Τριτοκοσμικές εικόνες λόγω της έλλειψης συστηματικής καθαριότητας από μέρους του Δήμου Χανίων καταγγέλλουν επαγγελματίες και επιχειρηματίες στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων.
Eιδικότερα όπως επισημαίνουν, τα συνεργεία αποκομιδής δεν έρχονται όσο συχνά θα έπρεπε, ενώ δεν γίνεται σχεδόν καθόλου σάρωση των δρόμων του Πάρκου από οδοκαθαριστές.
Μια περιήγηση στην περιοχή του ΒΙΟ.ΠΑ. επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των επαγγελματιών. Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή ακόμα και γύρω από τους κάδους.
Να υπενθυμίσουμε ότι διαμαρτυρίες για το συγκεκριμένο θέμα έχουν γίνει και κατά το παρελθόν. Μάλιστα, ο εκκαθαριστής της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε. Ηλίας Λιβέρης είχε γνωστοποιήσει στις αρχές του 2018 την πρόθεση των επαγγελματιών να προσφύγουν νομικά κατά του Δήμου Χανίων. Όπως είχε επισημάνει τότε οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον ΒΙΟ.ΠΑ. ενώ πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο δεν απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρονται στους υπόλοιπους πολίτες – δημότες.
«Από την πλευρά του Δήμου Χανίων -διαχρονικά- αντιμετωπίζεται ο ΒΙΟ.ΠΑ. ως ιδιωτικός χώρος κι έτσι δικαιολογούν τη στάση τους», σημείωσε ο κ. Λιβέρης μιλώντας χθες στα “Χ.ν.” και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Χανίων αντιμετωπίζει τον ΒΙΟ.ΠΑ. «σαν να κάνει χάρη στους επιχειρηματίες κι όχι σαν να έχει υποχρέωση».
Το πρόβλημα όπως ανέφεραν επιχειρηματίες του ΒΙΟ.ΠΑ. είναι ακόμα πιο έντονο το καλοκαίρι καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα και μαζί της και τα σκουπίδια. «Είχαν έρθει δύο φορές με ένα φορτηγό -έκτακτα- και μάζεψαν πολλά σκουπίδια. Όμως απαιτείται συστηματική καθαριότητα για να είναι ο χώρος όπως πρέπει», τόνισε επαγγελματίας που εργάζεται στο Πάρκο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εικόνα που παρουσιάζει το Πάρκο είναι αντιαισθητική και άσχημη όχι μόνο για όσους εργάζονται στον χώρο και για τους εκατοντάδες επισκέπτες του ΒΙΟ.ΠΑ. που έρχονται είτε για να επισκεφθούν κάποια επιχείρηση είτε για το Μουσείο Τυπογραφίας.
«Ο Δήμος παίρνει τα λεφτά αλλά δεν κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε. Το καθεστώς επί δεκαετίες είναι αυτό και προφασίζονται ότι το Πάρκο δεν έχει δικαίωμα να καθαρίζεται κανονικά λόγω του ό,τι είναι ιδιωτικός χώρος. Δηλαδή, τι ιδιωτικό; Κόσμος δεν μπαίνει μέσα; Πολίτες δεν έρχονται; Αν είναι ιδιωτικό τότε κι ο Δήμος να γυρίσει τα τέλη που έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς πάντως θα το κυνηγήσουμε και νομικά το θέμα», επεσήμανε ο εκκαθαριστής της ΒΙΟ.ΠΑ. Α.Ε. Ηλίας Λιβέρης.
Το πρόβλημα της καθαριότητας ΔΕΝ αφορά μόνο στις περιοχές Natura 2000, αν και εκεί πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα αλλά και την ευρύτερη περιφέρια που όπως φαίνεται ΔΕΝ υπάρχει κανένας απολύτως ενδοιασμός από κανέναν στο που και στο πως θα ξεφορτωθεί τα απορύματά του, φτάνει να το πετύχει. Ο λεγόμενος “ωχαδερφισμός” του “αθάνατου” Έλληνα.
Να συμπληρώσω ότι για να φτάσει κάποιος σε περιοχή “σκουπιδότοπου” Natura 2000, πρέπει να περάσει πρώτα μέσω άλλων, ανώνυμων “σκουπιδότοπων”. Μέσα στην ομορφιά είμαστε!