες και για αυτό δεν θέλουν να δουλέψουν για αυτούς».
Ψάχνουν μόνο τα αφεντικά που θέλουν να έχουν σκλάβους.
Μια χαρά προσωπικό υπάρχει απλα δεν το θέλετε γιατί δεν θέλετε να πληρώνετε.
Μαγαζιά στο λιμάνι και ξενοδοχεία άπειρα δεν έχουν ποτέ πρόβλημα στην στελέχωση τους γιατί άπλα κανουν τα αυτονόητα.