Η ανομβρία και το ξηρό καλοκαίρι, οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι λιγοστές βροχές τριπλασίασαν τις πυρκαγιές φέτος στην Κρήτη. Αυξημένες είναι οι φωτιές και στην περιοχή των Χανίων, αν και εν συγκρίσει με την Ανατολική Κρήτη η κατάσταση είναι καλύτερη. Oλα αυτά προκύπτουν από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για όλο το νησί. «Φέτος οι πυρκαγιές που είχαμε ήταν δύσκολες λόγω των ισχυρών ανέμων, δυτικών και βορειοδυτικών που έφταναν τα 7 – 8 Μποφόρ. Ηταν και αυξημένες σε σύγκριση με το παρελθόν εξαιτίας της μεγάλης ανομβρίας και της ξηρασίας, αλλά και επικίνδυνες ειδικά στην Ανατολική Κρήτη» δηλώνει στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. Γιάννης Μαραγκάκης αρχιπύραρχος περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης.
Την αντιπυρική περίοδο που ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου η Πυροσβεστική χρειάστηκε να προχωρήσει σε 6 εκκενώσεις πληθυσμών από οικισμούς σε διάφορα σημεία της Κρήτης Αγ. Παύλο, Ιεράπετρα, Αγ. Γεώργιο, Μάλες κ.α. δείγμα της επικινδυνότητάς τους.
Στον Νομό Χανίων το 2015 είχαμε 139 πυρκαγιές που κατέκαψαν 527 στρ. δασικής, χορτολιβαδικής και γεωργικής έκτασης, ενώ το 2016 οι φωτιές ήταν 164 και τα στρέμματα που κάηκαν έφτασαν τα 2.967. Γενικά για την Κρήτη το 2015 που ήταν καλή χρονιά κάηκαν μόλις 6.934 στρ. έναντι 23.114 φέτος. «Το ότι δεν είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στα Χανιά οφείλεται στον υπηρεσιακό σχεδιασμό με τα περίπολα που είχαμε συστήσει, στην ευαισθητοποίηση του κόσμου που μας βοήθησε πολύ. Ουσιαστική ήταν η συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία που βοήθησε ειδικά στην απομάκρυνση του πληθυσμού.
Θέλω να ευχαριστήσω τους απλούς πυροσβέστες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς που πάντα ήταν σε επιφυλακή και δεν δυσανασχέτησαν ποτέ στην εκτέλεση του καθήκοντός μας» τονίζει ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής.
ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ
Ανάμεσα στα δύσκολα γεγονότα που αντιμετώπισαν οι πυροσβέστες ο κ. Μαραγκάκης ξεχωρίζει την εκκένωση των οικισμών. «Ειδικά στην Αγ. Γαλήνη και στον Αγ. Γεώργιο υπήρχε μεγάλη αγωνία, άγχος θέλαμε να απομακρύνουμε τον κόσμο, υπήρχαν όμως άνθρωποι που δεν ήθελαν να φύγουν και όταν η φωτιά έζωσε την περιοχή τους χρειάστηκε να απομακρυνθούν από το Λιμενικό. Περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε κανέναν σοβαρό τραυματισμό πολίτη ή πυροσβέστη» επισημαίνει. Για όλες τις πυρκαγιές πραγματοποιήθηκε προανάκριση και σε πολλές περιπτώσεις απαγγέλθηκαν και συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος πολιτών. Ολα τα στοιχεία από τις πυρκαγιές εστάλησαν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.! Η αλλαγή νομοθεσίας και η σύνδεση των πυρκαγιών με τις επιδοτήσεις (σ.σ. περιοχές που καίγονται οι ιδιοκτήτες τους δεν λαμβάνουν επιδότηση) έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι λεγόμενες κτηνοτροφικές φωτιές για την ανασύσταση της χλωρίδας. Πολλές ήταν οι παρεμβάσεις της Πυροσβεστικής σε διασώσεις κυρίως ξένων επισκεπτών που χάνονται στα βουνά και σε αυτές πέρα από την ΕΜΑΚ αξιοποιήθηκε και η διασωστική ομάδα που έχει συσταθεί από τοπικά στελέχη της Π.Υ.
ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Πυρκαγιές Παροχές Βοήθειας
ΧΑΝΙΑ 198 320
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 270 322
ΡΕΘΥΜΝΟ 55 177
ΛΑΣΙΘΙ 39 44
ΕΜΑΚ – 88
ΣΥΝΟΛΟ 562 951