Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Τρεις σημαντικές παθήσεις των ανδρών

ΟΙ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΕΣ ΚΑΡΔΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Οι στεφανιαίες καρδιακές παθήσεις ευθύνονται μέχρι και για το 50% των θανάτων του ανδρικού πληθυσμού σε όλο τον κόσμο.
Χαρακτηρίζονται γενικά από απόφραξη των αρτηριών γύρω από την καρδιά και τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων αυτών. Στην εμφάνιση αυτής της πάθησης συμβάλλουν, το κάπνισμα, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας καθώς και κληρονομικοί παράγοντες. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν η ύπαρξη παχυσαρκίας και η κατανάλωση ζωικών λιπαρών.
Στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων συντελούν, η αντικατάσταση των ζωικών λιπών με ακόρεστα φυτικά λίπη, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, λιπαρών ψαριών, σκόρδου καθώς και 2 – 3 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Με τις παραπάνω τακτικές είτε μειώνεται το επίπεδο αθηρωσκλήρυνσης, είτε η εναπόθεση χοληστερόλης στα τοιχώματα του επιθηλίου στην κυκλοφορία του αίματος.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
Ο κίνδυνος για θάνατο από προστάτη είναι αυξημένος σε άνδρες με ηλικία μεγαλύτερη των 55 ετών. Ο προστάτης έχει περίπου τη μορφή και το μέγεθος ενός κάστανου και είναι τυλιγμένος γύρω από την ουρήθρα, η οποία μεταφέρει τα ούρα από την κύστη.
Από μία μελέτη του Harvard Medical School που διήρκησε 6 έτη και συμμετείχαν 48.000 άνδρες εθελοντές και επιστήμονες υγείας, παρατήρησαν ότι όσα άτομα κατανάλωναν τρόφιμα τα οποία βασίζονταν στην τομάτα με συχνότητα μεγαλύτερη από δύο φορές την εβδομάδα, εμφάνιζαν ως και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σχέση με αυτά που δεν κατανάλωναν κανένα. Πιθανόν, αυτό να οφείλεται στην ύπαρξη υψηλών επιπέδων λυκοπενίου στις τομάτες.
Ακόμα, στην Ιαπωνία, που μόνο 4 στα 100.000 άτομα πεθαίνουν από καρκίνο του προστάτη σε σχέση με τα 17 στα 100.000 που ισχύει για τις δυτικές χώρες, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση τροφίμων από σόγια. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυτικά οιστρογόνα, που μπορούν να μειώνουν τη δραστηριότητα μιας ορμόνης που φαίνεται ότι επιδρά στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Η υψηλή πίεση αίματος ή αλλιώς υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, στηθάγχης και εμφράγματος. Η εμφάνιση της οφείλεται κυρίως σε κληρονομικούς παράγοντες, όμως επηρεάζεται και από τις διάφορες συνήθειες που καθημερινά κάποιος ακολουθεί.
Αναγκαίο για κάποιον που έχει υπέρταση είναι η απώλεια βάρους εφόσον έχει παραπάνω από το φυσιολογικό και η μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ. Επίσης, είναι σημαντικό να μην προστίθεται αλάτι στο φαγητό και να επιλέγονται τρόφιμα τα οποία δεν περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού(κυρίως επεξεργασμένων). Όμως, αν θέλουμε να μειωθούν τα επίπεδα της πίεσης του αίματος, πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη κάποιων άλλων.
Εχει υπολογιστεί ότι εάν αυξήσουμε κατά 2 – 3 gr. την καθημερινή πρόσληψη καλίου, θα μπορούσαν να μειωθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με αυξημένη πίεση αίματος εώς και 25%. Αυτή η ποσότητα καλίου μπορεί να βρεθεί, σε μια μπανάνα, ένα μεγάλο ποτήρι χυμό πορτοκάλι, αλλά και από μία μερίδα πολλών άλλων φρούτων και λαχανικών
* Η Εμμανουέλα Βαρδουλάκη είναι διατροφολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα