■ Σοβαρές ευθύνες στον Ο.Α.Κ καταλογίζουν οι παραγωγοί
■ Λογαριασµούς – “φωτιά” στένει η ∆ΕΥΑΒΑ
Τροµακτικά προβλήµατα προκαλεί η έλλειψη νερού σε περιοχές όπως οι Βουκολιές, όπως φάνηκε στη χθεσινή σύσκεψη στον ΟΑΚ.
Καταστροφή παραγωγής, ζηµιές στο φυτικό κεφάλαιο και µεγάλες χρεώσεις φέρνει για τους παραγωγούς στην περιοχή των Βουκολιών η λειψυδρία! Στη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία του ΟΑΚ, εκπρόσωποι των παραγωγών ζήτησαν επιτακτικές και άµεσες λύσεις από τον Οργανισµό καθώς εδώ και 4 µήνες δεν λαµβάνουν ούτε σταγόνα αρδευτικού νερού!
Έτσι η παραγωγή, ειδικά των αβοκάντο είναι µειωµένη από 30% έως και 80%, έχουν καταγραφεί καταστροφές δέντρων λόγω ξηρασίας και επειδή έγινε χρήση νερού ύδρευσης για να διασωθεί το φυτικό κεφάλαιο οι χρεώσεις στη ∆ΕΥΑΒΑ είναι τεράστιες!
Ο ΟΑΚ διά του προέδρου του ∆.Σ. κ. Θ. Νίνου που συναντήθηκε µε τους παραγωγούς δεσµεύτηκε για νέα συνάντηση µε το ∆ήµο Πλατανιά και τη ∆ΕΥΑΒΑ τη ∆ευτέρα προκειµένου να διερευνηθεί η δυνατότητα για την πραγµατοποίηση νέας γεώτρησης αποκλειστικά για αρδευτικούς σκοπούς.
«Εδώ και 4 µήνες δεν έχει έλθει καθόλου αρδευτικό νερό στις Βουκολιές, κάνουµε τεράστια προσπάθεια µε το νερό της ύδρευσης και µε ένα λάστιχο στα χέρια να σώσουµε τα δέντρα» παρατήρησε ο κ. Αρτέµης Κουτσαυτάκης εντεταλµένος σύµβουλος για θέµατα πολιτικής προστασίας. Ο κ. Κουτσαυτάκης εξήγησε πως η ευρύτερη περιοχή των Βουκολιών αρδεύεται από το χείµαρρο που από τον Ιούλιο δεν έχει καθόλου νερό.
«Έχουµε πάρα πολλά αβοκάντο, µια καλλιέργεια που χρειάζεται διαρκώς νερό. Έτσι αρχίσαµε και ποτίζαµε τα αβοκάντο µε το νερό της ύδρευσης που δεν επαρκούσε. Έτσι άλλα δέντρα ξεράθηκαν, λόγω του καύσωνα και πολλοί καρποί έπεσαν» σηµείωσε. Άλλος παραγωγός επισήµανε πως «το πρόβληµα είναι διπλό. Χάσαµε την παραγωγή, και ήλθαν λογαριασµοί χιλιάδων ευρών από το νερό ύδρευσης που χρησιµοποιήσαµε . Ένα χωράφι που περίµενα 10-11 τόννους αβοκάντο έβγαλε ένα τόνο και προσπαθούσα να σώσω τα δέντρα µε νερό ύδρευσης που κοστίζει 1,45 το κυβικό».
«∆υστυχώς, κάτι συγκεκριµένο δεν πήραµε από τη συνάντηση µε τον ΟΑΚ. Μια υπόσχεση ότι θα προχωρήσουν σε ότι µπορούν, γιατί ο χρόνος για τον σχεδιασµό µιας γεώτρησης είναι µικρός» δήλωσε ο κ. Μανώλης Γεωργουσάκης πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Βουκολιών.
Ο Ο.Α.Κ.
«Έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα µε µε το φυσικό πόρο που είχαµε να διαχειριστούµε» είπε ο πρόεδρος του ∆.Σ. του ΟΑΚ κ. Νίνος που απευθυνόµενος στους παραγωγούς επισήµανε: «Το δίκτυο το δικό σας έχει πολλά θέµατα. ∆εν µπορούµε να το ενισχύσουµε από άλλο δίκτυο (είναι αυτόνοµο)! Είναι ένα τεράστιο θέµα που θα πρέπει να αντιµετωπιστεί στο µέλλον. Και τα δύο σηµεία από όπου τραβούσαν νερό δεν επαρκούσαν. Κάναµε µια σύσκεψη προ µηνών προσπαθώντας να βρούµε µια άµεση λύση αλλά χωρίς αποτέλεσµα, γιατί απαιτείται προγραµµατική σύµβαση και µελέτη για να γίνει µια γεώτρηση».
Ο κ. Νίνος συµπλήρωσε πως θα διερευνηθεί αν υπάρχει παλαιότερη θέση για γεώτρηση – και µε δεδοµένο ότι ο ∆ήµος Πλατανιά εντάχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – να γίνει προσπάθεια να προχωρήσει πιο γρήγορα ώστε να καλυφθεί η επόµενη αρδευτική περίοδος.
ΑΓΩΓΟΣ ΠΡΟΣ ΛΑΣΙΘΙ
Με αφορµή δήλωση του σε ραδιόφωνο του Ρεθύµνου για σχεδιασµό του ΟΑΚ για κατασκευή αγωγού που θα µεταφέρει νερό από και προς τα Χανιά και το Λασίθι για να καλυφθούν οι ανάγκες όπου διαπιστωθούν, ο κ. Νίνος ρωτήθηκε από τα “Χ.ν.” αν αυτό σηµαίνει µεταφορά νερού από τη ∆υτ. Κρήτη στην Ανατολική όπου το πρόβληµα είναι πιο οξυµένο. «Η πρόταση αυτή βρίσκεται στη λογική της ενιαίας διαχείρισης για να καλύπτει µε τα πλεονάσµατα µιας περιοχής τα ελλείµµατα µιας άλλης. Η περίσσια υδάτινων πόρων να διατίθεται για να καλύπτει τα προβλήµατα άλλης περιοχής» απάντησε, ενώ στην αναφορά µας ότι η Ανατολική Κρήτη δεν έχει περισσεύµατα σχολίασε πως µε βάση τις µελέτες του ΟΑΚ από το 2050 η κατάσταση θα ανατραπεί και θα υπάρχει σοβαρό πρόβληµα και στη ∆υτική Κρήτη. Το παρών στη συνάντηση έδωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βουκολιων κ. Καλαϊτζάκης και η αντιδήµαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Χ. Μαραγκουδάκη- Πλοκαµάκη.
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Το φαινόµενο της λειψυδρίας σε περιοχές της Κρήτης και ειδικότερα των Χανίων ήταν το θέµα της συνάντησης του βουλευτής Χανίων κ. Α Μαρκογιαννάκη µε τον γ.γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μ. Κουτουλάκη χθες. Σύµφωνα µε ανακοίνωση του γραφείου του βουλευτή ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι το πρόβληµα γίνεται οξύτερο κάθε χρονιά, και έφερε το παράδειγµα των δήµων Κισάµου και Πλατανιά, οι οποίοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά τη φετινή θερινή περίοδο και υπογράµµισε την αναγκαιότητα άµεσης προόδου των έργων που αφορούν τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Από την πλευρά του ο κ. Κουτουλάκης τόνισε ότι, στο πλαίσιο των αρµοδιοτήτων του, το Υπουργείο σχεδιάζει στοχευµένες παρεµβάσεις για την αντιµετώπιση της λειψυδρίας, ενώ βρίσκεται σε συντονισµό µε συναρµόδια υπουργεία για την υλοποίηση ενός ολοκληρωµένου σχεδίου για τη βραχυπρόθεσµη και µεσοπρόθεσµη πολιτική διαχείρισης υδάτων σε όλη τη νησιωτική χώρα, συµπεριλαµβανοµένης της Κρήτης και φυσικά των Χανίων.
ΣΤΟ ∆.Σ. ΧΑΝΙΩΝ
Εν τω µεταξύ, ενηµέρωση – συζήτηση για θέµατα λειψυδρίας και µέτρων αντιµετώπισης της µε εισηγητή τον αντιδήµαρχο κ. Μ. Λέκκα, στην ειδική συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 3.30 το µεσηµέρι της ∆ευτέρας 14 Οκτωβρίου.