Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τρία αρνητικά σερί θέλει να σταματήσει το Σάββατο ο Πλατανιάς

Μία σειρά από αρνητικά ρεκόρ καλείται να σταματήσει το Σάββατο στα Περιβόλια ο Πλατανιάς. Μάλιστα μετά από έρευνα που κάναμε στα αρχεία μας ανακαλύψαμε ότι οι φετινές του επιδόσεις είναι οι χειρότερες στην ιστορία των χανιώτικων ομάδων στις 3 μεγαλύτερες εθνικές κατηγορίες…
Aς τις αναλύσουμε μία μία και ας θυμηθούμε τους προηγούμενους κατόχους μέχρι να τους τις αποσπάσουν φέτος οι “ερυθρόλευκοι”

Χωρίς εντός έδρας νίκη
Αισίως φθάσαμε στον β’ γύρο χωρίς ο Πλατανιάς να καταφέρει να εκμεταλλευτεί την έδρα του για να πανηγυρίσει μία νίκη στα Περιβόλια. Ολόκληρες 8 αγωνιστικές και η μοναδική του συγκομιδή ήταν 2 ισοπαλίες με Παναθηναϊκό και Κέρκυρα. Δηλαδή συγκέντρωσε τους μισούς από τους βαθμούς που μάζεψε εκτός Κρήτης με τη νίκη στον Απόλλωνα και την ισοπαλία που απέσπασε στην Λιβαδειά. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν 5 αγωνιστικές χωρίς νίκη. Το μοιράζονταν ξανά ο Πλατανιάς από την περίοδο 2013-14 στην Α’ Εθνική και ο… Τάλως από το 1965-66 στη Γ’ Εθνική (ή Ερασιτεχνική Β’ Εθνική όπως την έλεγαν τότε). Το 6ο παιχνίδι εντός ήταν εκείνο που έσπασαν το… ρόδι και οι δύο. Ο Πλατανιάς το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 νίκησε 2-0 τον Απόλλωνα στο ντεμπούτο του Νίκου Αναστόπουλου στον πάγκο. Ηταν συνάντηση για την 11η αγωνιστική και η λύτρωση ήρθε με γκολ του Γουνδουλάκη στο 43’ και του Κατάϊ στο 63’. Πάντως όπως και τώρα οι “ερυθρόλευκοι” είχαν ήδη νίκη εκτός, δύο αγωνιστικές νωρίτερα με τον Αρη (2-1) ενώ μετρούσαν 4 ισοπαλίες και μονάχα μία ήττα εντός (1-4 με τον Ολυμπιακό) για αυτό και ήταν αρκετά πιο ψηλά στην βαθμολογία ενώ φυσικά ανανέωσε την παρουσία της στη Σούπερ Λιγκ.
Ο Τάλως τώρα που μόλις είχε υποβιβαστεί από την Β’ Εθνική, ξεκίνησε πολύ μουδιασμένα τη νέα κατηγορία και έπρεπε να περιμένει και αυτός την 11η αγωνιστική το 6ο παιχνίδι εντός για να γευθεί τη χαρά της νίκης στην έδρα του. Ηταν η Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 1966 που επικράτησε 1-0 του Αρη Ρεθύμνου με σκόρερ τον Λατινάκη. Παιχνίδι για τον β’ γύρο και οι Χανιώτες είχαν μία πολύ φτωχή συγκομιδή καθώς αξιώθηκαν να αποσπάσουν μία ακόμα ισοπαλία σε όλο το πρωτάθλημα. Ξανά απέναντι σε σύλλογο από τον γειτονικό μας νομό, στο 1-1 με τον Ρεθυμνιακό σε παιχνίδι για την προτελευταία αγωνιστική στις 3 Απριλίου. Παραδόξως παρότι τερμάτισε προτελευταίος (9ος) ο Τάλως δεν υποβιβάστηκε αφού καμία ομάδα δεν έπεσε εκείνη τη χρονιά. Την επομένη έπαιξε ξανά στην Γ’ Εθνική με σαφώς καλύτερη πορεία (3 νίκες και 1 ισοπαλία) όμως όχι μόνο υποβιβάστηκε στο τοπικό -άλλωστε η χούντα κατήργησε την κατηγορία- αλλά εκείνο ήταν και το… κύκνειο άσμα του καθώς οι πιέσεις του γγΑ Ασλανίδη έβαλαν ταφόπλακα στο ιστορικό αυτό σωματείο των Χανίων όπως είχαμε δει σε σχετικό θέμα τον περασμένο Νοέμβριο.
*Να προσθέσουμε εδώ ότι αν υπολογίσουμε και την περυσινή σεζόν τότε ο Πλατανιάς δεν έχει νικήσει στα 10 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια! Τελευταία φορά γεύθηκε αυτή τη χαρά στα Περιβόλια για το πρωτάθλημα ήταν την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 όταν επικράτησε 1-0 του Ηρακλή με γκολ του Γιακουμάκη στο 78’. Πέρασαν δηλαδή 10 ολόκληροι μήνες από τότε…

Αγωνιστικές χωρίς νίκη
Δώδεκα συνεχή αγωνιστικές χωρίς νίκη μετράει πλέον ο Πλατανιάς και αυτή είναι η χειρότερη επίδοση με την προηγούμενη να την έχει η Ιωνία 2000 πριν δώδεκα χρόνια στη Γ’ Εθνική (2005-06). Τότε από την 10η έως την 20η αγωνιστική  δεν πέτυχε κανένα “τρίποντο” και το σερί αυτό σταμάτησε στις 11 Φεβρουαρίου ένας παίκτης που ήρθε από τον πάγκο. Ο Γιώργος Μαρκουλάκης μπήκε στο 67’ τρίτη αλλαγή με τον Αιολικό εντός έδρας και πέτυχε το νικητήριο γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα και δικαίως.
Το 1979 – 80 και ο ΑΟ Χανιά έκανε 11 αγωνιστικές να νικήσει όμως εδώ υπάρχει μία απαραίτητη διευκρίνηση. Τη χρονιά εκείνη υπήρξε για ένα μήνα απεργία από την πλειοψηφία του Συνδέσμου των ποδοσφαιριστών. Οι παίκτες ζητούσαν να εφαρμοστεί και στη Β΄ Εθνική ο επαγγελματισμός που είχε ξεκινήσει στην Α΄ Εθνική.
Αποτέλεσμα της απεργίας ήταν πολλοί αγώνες να μη γίνουν σε 4 αγωνιστικές στον α’ γύρο και από όλες τις ομάδες να αφαιρεθούν λιγότεροι ή περισσότεροι βαθμοί, ανάλογα σε πόσα ματς δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν ενδεκάδα.
Ετσι στις συναντήσεις του ΑΟΧ από την 12η έως την 15η αγωνιστική με: Πανελευσινιακό, Ηρόδοτο (εντός), Λαμία και Παναρκαδικό (εκτός) είχαμε διπλό μηδενισμό και για τον λόγο αυτό ουσιαστικά ήταν 7 και όχι 11 οι αγωνιστικές χωρίς νίκη μέχρι το φινάλε του α’ γύρου όταν με γκολ του Τσιβγούλη επικρατήσει 1-0 του Ολυμπιακού Λουτρακίου. Δυστυχώς στο φινάλε για ένα βαθμό οι Χανιώτες οδηγήθηκαν για πρώτη φορά στον υποβιβασμό….

Συνεχόμενες ήττες
Τα δύο προηγούμενα αρνητικά ρεκόρ θα σπάσουν μονάχα με νίκη του Πλατανιά το Σάββατο. Αντίθετα ακόμα και με ισοπαλία θα σταματήσει ένα άλλο πολύ άσχημο ρεκόρ καθώς στη Ξάνθη η χανιώτικη ομάδα συμπλήρωσε μία ντουζίνα συνεχείς ήττες και ξεπέρασε το αρνητικό σερί του Τάλω που κράταγε 52 χρόνια.
Για το οποίο κάναμε αναφορά παραπάνω. Διότι τις 10 πρώτες αγωνιστικές είχε μονάχα ήττες μέχρι να υποδεχθεί τον Αρη Ρεθύμνου. Η τρίτη χειρότερη είναι του ΑΟΧ το 1975-76 με 6 συνεχόμενες ήττες λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής. Μία δύσκολη σεζόν με πολλά παρατράγουδα με τους μπλε να ξεκινούν τιμωρημένοι αλλά και να τελειώνουν τη χρονιά με τιμωρία στην έδρα τους. Τις 8 τελευταίες αγωνιστικές απέσπασαν μονάχα ένα βαθμό ως τυπικά γηπεδούχοι στο… Ηράκλειο με τη λευκή ισοπαλία απέναντι στον Εθνικό Αστέρα για την προτελευταία 37η αγωνιστική. Πάλι καλά που έτσι σταμάτησε το σερί των 6 ηττών…
*Εκτός των παραπάνω σερί υπάρχει άλλο ένα που “τρέχει” αλλά σε δύο σεζόν. Το έχει ο Τάλως από την διετή παρουσία του στη Γ’ Εθνική όταν μέτρησε 15 αγώνες μέχρι να νικήσει. Πάλι ήταν ο Αρης Ρεθύμνου αντίπαλος στις 18 Δεκεμβρίου 1966 που του έδωσε τη χαρά για το “τρίποντο” αφού τον νίκησαν 2-1 με δύο γκολ του Καμπουράκη. Για τους νεώτερους μην σας παραξενεύει το τρίποντο που γράφουμε. Και τότε η νίκη έδινε 3 βαθμούς με την διαφορά ότι η ισοπαλία σου έδινε 2 και η ήττα 1! Να τα χειρότερα σερί σε διετία με τον ΑΟΧ να ακολουθεί σε δύο διαφορετικές δεκαετίες. Για την ιστορία θυμίζουμε τους αγώνες που σταμάτησε το σερί. Το 1968-69 ήταν η εντός έδρας συνάντηση με τον Εθνικό Αστέρα όπου νίκησε 2-1 με σκόρερ τον αείμνηστο Δαπόντα και τον Μαλανδρέλη.
Το 1984-85 ξανά την 9η αγωνιστική και πάλι με αντίπαλο τον Εθνικό Αστέρα (!) οι Χανιώτες νίκησαν 2-0 με τα μοναδικά τέρματα που πέτυχε εκείνη τη σεζόν ο Μισαηλίδης. Ενας παίκτης με σπουδαία καριέρα κυρίως στον Ατρόμητο Αθηνών.

15 αγωνιστικές χωρίς νίκη αλλά σε δύο σεζόν
1964-65 & 1965-66
Τάλως Β’+Γ’ Εθνική 5+10
Δηλαδή οι 5 τελευταίες και οι 10 πρώτες. Το 1964-65 μεσολάβησε και ένα παιχνίδι εντός με τον Αρη Πειραιά που είχε διακοπεί δύο φορές λόγω βροχής.
12 αγωνιστικές χωρίς νίκη αλλά σε δύο σεζόν
1967-68 & 1968-69
ΑΟ Χανιά    Β’Εθνική    4+8
1983-84 & 1984-85
ΑΟ Χανιά    Γ’Εθνική    4+8
Δηλαδή 35η έως 38η και 1η έως 8η


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα