Κύριε διευθυντά,
είναι να μη σου τύχει κακός γείτονας, μα σαν σου λάχει την έβαψες. Εμάς οι γείτονές μας βέβαια δεν ήταν εξαρχής οι Τούρκοι. Κατακτητές τους γνωρίσαμε. Τι θηριωδίες που διέπραξαν εις βάρος του ελληνικού γένους και όχι μόνο, δεν συγχωρούνται κι όμως εμείς προσπαθήσαμε σαν φίλους να τους δούμε. Τι αλλαγές κάναμε στα βιβλία της ιστορία μας! Τι αποσπάσματα αφαιρέσαμε που έθιγαν τους κατακτητές μας! Τι πατριωτικά τραγούδια καταργήσαμε! Με τι προθυμία ξεκρεμάσαμε τους ήρωες του ’21 από τους τοίχους!
Και φθάσαμε σήμερα να σκύβουμε το κεφάλι και να υποχωρούμε σε κάθε παράλογη απαίτηση των Μογγόλων.
Τόσα χρόνια χαραμίσαμε για την ελληνοτουρκική φιλία, τόσες κουμπαριές κάναμε, τόσα ζεμπέκικα χορέψαμε, όλα στο βρόντο. Φίλοι μας δεν έγιναν ποτέ, ούτε εμείς τους νιώσαμε για φίλους. Πορευόμασταν όμως κάτω από έναν κεκαλυμμένον μανδύα φιλίας κι ας πονούσε η καρδιά μας όταν θυμόμαστε τι είχαμε και τι χάσαμε (Μικρά Ασία, Κύπρο) τι πάθαμε και το ξεχάσαμε. Πέρασαν έτσι τα χρόνια κι οι εύθραυστες ισορροπίες άρχισαν να γίνονται επικίνδυνες. Υπερπτήσεις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, και να σουλατσάρουν οι γείτονες, ανενόχλητοι στα ελληνικά θαλάσσια ύδατα αναιδείς και προκλητικοί. Εμείς όμως κύριοι. Ας κάνουν ό,τι θέλουν, έτσι κι αλλιώς εμείς τους τα έχουμε παραχωρήσει ειρηνικώς. Λένε και γελάνε κάτω από τα μουστάκια τους χωρίς ίχνος ντροπής. Και το πιο τραγικό που μας πετάνε αδιάντροπα στα μούτρα είναι η φράση που ουδέποτε την ξεστόμισαν Έλληνες ως τώρα. «Τι πόλεμο θέλετε». Ντροπή και χάλι και κατρακύλα. Αυτό όμως που κυκλοφόρησε πρόσφατα μας πόνεσε βαθύτατα. Οι γείτονες είχαν βαφτίσια κι ούτε που καταδέχτηκαν, όχι να μας καλέσουν, αλλά ούτε να μας ενημερώσουν κι ας ήταν δικός μας ο “νεοφώτιστος”. Και νονός, το ανθελληνικό Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO). Το όνομα δε του βαπτισθέντος ‘ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ”. Μας την έφεραν πάλι οι άσπονδοι φίλοι μας. Όχι βέβαια ότι είναι τα πρώτα βαφτίσια. Για την επανάκτηση της “Γαλάζιας του πατρίδας” θρηνεί κι οδύρεται ο Σουλτάνος σε κάθε ευκαιρία Αρχιτέκτονας της “Γαλάζιας πατρίδας” ο εν αποστρατεία υποναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί. Αυτός έθεσε ευθαρσώς θέμα μετονομασίας του Αιγαίου Πελάγους σε “Θάλασσα των Νήσων” ή “Βόρεια Μεσόγειος” (μέση γη), με τη δικαιολογία πως «η Τουρκία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί την λέξη “Αιγαίο” επειδή έχει ελληνική ρίζα».
