Η νίκη του Ερντογάν αντανακλά στην επικράτηση του νεοϊσλαμισμού έναντι του κεμαλισμού. Ο επανεκλεγείς για τρίτη συνεχή φορά Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει την ιδιόρρυθμη εξωτερική πολιτική και τον αναθεωρητισμό του διακηρύσσοντας πως «κανείς πλέον δεν θα κουνάει το δάχτυλό του στην Τουρκία». Αναμένεται ο σχηματισμός μιας ισλαμοεθνικιστικής κυβέρνησης. Ο Κιλιτσντάρογλου στην αντιπολίτευση αύξησε τα ποσοστά του κάνοντας λόγο «για τις πιο άδικες εκλογές των τελευταίων χρόνων».
Ο ευρωπαϊκός Τύπος ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις εκλογές στην Τουρκία. Στον Spiegel δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο “Ερντογάν για Πάντα” όπου σημειώνεται ότι «ο Σουλτάνος νίκησε χάρις σ’ ένα “μείγμα θρησκευτικότητας και εθνικισμού” και έχει μπροστά του άλλα 5 χρόνια να μεταλλάξει την Τουρκία, κάνοντας την πιο θρησκόληπτη, αυταρχική και προσανατολισμένη στη Ρωσία και στην Κίνα, στοχεύοντας να γίνει μέλος των BRICS».
Η Die Welt σε σχόλιο της με τίτλο “ο Ανίκητος” επισημαίνει ότι «οι Βρυξέλλες πρέπει να προσαρμοστούν για άλλα 5 χρόνια μ’ ένα δύσκολο εταίρο(;)… να επανασχεδιάσει την Τουρκία πιο αυταρχική και προσανατολισμένη προς τη Ρωσία και την Κίνα…». Η τοποθέτηση της Daily Telegraph είναι πιο ειλικρινής, θεωρώντας ότι «οι περισσότεροι ηγέτες στην Ήπειρο αισθάνονται πιο άνετα, όταν η Τουρκία διατηρεί την απόστασή της από την Ε.Ε.».
Αρκετοί όμως Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο, με πρώτο τον Μακρόν και τον Γερμανό Όλαφ Σολτς ο οποίος τον προσκάλεσε στο Βερολίνο για να συζητήσουν θέματα αφορώντα την Ανατ. Μεσόγειο και το ΝΑΤΟ. Από μέρος του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε η «εμβάθυνση της συνεργασίας», σκιαγραφώντας ένα παζάρι με τον Ερντογάν, για να ξεπαγώσουν οι σχέσεις του με το Κογκρέσο για τα F-16 με αντάλλαγμα την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι τα F-16 και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ξεχωριστά ζητήματα και καλεί Ουγγαρία και Τουρκία να άρουν τις αντιρρήσεις τους για τη διεύρυνση της Συμμαχίας. Έχουμε όμως και τον Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, να είναι αμετακίνητος στις θέσεις του, εκτός αν ο Ερντογάν γίνει «λιγότερο πολεμοχαρής και αλλάξει στάση έναντι των γειτόνων της», εννοώντας και την Ελλάδα.
Πάντως φίλοι και εχθροί προβληματίζονται για τις προθέσεις του Ερντογάν, όταν παρά την επανεκλογή του δείχνει την απέχθεια του ξεκάθαρα εναντίον των αντιπάλων του. Το βράδυ της επόμενης ημέρας της νίκης του ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος φέρεται να του είπε ότι «δεν νομίζω ότι η παρέμβαση της Δύσης εναντίον σας είναι δίκαιη». Αν αληθεύει τούτο, ο Μπάιντεν δίνει φτερά στον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου, αν προλάβει να κάνει ό,τι έχει στο μυαλό του στην τελευταία θητεία του λόγω της προχωρημένης ηλικίας του και της κατάστασης της υγείας του.