Σ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας ο κ. Γ. Κύρτσος είχε πάντα να κάνει ένα… καλό(!) σχόλιο για πολλούς πολιτικούς. Π.χ. ότι ο Κων/νος Καραμανλής έγινε πρ/ργός το 1950 γιατί τό ’θελε το παλάτι, ότι ο Έβερτ «ήταν ένα σχετικά χαμηλής ποιότητος προϊόν της σχολής Καραμανλή…» ότι «ο Σουφλιάς έπρεπε να διαγραφεί το 1998 ένεκα της προοπτικής διεισδύσεώς του στον κεντροαριστερό χώρο» κ.ά. Ταρακούναγε την ισορροπία της παράταξης, που υπηρετούσε καθ’ όσον οι καταγγελίες του άγγιζαν όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και θεσμούς.
Διετέλεσε και δ/ντής στον “Ελεύθερο Τύπο” και στον “Τύπο της Κυριακής” μέχρι το 2002, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα. Βοήθησε τη Ν.Δ. άλλοτε υποστηρίζοντας τους εκάστοτε αρχηγούς και άλλογε συγκρουόμενος μαζί τους.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κων/νου Μητσοτάκη 1991-1993 ήταν μυστικός σύμβουλός του, παρά το ασυμβίβαστο με τη θέση του δ/ντού δύο εφημερίδων. Απομακρύνθηκε από άλλους συμβούλους, που συμμετείχαν στην ημερήσια σύσκεψη του “πρωινού καφέ”. Δεν είχε αγαθές σχέσεις με την υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κα Μπακογιάννη. Σημειωτέον ότι στη διένεξη Μητσοτάκη – Εβερτ υποστήριξε δημοσιογραφικώς τον Εβερτ, τον οποίο αργότερα “άδειασε”, και πήγε με το μέρος του Κώστα Καραμανλή.
Στη νέα του θέση έγινε μέλος μιας “κλειστής πενταμελούς ομάδας” που θα διαχειριζόταν την εξουσία, αν το 2004 κέρδιζε η ΝΔ τις βουλευτικές εκλογές. Αλλά και με τον Καραμανλή ήρθε σε ρήξη ένεκα της σύγκρουσής του με τον κ. Α. Σπηλιωτόπουλο. Ο κ. Καραμανλής επέβαλλε σιωπή στα στελέχη του έναντι των καταγγελιών Κύρτσου για να μην ανατραπεί το σύστημα και αμφισβητηθούν οι σταθερές του.
Όμως ο “τουρίστας πολιτικός” όταν ενεργήθηκαν εκλογές αρχηγού της ΝΔ το 2009 δεν στήριξε την κα Μπακογιάννη, αλλά τον συμφοιτητή του στο “Κολέγιο Αθηνών” κ. Σαμαρά, ο οποίος τον θυσίασε στις εκλογές του 2012 στην Α’ Αθηνών χάριν του Ανδρέα Ψυχάρη γιου του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη. Σε πείσμα ο Κύρτσος προσχώρησε στο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Τούτο το θεώρησε “μεγάλο πολιτικο λάθος” αφού δεν εξελέγη. Έτσι ξαναγύρισε στον Σαμαρά και ψηφίστηκε ευρωβουλευτής το 2014. Στην επόμενη εκλογή αρχηγού της ΝΔ υποστήριξε όχι τον Μεϊμαράκη αλλά τον Μητσοτάκη, που τον προώθησε το 2019 και εξελέγη ευρωβουλευτής.
Μετά την απομάκρυνσή του απ’ αυτές τι εφημερίδες εξέδωσε την δωρεάν “Free Sunday” και το 2002 βιβλίο, στο οποίον κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή ως υπεύθυνο για την απόλυσή του γράφοντας: «Ο Καραμανλής δεν έχει γνώση του χώρου των Μ.Μ.Ε. ούτε ήθελε νά ’χει, να επεξεργασθεί συνολική επικοινωνιακή στρατηγική». Στο βιβλίο αναφέρει την “εικόνα παρεοκρατίας” που είχε δημιουργήσει η παρουσία του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου και η εντύπωση στην κοινή γνώμη για την φιλική σχέση με τον πρόεδρο της Ν.Δ.
Όμως πάλι ήρθε σε σύγκρουση με τον πρ/ργό από το 2020 κάνοντας κριτική για την πανδημία και για άλλα ζητήματα, που χειρίστηκε το Μαξίμου. Σχολιάζει την κυβέρνηση για “άστοχο χειρισμό” του θέματος “Βαξεβάνη – Παπαδάκου”. Επικρίνει το σύστημα και ξεσπαθώνει κατά της διαπλοκής με υπονοούμενα. Για όποια δε καταγγελία κανείς δεν απαντά και όλοι στο κόμμα συμπεριφέρονται, σαν να μην συμβαίνει τίποτα!