Οι τοκογλύφοι φθάνουν στους στόχους τους. Μετά την εξασφάλιση της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, που εκποιείται λίγο – λίγο για να πιάσουν τα 50 δισ. ευρώ, ήρθε η ώρα του αφελληνισμού και των τραπεζών. Οι τραπεζίτες, ενώ πίστευαν ότι θα εξασφάλιζαν κάποιας μορφής προνομίων, εξαπατήθηκαν.
Τώρα με την αντικατάσταση των Διοικήσεων και των Δ.Σ. φοβούνται ότι θα βρεθούν σε κατάσταση ομηρείας. Οι νέες διοικήσεις από ξένα στελέχη “ρομπότ” θα επισπεύσουν τις διαδικασίες, όπως παραγγέλλει ο Ντράγκι, να εξακριβώσουν πώς δόθηκαν και πού κατέληξαν δάνεια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Οι πιστωτές βιάζονται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και πιέζουν τους πάντες προς αυτή την κατεύθυνση.
Η χώρα μας μετά το πρώτο μνημόνιο θεωρήθηκε απ’ τους Ευρωπαίους ως η πλέον αξιόχρεη. Επειδή στο τραπεζικό σύστημα ο όρος “διαπλεκόμενος” είναι γνωστός, ο Ντράγκι απαιτεί μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν ολοκληρωθεί οι διορισμοί των Διοικήσεων των τραπεζών, οι οποίες μέσα στον Νοέμβριο να βρουν αποτελεσματικούς τρόπους αύξησης των εισπράξεων από τις επιχειρήσεις, που τους έχουν δοθεί προνομιακά δάνεια και δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν. Οι αντιδράσεις των τραπεζιτών δεν προβλέπεται ν’ αλλάξουν την απόφαση των πιστωτών, που θέλουν να μετατρέψουν το σύστημα πάνω σε δικές τους κατευθύνσεις.
Οι ελληνικές τράπεζες εγκλωβίστηκαν στην ύφεση. Ησαν “φούσκες” όπως και η Lehman Brothers, αλλά δεν τις άφησαν να εκραγούν απότομα για να μην παρασύρουν την Ευρωζώνη. Αφού ανακεφαλαιοποιήθηκαν επιβαρύνοντας τον κρατικό Π/Υ, θα διευθύνονται πλέον από ξένους, κρυμμένους πίσω απ’ την ανωνυμία των hedge funds όπως ο κ. Τζον Πόλσον.
Ο Πόλσον ελέγχει το 10% της Πειραιώς και μέσω φιλίων funds το 30%. Σκοπός του είναι διαθέτοντας 400 εκατ. ευρώ ν’ αποκτήσει το 66% και να γίνει κυρίαρχος. Γι’ αυτό εναντιώθηκε στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου, παρά την έγκρισή του από το Τ.Χ.Σ., μετά την παραίτηση Σάλλα, προσπαθώντας να τοποθετήσει δικό του πρόσωπο. Εν καιρώ θα αποκαλυφθούν κι αυτού τα σχέδια. Πάντως αν πετύχει αυτό τον στόχο, θα φέρει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους, γιατί θα είναι πρωτοφανές ένα fund να έχει τον απόλυτο έλεγχο μιας συστημικής τράπεζας της Ευρωζώνης.
Η παραίτηση Σάλλα απ’ την Πειραιώς αφήνει αναπάντητα ερωτηματικά. Τι γνώριζε και αποφάσισε να παραιτηθεί; Είναι ειλικρινή όσα είπε ότι θέλει ν’ ανοίξει ο δρόμος σε νέους ανθρώπους ή συμβαίνει κάτι άλλο και πρόλαβε για να περισωθεί η υστεροφημία του, ύστερα από 25 χρόνων δραστηριότητες;
Το τραπεζικό πρόβλημα προέκυψε από πολλές παραμέτρους κυρίως όπως λένε οι ειδικοί απ’ την ανικανότητα των Διοικήσεων να χορηγούν τις πιστώσεις προς την πραγματική οικονομία. Πήγαιναν σε αντιπαραγωγικούς σκοπούς και “θαλασσοδάνεια”. Το 96% της αγοράς ελέγχεται απ’ τις συστημικές τράπεζες. Πιστεύεται ότι, παρά την επαρκή ανακεφαλαιοποίησή τους, που τέλειωσε τον Δεκέμβριο 2015, οι κίνδυνοι της μη παροχής πιστώσεως για επενδύσεις παραμένουν. Γι’ αυτό οι “νέοι τραπεζίτες” θα “καθαρίσουν” χωρίς να ενδιαφέρονται, αν κλείνοντας μία επιχείρηση, πτωχεύουν άλλες μικρότερες και αυξάνεται η ανεργία.
Λένε ότι «το μέλλον έχει τον τρόπο του να φθάνει απροειδοποίητα». Στην οικονομία δεν ισχύει. Οι συγκυρίες προειδοποιούν, αλλά εμείς επιμένουμε ότι οι δανειστές μας εμπαίζουν. Δεν φταίμε σε τίποτα. Τα κάναμε όλα καλά!
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.