Σε συνέδριο που διοργάνωσε τουρκικό πανεπιστήμιο στη Σμύρνη με τίτλο “Θάλασσα των νήσων και οι σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα”, ο Ερντογάν έστειλε ένα μήνυμα γεμάτο προκλητικές εκφράσεις. Με θράσος αναφέρθηκε για δεύτερη φορά στην αυθαίρετη “μετονομασία” του Αιγαίου πελάγους σε “Θάλασσα των Νήσων”. Και πράγματι το Αιγαίον είναι αρχιπέλαγος, θάλασσα των Νήσων ελληνική, γιατί κάθε του νησί βραχονησίδα και κάθε κύμα ομιλούν ελληνικά. Διότι από την εποχή των τελευταίων 23 εκατομμυρίων χρόνων περίπου και την εποχή των παγετώνων, Ευρώπη, Αφρική και Ασία ήταν ενωμένες. Στη Μεσόγειο υπήρχαν δύο ξεχωριστές λιμνοθάλασσες. Το μέρος που δεν καλυπτόταν από πάγους αποτελούσε την χώρα της Αιγηίδος που περιελάμβανε την σημερινή Ελλάδα και μέρος της Μικράς Ασίας. Την χώρα αυτή τη διέσχιζε ο Αιγαίος ποταμός που ερχόταν από τον Εύξεινο Πόντο και χυνόταν στην περιοχή δυτικά της Κρήτης. Όταν άρχισε το λιώσιμο των πάγων προέκυψαν τεράστιες γεωλογικές μεταβολές (από βυθίσεις και ανυψώσεις της γης και αργότερα από σεισμούς και ηφαίστεια) με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος της Αιγηίδος. Η Αιγηίς καταποντίστηκε και έτσι δημιουργήθηκε το Αιγαίον Πέλαγος, όπου τα νησιά μας είναι οι κορυφές των βουνών της Αιγηίδος. Η Μεσόγειος κατακλύστηκε με τα νερά του Ατλαντικού και έτσι σχηματίστηκαν τα πελάγη που έχουμε μέχρι σήμερα. Το όνομα λοιπόν Αιγαίο πέλαγος είναι προϊστορικό! Σύμφωνα με την μυθολογία, η ονομασία Αιγαίο οφείλεται στον μύθο του βασιλιά της Αθήνας, Αιγαία, ο οποίος επειδή νόμιζε ότι ο γιος του Θησέας, σκοτώθηκε από τον Μινώταυρο, όταν αντίκρυσε το καράβι να έρχεται με μαύρα παινιά που ξέχασε μέσα στην χαρά του να αλλάξει ο Θησέας, κι άτυχος πατέρας από τον καημό του έπεσε και πνίγηκε στην θάλασσα, η οποία από το όνομά του ονομάστηκε Αιγαίο. Από αρχαιοτάτων χρόνων, κυρίως οι Βενετοί, θέλοντας να τονίσουν την σημασία που έδιναν όλοι οι λαοί στο Αιγαίο για την πληθώρα των νησιών του, το ονόμασαν Αρχιπέλαγος. Και τώρα οι Αγάδες το βάπτισαν με ύπουλο τρόπο «Τουρκικό Αιγαίο».
Σύμφωνα με την απόφαση, η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιεί τον όρο «Τούρκοι» σε όλες τις διαφημιστικές εκστρατείες και σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου, του Διαδικτύου, των τουριστικών καταλυμάτων και της ενοικίασης αυτοκινήτων, έως τις 16 Ιουλίου 2031. Ατύχησε η Αγκυρα με το «Τουρκικό Αιγαίο». Οι ΗΠΑ απέρριψαν το αίτημα στο σύνολό του η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως όχι. Εμείς αλήθεια γιατί το μάθαμε καθυστερημένα, πάλι από ξένους; Σίγουρα πολλοί το γνώριζαν, αλλά δεν είπαν λέξη. Κανένας δεν αντιτάχτηκε σθεναρά και παλληκαρίσια σε αυτήν την απόφαση όπως και σε τόσες άλλες. Όλα όσα γίνονται εις βάρος της Ελλάδας μας τα καλύπτει ένα πέπλο ομίχλης, αλλά και ο πιο ανίδεος αντιλαμβάνεται ότι όλα γίνονται υπό σκοπό. Η Ελλάδα κι οι Έλληνες αποτελούν εμπόδιο για τα σχέδια της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ γιατί οι ρίζες τους προχωρούν πολύ βαθειά μέχρι τα παλάτια του Ποσειδώνα και το μυαλό τους φθάνει πολύ ψηλά ως τις κορυφές του Ολύμπου.
ΑΙΓΑΙΟΝ λοιπόν “ΑΙ – ΓΑΙΑ” “αιώνια γη” Ελληνική.
Ελένη Μανιωράκη – Ζωιδάκη
(δασκάλα, λογοτέχνις)